Kisgyerek

Ugrálni a lakásban is lehet

Miért jó az ugrálás? És vajon a négy fal között lehet-e ugrálni? Adunk néhány tippet ehhez is!
2018. December 06.
Ugrálni a lakásban is lehet (fotó: Getty Images)

Az egész testet igénybe vevő mozgásformák mint a mászás, egyensúlyozás, kapaszkodás és hintázás, gurítás és elkapás vagy épp az ugrálás nagyon fontos szerepet játszanak a gyermekek agyi fejlődésének serkentésében.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A legjobb, ha ezeket a mozgásokat a szabadban gyakorolhatja a gyermek, de otthon is sok olyan mozgásformát próbálhatunk ki, ami fejlesztő hatású, és nem igényel különösebb felkészülést. Ugrálni akár a lakásban is lehet? Miért is ne?

Miért jó ugrálni?

A gyerekek ösztönösen imádnak ugrálni, bár ennek mi, szülők, nem mindig örülünk, pedig ugrálás közben fontos dolgok történnek gyerkőcünkkel. Az ugrálásban az egész test részt vesz, és általa fejlődik a szem-lábkoordináció, az egyensúlyérzékelés és a térirányok észlelése is. A jó rugalmasság a későbbiekben is fontos lesz a sportoláshoz és a mindennapi életünkhöz is.

De hol ugráljon a csemete?

A legjobb, ha kint, a szabadban vagy nagyobb teremben (tornaterem, játszóház) van erre lehetősége, de akár otthon is kipróbálhatja ugráló tudományát. Ehhez adunk most néhány játékötletet.

Akadálypálya a szobában

A legegyszerűbb, mégis a legnagyobb sikernek örvendő feladat a párnákból épített akadálypályán való áthaladás, ugrálás és szökellés. A kanapéról, ágyról való leugrás szintén egy örök klasszikus. A biztonságos landolás érdekében jó, ha bekészítesz egy nagy halom párnát, amibe a kis ugráló landolhat.Ha kezdetben bizonytalan vagy fél a gyermek, fogd meg a kezét az ugrás előtt! Szerintem kihagyhatatlan játék, de figyeljetek rá, hogy játék közben ne legyenek túl közel a bútorok!

Állatutánzó játékok

Hogy ugrál a nyuszi? Hogy ugrik egy kenguru? Milyen a békaugrás? Láttál-e már szöcskét ugrani? A kisebbek szívesen játszanak ilyen állatutánzós játékokat, amit a lakásban is ki lehet próbálni.

Ugróiskola

Ki gondolná, hogy a lakásban is lehet ugróiskolát játszani? Nos ezt – bevallom – én is Bartos Erika mesekönyvéből tudtam meg. Az otthoni ugróiskolához csak ragasztószalagra meg néhány számozott papírlapra van szükség, amiket a padlóra rögzítesz, és már indulhat is a játék.

Füles ugrálólabda

Az ugrálólabdákat egészen kisiskolás korig használhatja a gyerkőc. Vannak gyermekek, akik az otthoni tanuláskor is szívesen ugrálnak rajta, mert a mozgással kísért tanulás még jobban rögzíti az információt.A labda kapaszkodó füleit fogva akár kis helyen is lehet ugrándozni vele, és még télen is remek móka a gyermek mozgásigényének kielégítéséhez. Nem utolsó sorban a láb izmait és az erőnlétet is kiválóan fejleszti a labdás ugrálás.

Trambulin

Kicsi a lakás? Nincs kert? Szerencsére, kifejezetten a lakásban is használható minitrambulint is vásárolhatunk, ami az egyik legjobb eszköz a gyermek ugrálásához. Fontos tudni, hogy a szakemberek 5-6 éves kor alatt nem javasolják a trambulin használatát, mert a gyermek csontjai nem elég erősek még ahhoz, hogy a sokszor ismétlődő nyomásnak ellenálljanak.

A trambulinon ugrálás energetizál, kiváló móka a gyerekeknek, ami egyúttal megdolgoztatja a szívet, és javítja a közérzetet.

Ugrálójátékok

A habszivacsból, vagy gumiból készült ugrálójátékokat a kertben, de lakásban is ki lehet próbálni. Ez már az 5-7 éves korosztály játéka, de van olyan is, amit már 1 éves kortól is használhat a gyerek. (Utóbbiak között van olyan, ami dallamokat játszik, és fényeffekteket is ad.)

Hipi-hopi

Régi játékról van szó, ami újra reneszánszát éli. A hipi-hopi kiváló mozgáskoordinációt fejlesztő játék, amelyben az a feladta, hogy az egyik lábra felerősített kis labdát pörgetni kell, míg a másik lábbal át kell ugrani. Akár otthon is el lehet készíteni!Jó ugrálást, jó játékot kívánunk!Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: