Terhesség

Vajon terhes voltam?

Akár tervezitek a babát, akár váratlanul érzed úgy, hogy valami más odabent, izgatottan és türelmetlenül várod, hogy biztos választ kapj a kérdésre: terhes vagy?

Kérdés:

Mivel a várt időpontban nem jött meg a menstruációm, három terhességi tesztet is vásároltam, de ezek negatívak lettek. Nem sokra rá a nőgyógyászom hüvelyi, kézi vizsgálat útján hathetes várandósságot állapított meg. Nagyon boldoggá tett a hír, ráadásul a mellem is feszült, és kétéves, még szopó kislányom is többször elutasította a mellemet, ami pedig nem volt jellemző rá.

Aztán három nappal az orvosi vizsgálat után vérezni kezdtem. Bementem a helyi kórház nőgyógyászatára, ahol a nővér nevetgélve hívta le az ügyeletes orvost, aki aztán gúnyosan számon kérte rajtam, honnan veszem, hogy terhes vagyok. Az ultrahangvizsgálat ugyan enyhén megnagyobbodott méhet, vastagabb nyálkahártyát mutatott, de embriót se kívül, se belül. Cisztát és egyéb rendellenességet sem talált. Mit tehet a kismama, ha a korai várandósságban vérzést tapasztal? Mi van, ha mégis babát várok? Ha menstruáció volt, akkor miért késett ennyit?

Dr. Boros Judit válasza:

Vajon terhes voltam?

Hathetes terhesség esetén az orvos kézi vizsgálattal puhábbnak, nagyobbnak, körülbelül tyúktojásnyinak érzi a méhet. Hasonlónak érezheti azonban akkor is, ha közvetlenül menstruáció előtt tapintja a méhet. A terhességnek csupán valószínű jele a vérzés elmaradása, a méh puhább tapintása, a mell érzékenysége és az aluszékonyság. Biztos jelnek csupán a 6-7. heti ultrahangvizsgálatkor minden kétséget kizáróan látható embrió és az ekkor már ugyancsak látható szívműködés számít, illetve a pozitív terhességi teszt. Vagyis ezek szerint ön nem volt terhes.

Az orvos és a nővér gúnyos viselkedését persze semmi sem menti. Lehetséges, hogy valóban megfogant egy kisbaba, de talán nem tudott beágyazódni. A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy minden nő életében előfordul, hogy a hormonháztartása nem a megszokott módon működik, és akár két-három hetet késik a menstruációja. Ez többek között vizsgaidőszakban is megtörténhet. Koraterhességi vérzés esetén pedig a várakozás a legjobb megoldás. Hét-tíz nap alatt sok minden eldől odabent, és a következő ultrahangvizsgálat vagy megerősíti, vagy kizárja a terhességet.

Ezek is érdekelhetnek:

  • A terhesség jelei
  • Szinte csoda, hogy terhes lettem
  • Nem kívánt terhességek
  • Méhen kívüli terhesség
  • Forrás: Kismama magazin