Kamasz

12 tipp, hogy szagmentesek legyenek a kamasz gyereked cipői

Ahogy a tisztálkodást és dezodorhasználatot is meg kell tanítani a kamaszoknak, ugyanúgy arról is érdemes beszélgetni velük, hogyan kerülhető el, hogy a cipőjük kellemetlen szagú legyen.
2023. Szeptember 09.
kamasz fiúk gördeszkáznak deszkás cipőben
Fotó: Getty Images

Egyszer csak azt veszed észre, hogy a tini fiadnak negyvenes (vagy még nagyobb) a lába, és nem csak izzadásgátlót, hanem bizony cipőspray-t is be kell szerezned neki. Ez egy teljesen természetes dolog, mármint az, hogy a megváltozott hormonháztartás miatt változik az izzadás mértéke és a testszag is. De annak nem kell természetesnek lennie, hogy ez a testszag erős, érezhető és kellemetlen legyen. Segíts neki, hogy ne érezze kellemetlenül magát, ha testnevelésórán vagy valamelyik barátjánál le kell vennie a cipőjét. Még pedig lehetőleg finoman, óvatosan, hogy ne hozd ezzel kellemetlen helyzetbe.

Nem minden kamasznak könnyű elfogadnia a teste változásait, és idő kell, amíg megbarátkozik azzal, ami történik vele. És ahhoz is kell idő és támogatás, hogy a megváltozott testéhez igazodjanak a testápolási szokásai. Szóval fontos, hogy a lábszag kérdése előkerüljön, de ne mások előtt, ne megszégyenítve, nem feszengve vagy elmismásolva. Igyekezz ezt természetesen és lazán kezelni: mindenkivel előfordulhat, de ha odafigyel a higiéniára és még egy kis extra odafigyelést is tesztek, hogy a cipői mindig frissek legyenek, nem lesz gond. Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!

1. Elő a szappant

Magyarázd el neki, hogy tusolásnál vagy fürdésnél mindig alaposan mossa meg a lábát, lehetőleg szappannal, a lábujjak között is. A szappan enyhe hámlasztó és antibakteriális hatása segíthet megelőzni a kellemetlen szagot okozó baktériumok elszaporodását. Ha szükséges, naponta többször is lábat moshat.

2. Szellőzzön a cipő

Ne hagyja benne a tornazsákban, ne tegye azonnal a szekrénybe vagy rúgja egymásra a sarokba. Olyan helyre tegye, lehetőleg kissé szétnyitva, ahol tud szellőzni. Ha érzi, hogy megizzadt a lába, érdemes a cipőbetétet kivenni száradni, vagy ha mosható, akkor kimosni.

3. Váltogassa

Ha van több cipő, amit szívesen hord, akkor cserélgesse őket, ne mindig ugyanazt viselje – így jobban ki tudnak szellőzni-száradni a cipők.

4. Figyeljetek a zoknira

Fontos, hogy a zokni vastagsága az évszaknak megfelelő legyen, és a jól szellőző, nedvszívó, természetes vagy funkcionális anyagból készüljön. És persze passzoljon méretben, hogy ne gyűrődjön, ráncolódjon. És segíthet, ha a zoknikat fertőtlenítő mosószeradalékkal mosod.

5. Spray izzadás ellen

Ha extrán izzad a kamasz lába, megpróbálkozhattok speciális spray-vel, krémmel vagy hintőporral – drogériákban, gyógyszertárakban is kapni ilyeneket. Ne erőltesd, mutasd meg neki, hogy van ilyen is, magyarázd el, hogyan kell használni, és ha elfelejti vagy nem akarja bevetni, akkor finoman figyelmeztesd rá. Továbbra is tilos a gúnyolódás, a megszégyenítés – segítséget kínálj, ne cikizést.

fehér tornacipőben ugrik kamasz fiú szabadban

Fotó: Getty Images

Ügyelj a cipőkre

Ha a cipői egy kicsit büdivé váltak, akkor azokat is érdemes kezelni, az alábbi trükkökkel az anitashousekeeping.com válogatása alapján.

  • A szódabikarbóna szuper szagsemlegesítő: szórd egy kávéfőzőfilterbe, ha szeretnél, cseppents rá a kedvenc illóolajodból is, és tedd éjszakára a cipőbe.
  • A babahintőport a cipőbe szórva is használhatod: szórd be északára, majd reggel szórd ki belőle, és száraz szivaccsal vagy kefével távolítsd el a maradékot is.
  • A kukoricakeményítő is pont ugyanígy működik: este szórd bele, reggel szórd ki, és kész is a szagtalanítás.
  • A teafaolaj elnyomja a kellemetlen szagot és antibakteriális: cseppentsd vattakorongra és tedd éjszakára a cipőkbe.
  • A napsütés és a levegő is segít: ha csak lehet, tegyétek ki a „fáradt illatú” cipőket a napra úgy, hogy a lehető legjobban érje a belsejüket is a napfény.
  • Fekete teás filterrel is megpróbálkozhattok: a teában lévő tannin baktériumölő hatása segíthet.