Kisgyerek

Ha rövidebb a tél, hosszabb a tavasz?

A tavasz idén is megérkezett, a szakemberek szerint az átmeneti időszak azonban időről időre egyre tovább tart, ami komoly környezeti és gazdasági következményekkel jár, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül.
2017. Március 28.

„Eredetileg a tavasz egy rövidebb folyamat, mint a többi évszaké. A hó ilyenkor elolvad, és a víz áradni kezd. A föld felmelegszik, és a fák rügyezni kezdenek. A hosszú, hideg tél után, amikor is sok hó esett, a természet szinte egyszerre ébred fel: így aztán az ember úgy érzi, minden egyszerre történik, rendkívül hirtelen, pillanatok alatt” – mondja Alexandra Contosta, a University of New Hampshire munkatársa, aki a témában végez kutatásokat.

Az elmúlt években sok helyen a telek rövidebbek és enyhébbek lettek az északi féltekén, ami azzal jár, hogy a tavasz is lassabban érkezik meg, és tovább tart a folyamat. Minél melegebb és rövidebb a tél, annál tovább tart tehát, amíg kitavaszodik, és a folyamatok utolérik egymást. Ilyen esetekben tovább tart a sáros, esős időszak, később jelennek meg a rügyek, gyakoribbak az áradások.

A Global Change Biology című szaklakban publikált legutóbbi anyag szerint olyan változásokról van szó, amelyek komplett ökológiai folyamatokat befolyásolnak, s amelyekre gazdasági jelentőségük miatt is oda kell figyelni.

A babaszoba.hu immunerősítő tippjei

Hogy gyermekünk könnyedén vegye az időjárás változásait, főleg, ha szeszélyes tavaszról van szó, amikor egyik nap ragyogó napsütés köszönt minket, másnap viszont leszakad az ég, fontos, hogy odafigyeljünk immunrendszere támogatására. Hogyan?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy egészséges ételeket fogyasszon a gyermeked. Ha szeretnéd, hogy erős és ellenálló legyen a szervezete, olyan ételeket válassz, melyek támogatják immunrendszere működését. Ezek az immunerősítő ételek segítik őt ebben.

Gondoskodj arról, hogy megfelelő mennyiségű vitamint fogyasszon. A legjobb, ha a vitaminokat friss zöldség és gyümölcs formájában adod neki, de ha a gyermeked nem szívesen eszi őket, akkor válassz multivitamint. Ha nem fogyaszt elegendő vitamint a gyermeked, fáradttá, levertté válhat, legyengül, és így könnyebben kap el egy megfázásos betegséget is.

A C-vitamin az egyik legfontosabb immunerősítő vitamin, nagy mennyiségben megtalálható a zöldségek közül a paprikában és a brokkoliban, a gyümölcsök közül pedig a citromban és a kiviben. A D-vitamin szintén elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Hazánkban a felnőttek 94%-a D-vitamin hiányban szenved a tél végére, az érték sajnos a kisgyerekek esetében sem sokkal jobb.

Ügyelj arra, hogy minden nap eleget legyen friss levegőn. Egy kisgyerek számára az az ideális, ha naponta minimum egy órát van a levegőn, és azt aktív mozgással tölti. Fedezzetek fel új játszótereket, sétáljatok a parkban, nézegessétek a kacsákat egy közeli tó partján. Vigyél magaddal labdát is és játszatok együtt a szabadban. A friss levegő és a mozgás nagyban hozzájárul egészsége megőrzéséhez.

Az aktívan töltött nap után fontos, hogy gyermeked kipihenje magát, hiszen alvás közben regenerálódik a szervezete. Ha biztosítod számára a pihentető alvást, másnap fitten vághattok bele egy új, kihívásokkal teli napba.

Kapcsolódó cikkek:

Immunrendszerünk

Lehet egy réteggel több?

Tavaszi fáradtság

Forrás: Medipress