Baba

Használtan vett babakocsi – így tisztítsd ki

Találtál egy jó állapotban lévő használt babakocsit, így nem kell feleslegesen újra költened – szuper! Egy alapos tisztítás mindenképp ráfér a másodkézből beszerzett darabra.
2024. Szeptember 19.
anyuka kisbabát tol babakocsiban, babakocsi tisztítása

Fotó: Getty Images

Persze nem csak a használtan vásárolt babakocsit kell megtisztítani. Akkor is érdemes nekiállni a sikálásnak, ha a nagytesó babakocsiját örökli a kicsi – meg egyébként az állandóan használt babakocsiknak is jól jön időnként egy alapos frissítés, fertőtlenítés. Hogy minél egyszerűbb és hatékonyabb legyen a művelet, kövesd az alábbi lépéseket.

1. Készítsd elő

Ürítsd ki a babakocsit, minden zsebet, tárolót, és vedd ki a béléseket, védő betéteket. Ha valahol sáros, vagy éppen nagyon poros, azt töröld le nedves szivaccsal vagy mikroszálas kendővel. Ha cserélhető vagy kiszedhető a kerék, jó, ha azt is leszeded és lemosod – amíg a babakocsi többi részével foglalkozol, szépen megszárad.

2. Szedd le, ami leszedhető

A mosható, eltávolítható részeket szedd le, és ha mosógépben moshatóak, mosózsákban tedd a megfelelő programra a mosógépbe. (Ennek mindig nagyon alaposan nézz utána a használati utasításban!) Általános szabály, hogy kímélő programot és alacsony hőfokot válassz. Az eltávolítható, de gépben nem mosható részeket mosószeres langyos vízzel mosd át, finoman dörzsölve szivaccsal vagy körömkefével – amivel szükséges, és amit bír a szövet.

4. Jöhet a porszívó

Mindazt, ami a vázon maradt, illetve a kosarat, ülőrészt alaposan de óvatosan porszívózz ki, a legapróbb rések se maradjanak ki – sokkal könnyebb úgy a tisztítás, ha a portól, morzsáktól, szöszöktől már előre megszabadultál.

5. Törölgess tempósan

Töröld át nedves szivaccsal vagy mikroszálas kendővel a vázat illetve azt, ami nem lehet mosni. Jó, ha egy száraz ronggyal azonnal szárazra is törlöd, sokkal könnyebb lesz így továbbhaladni.

6. Mi a helyzet a foltokkal?

Ellenőrizd, hogy a szöveten maradt-e folt valahol – ha igen, akkor azt még kezelni kell. Óvatosan, a használati utasításnak megfelelő terméket használva nedvesítsd át a tisztítószerrel a foltot, majd öblítsd vagy törölgesd le. Ha már előre látod, hogy beszáradt folt van a textilen, legjobb, ha már a mosás előtt kezeled ezt a foltot: feláztatod egy kicsit, réteszed a javasolt tisztítót, kiöblíted, és így teszed be a mosásba.

7. Teregess ügyesen

Amit lehet, rögzíts vissza a vázra száradáshoz – így veszi fel újra a legjobban a formáját a textil. Természetesen a béléseket, párnákat, szivacsos merevítőket ne tedd vissza – nagyon fontos, hogy azok szellős helyen tökéletesen ki tudjanak száradni. Legjobb, ha nem tűző napon, de szabad levegőn tudod szárítani a babakocsit és az alkatrészeket – ügyelj a tökéletes száradásra. (Hajszárítót, hősugárzót ne használj, tönkreteheti a szövetet.)

anyuka kisgyereket tol babakocsiban, babakocsi tisztítása

Fotó: Getty Images

Óvd a babakocsit

Az alábbi szabályokat tartsd be, hogy jó állapotban maradjon a babakocsi.

  • Távolíts el minél több részt – annál könnyebb lesz a tisztítás.
  • Ellenőrizd a használati utasításban megadott tisztítási javaslatot. Ha ez nincs már meg, próbáld megkeresni a neten – ha megvan a babakocsi típusa, jó eséllyel megtalálod.
  • Ha nem találsz javaslatot tisztítószer-használatra, akkor gyengéd, kímélő tisztítót válassz, és egy kevéssé látható helyen végezz vele próbát.
  • Ne használj fehérítő, erősen fertőtlenítő hatású tisztítószereket. Nem tesz jót a textilnek, és a babának sem, ha esetleg a bőre érintkezik majd a szövettel.
  • A nehezen elérhető részek megtisztításához jól jöhet egy fogkefe.
  • A dörzsöléssel legyél óvatos: ha túl erőteljesen dolgozol, foltossá, bolyhossá válhat a szövet.

Ha nincs időd vagy energiád a tisztításra, vagy abszolút biztosra szeretnél menni, vidd profi tisztító céghez a babakocsit – sokan szakosodtak már erre, hogy használt babakocsikat, hordozókat, autós üléseket fertőtlenítenek és varázsolnak tisztára gyorsan és hatékonyan. Ugyan jóval mélyebben a zsebedbe kell nyúlni, mintha te magad tisztítanád, de vannak helyzetek, amikor ez abszolút megéri.

Mit tegyek, ha penészes?

Ha pincében, nyirkos helyen volt tárolva a babakocsi, előfordulhat, hogy penész jelent meg rajta. Nem túl jó, de nem is menthetetlen a helyzet – persze függ attól, mekkora a folt, hol helyezkedik el, és egyébként milyen állapotban van a babakocsi. Egy jó állapotú eszköz kis folttal megéri a befektetett munkát, míg ha erősen penészes a textil, és a belső szivacsok, támasztók vagy merevítők is penészesek, akkor nem érdemes küzdeni vele. Vizsgáld meg alaposan, és tartsd szem előtt a babád vagy kisgyereked egészségét, amikor döntesz.

Ha úgy látod, hogy tisztítható, így állj neki:

  • Jól szellőző helyen dolgozz, a baba egy másik helyiségben legyen.
  • Kefével távolítsd el a penész nagyját (ügyelj arra, hogy ne lélegezd be a port).
  • Nedvesítsd be vízzel a foltot, vigyél fel rá citromlevet, majd dörzsölj bele sót. (Nem árt előtte textilpróbát végezni.) Ez kicsi foltokon működik jól.
  • Megpróbálkozhatsz víz és ecet 2:3 arányú keverékével: vidd fel a foltra, hagy állni, majd langyos vízzel öblítsd ki.
  • A penészeltávolító tisztítószerekkel legyél óvatos, textilpróba után használd őket, és csak olyan felületen, ahonnan utána biztosan jól ki tudod öblíteni.
  • Vízben oldott szódabikarbónát is kipróbálhatsz: vidd fel a foltra, hagy megszáradni, majd keféld ki, és utána öblíts.

Forrás: goodbyegear.com, smallsmart.co.uk, nytimes.com/wirecutter