Terhesség

Családi adókedvezmény 2016

Ha a gyermeket váró vagy nevelő szülő rendelkezik adó- és járulékköteles jövedelemmel, akkor családi adókedvezményt vehet igénybe. 2016-tól változott az összeg a kétgyerekeseknél. Mennyi és hogy igényelhető? Meddig jár a gyerek(ek) után?
2015. December 14.

Már a terhesség időszakában nagy segítségére lehet a párnak anyagilag a családi adókedvezmény, amit nemcsak az anya igényelhet. Összeszedtük, hogy mit kell tudni a családi adókedvezményről.

Mikortól igényelhető? Meddig jár?

A legnagyobb homály az igénylés kezdetét és feltételét fedi. Kevesen tudják ugyanis, hogy már a 91 napos magzat után is jár adókedvezmény. Ha a kismama vagy leendő apa igazolja a terhesség (legalább 91 napos) meglétét a munkáltatójánál, akkor be adhatja az igénylést.

Folytatólagosan a szülést követően is érvényesíthető a kedvezmény egészen addig, amíg a gyermek után családi pótlék jár. A tankötelezettség időtartama 16 év, így ez alapértelmezetten a jogosultsági felső határ, ám ha a gyerek még közoktatásban tanul, akkor 20 évre tolódik a korhatár, s ha “sajátos nevelési igényű” gyermekről van szó, akkor még 3 évvel (23 évre) nő a jogosultsági korhatár.

Megosztható a családi kedvezmény

A családi adókedvezményt (hivatalos nevén családi járulékkedvezményről) nemcsak az egyik szülő, nevelőszülő, gyám kérheti, hanem a házastárs is, illetve az élettárs is, ha bizonyítottan 1 éve élettársi viszonyban él a jogosult féllel. Megoszthatják egymás között a kedvezményt, sőt, ha év közben válás, és új házasság történik, akkor az a helyzet is előállhat, hogy egy esztendőn belül 3 személy veszi igénybe az adókedvezményt ugyanazon gyermek(ek) után.

A családi kedvezmény nyilatkozatban a házastársnak/élettársnak és annak munkáltatójának is el kell fogadnia egy aláírás által, hogy a másik fél igénybe veszi a családi adókedvezményt és annak mértékét is.

A családi adókedvezmény összege

Az adókedvezmény a személyi jövedelemadóra és a járulékokra is érvényesíthető. A lényeg, hogy adóköteles jövedelem legyen. Az adókötelesség feltétele miatt a GYES-re, GYET-re nem érvényesíthető, ellenben CSED-re és GYED-re igen.

2016-tól van egy nagyon fontos változás, ami a 2 gyermekeseket érinti. A tervek szerint 2019-re a 2015-öshöz képest megduplázódik a kézhez kapott összeg mégpedig úgy, hogy 2016-tól évente és fokozatosan – 2500 Ft-tal- növelik azt. Így a 2015-ös 10 000 Ft-ról 12 500 Ft-ra nőtt a 2 gyermekesek havi megtakarítása gyermekenként.

Érdekességképpen elmondható, hogy az adókedvezmény nem a fizetendő adó összegét, hanem az adóalapot csökkenti. 2016-tól havonta ez egy eltartott gyerek esetén 62 500 forintot tesz ki, kettőnél 83 330 forintot, három és annál több gyerek esetén 206 250 forint mínuszt jelent az adóalapból. A kedvezmény érvényesítése után egy gyermeknél 10 000 forinttal, két gyermeknél gyermekenként 12 500 forinttal, három vagy annál több gyermeknél gyermekenként 33 000 forinttal csökkenhet a fizetendő adó, magyarul ennyivel több marad a szülő zsebében.

2016-ban így néz ki az adókedvezmény számokban:

Eltartott gyermekek száma Adómegtakarítás/HÓ
1 gyermek 10 000 Ft
2 gyermek 25 000 Ft
3 gyermek 99 000 Ft

A NAV oldalán találsz egy szuper Családikedvezmény-kalkulátort (kattints a linkre), ahol kiszámolhatod pontosan, mennyi kedvezmény érvényesíthető a jövedelmed alapján.

Hogy és hol kell intézni a családi adókedvezményt?

Az adókedvezményt a munkáltatódnál tudod igényelni. Ki kell töltened egy adóelőleg nyilatkozatot (a letöltéshez kattints ide), s ezt kell leadnod a munkáltatódnál.

A családi kedvezmény érvényesítéséhez nyilatkozni kell a munkáltatónak az eltartottak számáról (hány gyermeket nevelsz, aki után jár is kedvezmény), s hogy mely hónapokban minősültek eltartottnak, valamint hogy meg lesz-e osztva az adókedvezmény (ha igen, milyen módon).

Érdemes időben igényelni, nem halogatni, mert visszamenőlegesen nem kérhető, a következő hónaptól jár!

Visszaigényelhető az adóbevallásnál

Kevesek által ismert információ, hogy nincs veszve minden akkor sem, ha a pár egyik tagja sem vette igénybe a jogosan járó családi járulékkedvezményt. A következő évi adóbevallás beadásánál ugyanis egyben visszaigényelhető valamennyi hónapra a kedvezmény összege.

Jövőre már kell adóazonosító is

Lényeges változás várható 2017. január 1-jétől az adóazonosító jelre vonatkozóan: jövőre a gyerek(ek) adóazonosító jelét már kötelező lesz szerepeltetni a nyilatkozaton. Mivel még sok olyan gyermek van, aki nem rendelkezik adóazonosító jellel, így annak érdekében, hogy legyen elég idő a változásra való felkészülésre, a most januártól tervezett kötelező adóazonosító jel feltüntetést egy évvel elhalasztották.

  • További információk az OEP weboldalán.
  • További családi ellátások:

  • Csecsemőgondozási díj 2016
  • Anyasági támogatás
  • GYED 2016
  • Családi pótlék
  • GYES (gyermekgondozási segély)