Kelkáposztaleves
Hozzávalók négy személynek:
50 deka kelkáposzta
10 deka zellergumó
egy szál fehérrépa
három gerezd fokhagyma
egy fej vöröshagyma
egy evőkanál olaj vagy kókuszzsír
másfél evőkanál majoránna
egy kávéskanál őrölt kömény
20 deka csirkemellfilé
só
1 deci zabtejszín vagy 1 deci natúr joghurt
Melegítsd meg egy lábasban a zsiradékot, szórd bele az apróra vágott fokhagymát és hagymát, szórd rá a majoránnát és az őrölt köményt. Párold pár percig folyamatos keverés közben, azután keverd közé a kis kockákra vágott csirkehúst.
Pirítsd együtt néhány percig, közben darabold fel kis hasábokra az időközben meghámozott zellert és fehérrépát. Szórd a húsra ezt is, meg a vékony csíkokra vagdalt kelkáposztát. Sózd meg egészen enyhén. Öntsd fel másfél liter vízzel, és főzd húsz percen keresztül, amíg a kelkáposzta teljesen megpuhul.
Vedd ki a baba adagját, és pépesítsd botmixerrel, ha szükséges. Ha szeretitek úgy, tálalás előtt keverhetsz bele néhány kanál joghurtot is (tehéntejfehérje-allergiásoknak zabtejszínt, amely bioboltokban kapható).
8 hónapos kortól adható joghurt nélkül, joghurttal 10-12 hónapos kortól.
Karalábés fasírt
Hozzávalók két felnőttnek és egy gyereknek:
egy nagyobb karalábé
öt evőkanál hajdina
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
fél kávéskanál só
egy kávéskanál őrölt kömény
két evőkanál reszelt sajt
zsemlemorzsa
olajspray és sütőpapír a kisütéshez
Mártogatóshoz:
1,5-2 deci natúr joghurt
egy csokor petrezselyem
pár csepp citromlé
Főzd puhára a hajdinát négyszeres mennyiségű vízben, majd hagyd állni fedő alatt. Hámozd meg a karalábét, azután reszeld le nagylyukú reszelőn. A megtisztított hagymát, fokhagymát aprítsd egészen kicsi darabkákra, és keverd a sajttal, sóval, fűszerekkel és az időközben langyosra hűlt hajdinával együtt a reszelt karalábéhoz. Gyúrd össze alaposan, majd formázz belőle fasírtokat, és forgasd zsemlemorzsába. Rakosgasd sütőpapírra, fújd be kevés olajjal, majd süsd meg 200 fokosra előmelegített sütőben fél óra alatt.
Ehhez a kézbe fogható, kevés foggal is elmajszolható ételhez készíthetsz joghurtmártogatóst is: egy pohár natúr joghurtba keverj egy csokor apróra vágott petrezselymet és néhány csepp citromlét. 10-12 hónapos kortól adható, ha már van foga a babának, és szeret rágni.