Baba

Öröklés: így fog kinézni a gyermeked

A szülők gyakran találgatnak, hogyan fog kinézni babájuk, a szemük színétől az orruk formájáig. A Parents.com szakértői most leírták, hogyan alakulnak ki a baba arcvonásai.
2022. Október 19.
baba külseje
Fotó: Getty

Amikor terhes vagy, szórakoztató találgatni leendő babád külsejének részleteit. Milyen lesz a haja? Kék vagy barna szeme lesz? Még akkor is, ha ezek csak tapogatózások, hiszen soha nem lehetünk 100%-ban biztosak mindebben, amíg a baba meg nem érkezik (sőt, inkább később).

“Ha megvizsgálnánk az összes magzat DNS-ét, még mindig nem tudnánk igazán előre látni a dolgokat – mondja Barry Starr, a kaliforniai San Jose-i Tech Museum genetikusa a Parents.com-nak. – Annyi mindent nem tudunk még a génekről…!”

Ennek ellenére a tudósoknak van némi információja arról, kinek milyen külső tulajdonságai lesznek. Íme minden, amit a tudomány jelenleg ki tud jelenteni.

Milyen lesz a babád haja?

Az egyes emberek több génpárt örökölnek, amelyek szerepet játszanak a hajszín meghatározásában (és mindegyik pár tartalmaz egy-egy gént minden szülőtől). Ha például egy csecsemő összesen 10 pár gént örököl, az azt jelenti, hogy 20 különböző gén befolyásolhatja a tincseit – mondja Michael Begleiter, a Children’s Mercy Hospitals and Clinics genetikai tanácsadója.

A tudósok azonban még nem határozták meg, végül hány gén határozza meg a hajszínt. Ha két barna szülő szőke babát szül, az azt jelenti, hogy mindkét szülő recesszív szőke géneket hordoz a domináns barna génjeik között, de épp a világos színt adó génjeik kerültek továbbadásra.

A hajszínt (valamint a szemszínt és az arcszínt) beállító gének szintén szabályozzák az ember melanocitáit, színtermelő sejtjeit. A csecsemő hajszínét a feketétől a barnáig, illetve a vöröstől a szőkéig terjedő spektrumban az határozza meg, hogy hány melanocitával rendelkezik, mennyit vonnak ki az egyes árnyalatokból, és milyen pigmentet termelnek (például az eumelanin a feketét barnává, a pheomelanint pedig a szőkét vörössé alakítja).

Minél több színtermelő sejt van egy gyermekben, és minél több eumelanint termelnek ezek a sejtek, annál sötétebb lesz a haja. Ha viszonylag kevés melanocitával rendelkezik, amelyek többnyire eumelanint termelnek, világosbarna vagy szőke hajra számíthatunk. És minél több pheomelanint termelnek a sejtjei, annál vörösebb lesz a haja.

Természetesen a hajszín sok esetben változik az idő múlásával. A gyermek haja az életkor előrehaladtával megváltozhat, különösen amikor eléri a pubertást, és a hormonok aktiválhatják azokat a géneket, amelyek sötétedést vagy akár göndörödést okoznak.

Milyen színű lesz a szeme?

A legtöbb baba kékesszürke szemmel születik, de ez változhat, ahogy nőnek. Ha a baba szeme születéskor nem nagyon sötét, akkor általában besötétedik. Legalább hat hónapba teli, amíg a csecsemő szemszíne stabilizálódik, vagyis csak akkor lehetünk benne biztosak, hogy kék szeme lesz, ha hat hónapos-egy éves korában is világos még. “Az íriszben lévő színtermelő sejteknek fényre van szükségük az aktiválódáshoz” – mondja dr. Starr.

Legalább két gén befolyásolja a kialakuló szemárnyalatot, és mindegyiknek két formája vagy allélja lehet: az egyiknek barna és kék, illetve zöld és kék változat. A baba szemének színe az egyes szülőktől örökölt allélok kombinációjától függ.

Ha az egyik szülőnek sötét a szeme, a partnerének pedig világos, akkor valószínűleg a babának is sötét szeme lesz. Ez azért van, mert a barna allél a domináns. Ennek ellenére még két barna szemű szülőnek is lehet világosabb szemű gyermeke, ha mindketten recesszív kék géneket hordoznak.

Milyen magas lesz?

Nehéz megmondani, mekkora lesz a gyermeked, mivel az újszülött méretei nem feltétlenül jelzik előre a jövőbeli magasságot és súlyt. Számos tényező befolyásolhatja a születéskori méretet, beleértve a várandós szülő étrendjét és egészségi állapotát, például a terhességi cukorbetegséget, mondja W. Gregory Feero, M.D., Ph.D., háziorvos, az Országos Humán Genom Kutatóintézet speciális tanácsadója.

Több mint száz gén kódolja a magasságot, és egy gyermek függetlenül a kezdeti hosszától akkorára nő, amekkorára a génkészlete hajlamosítja. Kivételt képeznek a rossz táplálkozású és keveset mozgó gyerekek, mivel ők genetikai potenciáljuk ellenére általában alacsonyabbak maradnak, mondja dr. Starr.

A szülők a sajátjuk alapján hozzávetőlegesen megbecsülhetik gyermekük jövőbeli magasságát. Leánygyermekek esetében le kell vonnunk tizenkét centit az apa magasságából, és átlagolni ezt a számot a másik szülő magasságával. Fiúgyermek esetében az anya magasságához kell hozzáadni öt centit, és ezt átlagolni – ez lesz a legvalószínűbb eredmény.

Valójában egy gyermek csontszerkezete csak a húszas éveiben fog beállni, mivel nagyon sok gén vesz részt benne, beleértve a növekedést, a csontfejlődést és a zsírlerakódást. Addig a szülőknek csak hátra kell dőlniük, és élvezniük a lassú kibontakozást.

Kire fog hasonlítani?

Néha a gyerekek pontosan úgy néznek ki, mint az egyik szülő, vagy akár megszólalásig az egyik testvérre hasonlítanak, néha pedig nem emlékeztetnek senkire a családban. Ez mind lehetséges.

A gyerekek DNS-e 50%-ban közös a szüleikkel és testvéreikkel, így bőven van lehetőség variációkra. Ha a testvérek végül egyformán néznek ki, az általuk örökölt gének keveréke hasonló volt. De minden gyermek más-más jellemzőkkel kapcsolatos utasításokat is kaphat: lehet, hogy az elsőszülött szájformája ugyanolyan, mint az édesanyjáé, míg a legfiatalabb a másik szülőtől kaphatja az ajkát.