Terhesség

5 tévhit a terhesség alatti sportolásról

A mozgás fittebbé, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá tesz, a várandósság alatt is! Ne higgy annak, aki szerint terhes kismamaként egész nap csak pihengetned szabad.
2023. Március 22.
Terhes nő nyújt edzés után vízparton
Fotó: Getty Images

Ahogy megtudod, hogy babát vársz, egy rakás szabállyal kell szembesülnöd, amelyek közül elég sok vonatkozik arra, hogy mit NEM SZABAD csinálnod. Fontos, hogy az alapvető dolgokat, amelyek a babád és a te egészségedet szolgálják, betartsd, és kövesd az orvosod, védőnőd utasításait. Egészséges várandósság esetén ők biztosan nem fognak eltiltani a sportolástól, és ne higgy senkinek, aki azt mondja, hogy tilos edzened. (Természetesen ilyenkor jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak rá, mint eddig, ezekről az orvosod és az edződ tájékoztatni fognak, és persze te is érzed majd, hogy megváltozik a terhelhetőséged és a mozgásigényed is.) De a lényeg, hogy létezik egy csomó mítosz a várandósság alatti sportolást illetően, amelyeknek nem érdemes bedőlni – mutatjuk a leggyakoribbakat.

1. Az edzés veszélyes rád vagy a babára nézve

Gyakori félelem, amellyel sok edző szembesül – és amelynek nem igazán van alapja. Brook Cates, a The Bloom Method App alapítója szerint nem csak hogy biztonságos, hanem kimondottan jótékony hatású mind a babára, mind az anyukára a rendszeres és megfelelő mozgás terhesség alatt. Valójában elengedhetetlen az egészséges várandóssághoz, a szülést is megkönnyítheti

Amire figyelj: Ha eddig nem edzettél, ne most kezdj intenzív edzésprogramba, de ha mozogni vágysz, ésszerű keretek között miért ne tehetnéd. Ha egészen biztosra akarsz menni, válassz kismamatornát vagy -jógát, sétálj, kirándulj. Ha rendszeresen edzettél a teherbe esés előtt, beszélj az orvosoddal és az edződdel, és amikor szükséges, módosítsátok az edzésprogramot. Ne ilyenkor kezdj a terhelés növelésébe, és figyeld magadat, és engedd meg magadnak, hogy visszavegyél, ha épp az esik jól. MINDIG tájékoztasd az edzőt, oktatót, ha csoportos órára mész, hogy babát vársz, ha pedig egyedül edzel, ilyenkor akkor is iktass be egy konzultációt szakértővel.

2. A pulzusszámnak 140 alatt kell maradnia az edzések során

Ez a szabály egyáltalán nem általános érvényű – figyelmeztet Jessie Mundell pre- és posztnatális tréner. A pulzusszám nagyon sok mindentől függ, az edzettségi szinttől, az aktuális egészségi állapottól, energiaszinttől. Jobb ötlet az RPE-re, azaz az érzékelt erőfeszítés mértékére hagyatkozni. Ez egy egyszerű módja annak, hogy értékeljük az edzések intenzitását: figyelni kell a szívverés mellett a légzés nehézségét és az izomfáradtság mértékét. Ez alapján egy 1-10-es skálán kell belőni az edzés intenzitását, ahol az 1-es érték egy nagyon könnyű, néhány lépéses sétának felel meg, a 10-es pedig a maximális erőkifejtést jelenti. Várandósság alatt nem ajánlott 6-7-es értéknél feljebb menni: ez az az intenzitás, amikor a légzés felgyorsult, de nem kapkodó, a mozgás kihívást jelent, de nem kimerítő, még marad tartalék.

Amire figyelj: Ez a módszer akkor működik igazán jól, ha már rendszeresen edzel, és ismered magad, jól érzed az edzéseid intenzitását. Ha ritkábban mozogsz, arra ügyelj, hogy ne terheld túl magad, ha kapkodod a levegőt, gyorsan ver a szíved és kellemetlenséget érzel, lassíts, vegyél vissza vagy állj meg.

3. A futás nem biztonságos

Sokan gondolják, hogy semmilyen rázkódással, ugrással járó sport nem ajánlott babavárás idején, de ez egészséges terhesség esetén egyáltalán nincs így. Aki szokva van ezekhez a mozgásokhoz, annak az első és a második trimeszterben jó eséllyel semmilyen gondot nem okoz a futás vagy a kocogás (sőt, van, aki még a harmadikban is bírja!). Sőt, a könnyű kocogás az első, esetleg a második trimeszterben akkor is beleférhet, ha egyébként ritkán futsz.

Amire figyelj: Itt tényleg nagyon fontos, hogy figyeld magad, és állj le, ha bármi kellemetlenséget tapasztalsz. Ez az időszak nem a csúcsteljesítményről, hanem az egészség megőrzéséről szól, ne hajtsd túl magad. És ha eddig nem futottál, ne most kezdd el, akkor maradj inkább a tempós sétánál.

4. Nem szabad ugyanazt az edzést folytatni, mint amit teherbe esés előtt végeztél

Ha egy rendszeresen sportoló azt a tanácsot kapja, hogy hagyja abba, amit eddig csinált, és váltson kismamajógára, valószínűleg nem fog örülni. És valóban, a legtöbb mozgásforma nem tiltott várandósan sem, de természetesen módosítani kell a gyakorlatokon úgy, hogy azok biztonságosak legyenek. Erről mindenképp ajánlott szakképzett edzővel, orvossal egyeztetni, de nem szükséges teljesen leváltani a rendszeresen végzett edzéseket.

Amire figyelj: Ha folytatod az edzéseket, ne mérd a teljesítményedet az addigihoz. Teljesen másra koncentrál ilyenkor a tested, még ha az elején te talán nem is érzed. Engedd meg magadnak, hogy a mozgás öröméért eddz, és vigyázz közben magatokra.

5. A hasizomgyakorlatok tilosak terhesség alatt

Ez így egyáltalán nem igaz, és vannak bizonyos, a core-izmokat megdolgoztató gyakorlatok, amelyek kimondottan jótékony hatásúak lehetnek, mert segíthetnek a szülés, vajúdás során alkalmazott légzéstechnika jobb kivitelezésében, és hozzájárulnak a szülés utáni gyorsabb regenerálódáshoz. . Persze nagyon nem mindegy, mit és hogyan végzel, ha hasizomgyakorlatokról van szó ebben az időszakban. Christine Pieton pilatesoktató, fizioterapeuta szerint a hasizmok edzése fontos része a szülés előtti edzésprogramnak, de azokat igazítani kell az aktuális terhelhetőséghez és a test változásaihoz, hogy biztonságosak legyenek.

Amire figyelj: A háton fekvésben végzett gyakorlatok csak rövid ideig ajánlottak a második és a harmadik trimeszterben, de ha neked esetleg ennyi sem esik jól, bátran módosítsatok a gyakorlaton. A hasizomgyakorlatok fontosak, de csak akkor jótékonyak, ha figyelembe veszik az aktuális állapotodat.

Forrás: Huffpost.com, Forbes.com