Borzongva nézem, ahogy túlsúlyos óvodások nyomják magukba a junk foodot, a silány gyorskaját. Vajon végiggondolják-e a szülők, hogy ilyenkor mit adnak a kisebbeknek? Érdemes elképzelni, hogy az adott étel minden hozzávalójából van egy kupacnyi az asztalon. Vajon melyik hozzávalóba mártanák a kiskanalukat: a hidrogénezett növényi olajba, a színezékbe, a tartósítószerbe, az ízfokozóba, az állományjavítóba, vagy tisztán csak a gyümölcshöz, a joghurthoz, a csokoládéhoz, a gabonához, húshoz nyúlnának?
Házilag is rém könnyű csábító falatokat alkotni, méghozzá csupa olyan alapanyagból, amelyet a természettől kaptunk. Nem biztos, hogy így a legolcsóbb – cserébe viszont egészséges lesz, és nem kell gyógyszerekre, de még vitaminokra sem költenünk.
A gyereket sem kell eltiltani a nyalánkságoktól, magunktól sem kell megvonni az extra falatokat, de ha tudjuk, vegyük az a pár perc fáradtságot, és állítsuk elő mi magunk. Ez hosszú távú befektetés, hiszen ezzel formáljuk a gyerekeink ízlését, így tanítjuk meg őket arra, hogyan tudják megkülönböztetni a természetest a művitől, az ínyencet a kommersztől – és talán nagyobb korukban is helyesen döntenek majd, ha a hasukról van szó. Arról nem is beszélve, hogy a saját falánkságunk miatt sem gyötör majd a bűntudat.
GYÖMBÉRES-EPRES KEFIRSHAKE
Pont két perc, amíg elkészül a kiváló napindító vitamin- és ízbomba az egész családnak. Nem kell hozzá más, mint a természet ajándékozta alapanyagok és egy turmixgép.
Hozzávalók
Elkészítése
Bedobom a turmixgépbe a megmosott, megtisztított epret, felöntöm a kefirrel, hozzáadom a mézet, és alaposan összeturmixolom az egészet. Végül belereszelem a gyömbért, elkeverem, és már kínálhatom is. Elfogyasztani legalább olyan gyorsan megy, mint elkészíteni.
További recepteket itt találsz.
Kapcsolódó cikkeink: