Teherbeesés

Egy új okosóra azt is jelzi, mikor kell összebújni a pároddal

A folyamatos testhőmérséklet-monitorozás által az új okosóra könnyebbé teszi a teherbe esést és a fogamzásgátlást is.
2022. Szeptember 15.
termékenység

Az új széria fejlesztésénél látványosan fókuszba került a nők reproduktív egészsége. Az itthon szeptember 16-tól kapható Apple Watch 8-as széria 5 másodpercenként méri a csuklóhőmérsékletet, ezáltal folyamatosan képes monitorozni a használó testhőmérsékletváltozásait. Az értékeket rögzíti, elemzi, majd több menstruációs ciklus követése után képes ovulációs becslést adni – jelzi a valószínűsíthető termékeny napokat

Az adatok jól követhetők telefon, és azon belül az Egészség appban. Adatvédelmi szempontból nem elhanyagolható tény, hogy ezeket a szenzitív, személyes adatokat csak a telefonon tároljuk, nem osztja meg az Apple mással, máshova.  

Hozzá kell tenni, a testhő más egészségügyi problémákat is jelezhet, így egyéb diagnosztikai haszna is lehet ennek a funkciónak. 

A 8-as Apple Watchba továbbfejlesztett edzésfunkciók kerültek. Képes EKG-t készíteni, mérni a véroxigén­szintet, észleli, ha súlyos autóbaleset ért, ekkor magától segély­hívást indít – értesíti a vészhelyzethez megadott kontaktokat. 

Hogy függ össze a testhő a termékenységgel?

Kezdjük az elején! A legfontosabb tudnivaló, hogy a ciklus 2 szakaszra bontható. Az első fázisban – a follikuláris szakaszban – az ösztrogénhormon dominál, egészen az ovulációig. Ez nem hat a testhőre. A második fázis a luteális szakasz. Ekkor, az ovulációt (a petesejt kiszabadulását) követően elkezd emelkedni a testhőmérséklet. Ennek oka az, hogy a petesejt petefészekből való távozása után az üres tüszőből kialakult sárgatest progeszteront termel, amely emeli a hőmérsékletet. 

A termékenységi ablak meghatározásának ezen módja a Hillebrant- vagy Döring-féle módszeren alapszik. Ennek lényege hogy minden reggel mérni kell a ciklus 1. napjától ugyanolyan körülmények között (ugyanazzal a lázmérővel, evés, ivás, mozgás, reggeli előtt) az ébredési testhőt. Az eredményeket valamilyen formában rögzíteni kell, figyelni a változást. Az emelkedés kezdete az ovulációra esik. Mivel a spermiumok nagyjából 5 napig képesek életben maradni és a petesejt élettartama 1 nap, a termékenység ablakot 6 napban szokták meghatározni. Ennek a periódusnak a két napos csúcspontja az ovulációt megelőző 1 nap és a következő 24 óra (maga az ovuláció napja). 

Egy másik önmegfigyelés a méhnyaknyákra vonatkozik, amelynek az állaga, színe változik a menstruációs ciklus során. A fent említett első, azaz follikuláris fázisban a hüvely nedvessége növekszik, és 5-6 nappal a petesejt kiszabadulása előtt nyúlós lesz a távozó nyák.

A harmadik, ami támpont lehet a termékenység nyomonkövetéséhez, az a méhnyak: ovulációkor magasra húzódik, majd az azt követő fázisban, napokban lentebb kerül.

Ha a fenti 3 dolgot monitorozzuk, az a szimptotermális módszer, amivel egész precízen nyomon követhető a ciklusunk. Ez nem csak akkor hasznos, ha babát tervezünk vagy a teherbe esést szeretnénk gátolni, a hormonháztartásunkról is pontosabb képet kaphatunk általa. 

Nyitókép: Getty Images (a kép csak illusztráció)