Terhesség

A szépség napfényes hónapjai

Az ablakon át beáradó ragyogó napsütés és a kerekedő pocak már kora reggel optimizmussal tölt el bennünket: az élet szép! Hát még ha betartjuk a babaváró szépségápolás nyári alapszabályait!
2011. Június 28.

Ki ne száradj!

A nyári melegben jóval több víz párolog el a bőrön keresztül, ezért gondoskodnunk kell vízpótlásról. Ez a feltétele annak, hogy bőrünk megőrizze simaságát, ragyogását és rugalmasságát. A bőr kívánatos hidratáltsági foka belülről – bőséges vízfogyasztással – és kívülről, magas víztartalmú kozmetikumok segítségével érhető el. Mivel a bőr természetes felszíni védőrétege, a zsíros természetű barrier megakadályozza a víz bejutását a bőrbe, cselhez kell folyamodnunk: a vizet és a vízben oldódó hatóanyagokat zsíros vivőanyagba kell „csomagolnunk” (ez az oka annak, hogy hidrogéllel, vízpermettel vagy vizes kézzel való bemasszírozással nem tudjuk hidratálni a bőrt). A fejlett technológiával előállított hidratálók nemcsak a vízpótlásról gondoskodnak, hanem a bőr vízmegkötő képességét is megsokszorozzák.

TIPP: Nyáron válasszunk kevésbé zsíros, intenzívebb hidratálást biztosító készítményt, és hetente egy-két alkalommal hidratáló pakolással egészítsük ki az arc és dekoltázs bőrének ápolását!

Foltmentesen

Az arc bőrén jelentkező tipikus probléma a várandósság nyári időszakában a melazma, ismertebb nevén terhességi maszk. Ez barna pigmentációt jelent a szemek körül, a homlokon, orcákon és néha a száj felett. A babavárással járó hormonális változások ugyanis a napsugárzás hatására pigmentfoltok képződésére hajlamosítanak. A melazma megelőzésére mindennap használjunk széles spektrumú, magas faktorszámú fényvédőt. Még ha úgy is gondoljuk, hogy nem sok időt töltünk a napon, bőrünket nagy mennyiségű UV-sugárzás éri az utcán vagy akár a kocsi szélvédőjén keresztül.

Hajvédelem

Az UV-sugarak nemcsak a bőrnek ártanak: hajkoronánk védelméről se feledkezzünk meg! A könnyű kendők és nyári kalapok nemcsak divatosak, de megvédik hajszálainkat a kiszáradástól, hajszínünket a kifakulástól. Ha mégsem tudunk velük megbarátkozni, használjunk fényvédő faktorral ellátott hajápolókat, hajvédő spray-t, melyek az UV-védelem mellett hidratálják, könnyen kifésülhetővé, selymessé teszik a hajat.

Napálló szépítőszerek

A nap fénye a legtöbb vegyi anyaggal reakcióba lép, így a parfümmel és az arc festésére szánt készítmények többségével is. A reakció eredménye lehet barna folt, bőrgyulladás, ekcéma vagy akár egy makacs allergia. Ha szeretnénk jól kinézni, ugyanakkor nem akarjuk kockáztatni bőrünk egészségét, figyeljünk oda a következőkre:

A parfümöt fújjuk a ruhánkra vagy a hajunkra, de legjobb, ha nyáron alkoholmentes testpermetet használunk, így biztosan elkerülhetjük a bőrön a nem múló pigmentfoltok kialakulását.

A szemek kiemelésére a legjobb megoldás nyárra a tartós szemöldök- és szempillafestés: nem folyik el, természetes hatást kelt, és nem kell naponta sminkelnünk. Jó megoldás a vízálló szempillaspirál is. Ha emellett döntünk, fontos a jó minőség (hogy valóban vízálló legyen), valamint egy vízálló smink eltávolítására szolgáló lemosót is vásároljunk hozzá, amivel könnyen, dörzsölés nélkül lejön.

TIPP: A vízálló spirál az olajoktól szétkenődhet, ezért a szem környékére olajmentes napvédő készítményt használjunk. Vízálló szemhéjtussal fokozható a hatás, de ne húzzunk túl vastag vonalat, mert mesterkéltnek hat.

Ajakápolás

A száj színének felélénkítésére legjobb, ha színezett ajakápolót használunk, ami ideális esetben fényvédőt is tartalmaz, így megóvja az ajkak vékony bőrét a leégéstől. A szájfények egy részét szintén ellátják fényvédelemmel, ezek is alkalmasak nyári viseletnek.

Kerülendő a szem- és szájkontúrceruza használata, melyek festékrészecskéi a napfény hatására szintén allergénekké válhatnak.

Mély kivágás

A kivágott ruhák szezonjában a kerekedő keblek okán fókuszba kerül a dekoltázs. A mellek növekedése erősen igénybe veszi a kötőszövetet: használjunk naponta mellfeszesítőt vagy rugalmasító testkrémet, és ne feledkezzünk meg a nyak és a teljes dekoltázs bőréről se, amely idővel szintén megérzi a rá háruló súlyosabb terhet. A mellek bőrének edzése rendszeres, heti kétszeri testradírozással is kifizetődő befektetés: a szoptatásnál csökken a túlérzékenység, kidörzsölődés, felázás esélye, ezenkívül megelőzhetjük a striák kialakulását.

A terhesmelltartót annyit hordjuk, amennyi ideig csak el tudjuk viselni magunkon – akinél különösen nagy méretváltozás következett be, éjszakára se váljon meg tőle!

Szakad a víz!

Az izzadás kordában tartására öltözzünk természetes alapanyagú, szellős ruhákba, hűtsük magunkat jeges lábfürdővel, gyakori zuhanyozással vagy hideg borogatással. Az izzadásgátló dezodorok a pórusok összehúzásával és a kellemetlen szagot okozó lebontó baktériumok kiiktatásával hatnak.

TIPP

Csökkenthetjük a gyakoribb használat miatt előforduló bőrirritáció veszélyét, ha illatanyagmentes, allergiatesztelt, golyós vagy stift formájú dezodort vásárolunk.

Napmentesen barna

Ha zavarnak bennünket a szoknya alól kivillanó fehér lábaink, vagy egyszerűen jól akarunk mutatni kivágott nyári ruhánkban, használjunk önbarnítót, amely a napozás legbiztonságosabb alternatívája. Az önbarnítók nem szívódnak fel a bőrben, csupán az elhalt hámsejteket színezik meg, így nem is okoznak semmilyen bőrproblémát. A felvitel előtt érdemes bőrradírral egyenletesebbé tenni a bőrfelszínt – így nemcsak tartósabb, de egységesebb is lesz a barnaság. Az önbarnítót egyenletesen vigyük fel, és alaposan dolgozzuk a bőrbe, mintha testápolóval kennénk be magunkat. Különös gonddal kenjük a könyök, a sarkak, a térd és egyéb hajlatok bőrét, mert ezeket a területeket a felhalmozódott krém sötétebbre színezheti.

TIPP

Ha eleve száraz ezen testtájak bőre, kenjük be ezeket a területeket kevés hidratáló testápolóval, mielőtt felvinnénk az önbarnítót. Könnyebb bánni az eleve színezett önbarnítókkal, mert látszik, hova jutott már belőle. Óvatosabb barnulni vágyók számára ideális megoldás a nyári színt fokozatosan kiépítő, barnító testápolók használata, melyek nem mellékesen táplálják, puhává teszik a test bőrét. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az így szerzett barnaság nem jelent védelmet az ultraibolya sugárzás ellen – strandoláskor legalább 15 faktoros fényvédő használata szükséges!

Könnyű léptek

A meleg hatására vizesedhetnek a végtagjaink. A „nehéz” lábak ápolására lábhűsítő gélt vagy lábfrissítő sprayt alkalmazhatunk. Végül egy szépségtrükk egyenesen a kifutókról: az apró csillámrészecskéket tartalmazó testápolóktól, testolajoktól a bőr szebbnek, egyenletesebbnek látszik.

Kapcsolódó cikkeink:

Szépségápolás és várandósság – Mit szabad és mit nem?

Szépség és várandósság

A bőr és a haj védelme

Forrás: Kismama magazin