A székrekedésnek számos oka lehet, egyik közülük a nem megfelelő táplálkozás. Ha a gyermekünk küzd ezzel a problémával, akkor a mi felelősségünk, hogy ne engedjük, hogy csupán azt fogyasszon, amit ő akar. Nekünk kell gondoskodnunk a helyes étrendről, ami segíti a szorulás elkerülését is.
Csak természetesen!
A székrekedés megelőzésére mindenkinél ajánlott a természetes módszerek alkalmazása, különösen kisgyerekeknél. A székrekedéssel küzdő igyon minél több folyadékot a nap folyamán. Vizet, (gyerek)teát, limonádét, frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevet! A rostos leveket frissen készítsük, mivel a készen kaphatóak sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. A frissen facsart levet ¼ rostos lé, 3/4 víz arányban hígítsuk.
Természetes módszerekkel is tehetünk a székrekedés ellen
Ezenkívül fontos még a megfelelő rostbevitel is! A rostok a székletben vizet tartanak vissza, így biztosítják, hogy ne száradjon ki. A megnövelt folyadékbevitel pedig fedezi a szervezet egyéb folyadékszükségleteit, így nem a székletből kell vissza szívnia. A rostbevitel növelésére adjunk rostban gazdag ételeket: gyümölcsöket, zöldségeket, zabpelyhet, müzlit, teljes kiőrlésű péksüteményt.
Most nyáron a gyümölcsöt a héjával együtt kínáljuk, mivel az több vitamint és rostot tartalmaz, mint a gyümölcs húsa. Az őszibarack, a meggy, a sütőtök kifejezett székletlazító hatású, de lehet próbálkozni a körtével, sárgabarackkal és szilvával is, melyek szintén széklethajtó hatással bírnak. Érdemes kipróbálni, hogy mindennap adunk a gyermekünknek főzeléket is. A főzelékekbe tehetünk egy kevés olívaolajat, ez is lágyítja a székletet.
Próba, szerencse…
Próbáld ki a következő recepteket, hátha szerencsével jársz, és a probléma enyhül vagy megoldódik.
Aszalt szilvás müzli szelet
Hozzávalók:
- 1 dl víz
- 2 dkg nyírfacukor
- 10 dkg aszalt szilva
- 15 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg puffasztott amaránt vagy puffasztott rizs
- 15 dkg zabpehely
A vizet a cukorral összeforraljuk, majd addig kevergetjük, míg a cukor el nem olvad teljesen. Majd aprítógépben összeaprítjuk az előző este beáztatott aszalt szilvát, a kókuszreszeléket, a puffasztott amarántot és a zabpelyhet. Utána evőkanalanként hozzáadagoljuk a cukorszirupot. Lehet, hogy nem lesz az összes cukorszirupra szükség. Annyit adjunk hozzá, hogy a müzli-alap egy gyúrható masszává álljon össze. Egy tepsit alját kibéleljük sütőpapírral, és a masszát ügyesen szétterítjük rajta négyzet alakban. 100 fokos sütőben fél órát szárítjuk, majd kivéve megvárjuk, míg kihűl, majd tetszőleges méretűre szeleteljük.
Egészség-smoothie
Hozzávalók:
- 1 banán
- 1 nektarin
- 1 őszibarack
- 1/8 sárgadinnye
- 1/2 alma
- 2 szelet sárga paprika
- 5 dkg aszalt szilva
- 2 tk. méz
- 2 tk. amarant
- 1 ek. kókuszpehely
- 2 dl tönkölytej
A hozzávalókat öntsük egy nagy kancsóba és egy botmixer segítségével turmixoljuk össze!
Egészséges hamis pizza
Hozzávalók:
- 2 közepes karfiol
- 5 tojás
- só
- bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg kókuszliszt
A feltéthez:
paradicsom, sonka, olívabogyó sajt
Szedjük rózsáira a karfiolt, majd mossuk meg őket és sós vízben főzzük puhára. Szűrön csepegtessük le, öntsük egy tálba és villával nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet, az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Sütőpapírral bélelt tepsibe oszlassuk szét a kapott tésztát 1 cm vastagságban. 180 fokon 20 percig süssük. Ha megsült a pizzatészta, akkor rakjuk rá a szeletelt koktélparadicsomot és ízlés szerint a feltétet is. A feltétekkel együtt tegyük vissza sülni még 15 percre.
Zöldborsókrém leves
Hozzávalók
- 1 kg zöldborsó kiszemezve (+ a héja)
- 4 dkg vaj
- 1 csokor újhagyma
- 1 liter alaplé
- 1 nagy csokor petrezselyem
- olívaolaj
Kevés vajon megdinszteljük a felkarikázott újhagymát. Amikor a hagyma már félig megpuhult hozzáadjuk a frissen pucolt zöldborsót és felöntjük alaplével. (Alaplevet a néhány szál petrezselyemmel a zöldborsó héjából is főzhetünk) 15 percig főzzük, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Fontos, hogy nem kell sokáig pürésíteni, maradjon inkább darabos, mert, ha túlpürésítjük, akkor kesernyés ízt kaphat a zöldborsó. Olívaolajon kenyérkockákat pirítunk, és ezzel kínáljuk a levesünket.
Kapcsolódó cikkeink: