Baba

Az apák is alkalmazzák az intuitív szülői stílust egy kutatás szerint

A szülői megérzést, intuíciót gyakran társítják az édesanyákhoz, de egy új vizsgálat szerint az apák is alkalmaznak mentalizációs készségeket.
2021. Június 22.
Az apák is alkalmazhatják az intuitív szülői stílust egy kutatás szerint (Fotó: Getty Images)

Honnan tudjuk, mit szeretne egy baba, amikor sír? Ha mellőznünk kell a kommunikáció során a szavakat, a “mentalizáció” képességére kell támaszkodnunk – az elképzelő, beleképzelő képességünkre, hogy megértsük, mit érez valaki más, és milyen válaszra van szüksége. Amikor mentalizálunk, az agyunkban aktívak azok a régiók, amelyekről úgy gondolják, hogy kapcsolódnak a mások megértésének és az együttérzés képességéhez.

Ezt a szülői megérzést, intuíciót gyakran társítják az édesanyákhoz, de az USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences kutatói úgy találták, hogy az apák is alkalmaznak mentalizációs készségeket, illetve hogy az idegi aktivitás a mentalizálás során előre jelezheti a későbbi nevelési stílusokat – írja a medicalxpress.com.

A Developmental Psychobiology című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány megállapította, hogy néhány kispapánál erősebben aktiválódtak a mentalizációhoz kapcsolódó agyterületek. Továbbá esetükben magasabb volt az oxitocin szintje is, amelyet gyakran hoznak összefüggésbe a szoros kapcsolatokkal.

Gyermekük születése után ezek az apák egy sokkal inkább “baba-vezette” szülői stílusról számoltak be, amely magába foglalja a babával való fizikai közelséget és a csecsemő jelzéseire, mint a sírásra vagy a testbeszédre való fogékonyságot. Agyi aktivitásból tehát már a gyermek születése előtt megjósolható, hogy hogyan neveli majd az apa.

“Vizsgálatunk feltevése, hogy a születés előtti idegi aktivitás a mentalizációhoz kapcsolódó régiókban úgy tűnik, hogy összefüggésben áll a gyermek születése után – az apák elmondása alapján – az intuitív szülői stílussal” – mondta el Sofia Cardenas, a USC Dornsife pszichológia doktorandusza, a tanulmány vezető szerzője. Az intuitív gyereknevelés során a szülő szoros köteléket alakít ki a gyermekkel, hogy felismerje, mire van szüksége.

A tanulmányban 39 olyan apát vizsgáltak, akik első gyermekük születését várták. Ezek az apák a Why-How Localizer (miért-hogyan lokalizáló) elnevezésű feladatot végezték, miközben MRI szkennerrel vizsgálták őket. Ez a feladat olyan képek sorozatából áll, amelyeken különböző tevékenységeket végeznek – például oldalra néznek, vagy segítenek valakinek becipzáraznia a ruháját.

A feladatot végzőket pedig arra kérik, hogy értékeljék az adott tevékenységet végzőnél a “hogyan” és “miért” elemeket. Ha megkérdezünk valakit arról, hogyan hajtanak végre egy tevékenységet, az aktiválja az agy azon területeit, amelyekhez a testtudati mentális folyamatok társulnak. Ha valakit megkérdezünk arról, hogy miért hajtják végre ezt a tevékenységet, az aktiválja a szociális viselkedés-orientált gondolat feldolgozást, a mentalizációt. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy elkülönítsék és mérjék az agyterületek aktivitását a mentalizálás során.

A vizsgálatban résztvevőktől vért is vettek az oxitocinszint mérésére.

Gyermekeik születését követően az apáknak szülői filozófia témájú kérdőívet kellett kitölteniük. Azok az apák, akiknél a mentalizációhoz kapcsolódó agyi régiókban erőteljes aktivitást mértek, empatikusabb szülői stílusról számoltak be. Esetükben továbbá általában magasabb volt az oxitocinszint is a gyermekeik születése előtt.

A tanulmány ugyan kis mintán alapszik, de Cardenas úgy véli, hogy felveti egy további vizsgálat lehetőségét. “Bár néhány tanulmányban vizsgálták az új anyák oxitocinszintjét, az apákat többnyire figyelmen kívül hagyták ezekben a neurobiológiai vizsgálatokban. Reméljük, hogy (a mostani vizsgálat) elősegít néhány olyan nagyobb kutatást, amelyek azt vizsgálják, hogyan kötődnek az apák a babáikhoz” – mondta.

A tanulmány felveti az apai kötődés tökéletesítésének lehetőségét Darby Saxbe, a USC Dornsife pszichológia docense, a tanulmány felelős szerzője szerint. “Gyakran gondoljuk úgy, hogy a gyereknevelés egy intuitív dolog (az anyaságra nézve) – hogy az anyák képesek veleszületetten megérteni a babáikat és kapcsolatba lépni velük egy olyan módon, amely az apák számára nagyobb kihívást jelent. Úgy gondolom, hogy ezt átfogalmazhatjuk úgy, hogy egy készségnek gondoljuk. Nagyon ígéretes kutatások utalnak arra, hogy az empátia valójában képezhető és tanítható” – magyarázta Saxbe.

Az apák tájékoztatása arról, hogy az empátia és a mentalizációs készségek gyakorlással javíthatók, elősegítheti, hogy az új apák magabiztosabbnak érezzék magukat. Saxbe hozzátette, hogy ez az előzetes kutatás is hangsúlyozza, hogy mennyi mindent kell még megismerni az apasággal kapcsolatban. “Még mindig nem ismerjük az alapokat sem azzal kapcsolatban, hogyan készülnek fel a férfiak a szülővé válásra – mondta el -, vagy hogyan képezi le az agyuk a szülői magatartásukat.”