Család

Ezért fáj a hátad – a szakértő szerint

4 teljesen hétköznapinak tűnő testhelyzet, amely kicsinálja a hátadat: ha ezekre odafigyelsz, sokkal jobban érezheted magadat a bőrödben.
2023. Május 24.
Fiatal nő autót vezet
Fotó: Getty Images

A kínzó hátfájás megkeserítheti a mindennapjaidat – és talán nem is gondolnád, milyen egyszerű okai lehetnek. Persze, nem jut időd sportolni, gyengék a hátizmaid, gerincferdülésed van… Lehet, hogy valójában a telefonod, az autód vagy a kanapéd a hibás! Pontosabban az a testhelyzet, amelyben hosszabb időt töltesz mindezeknek köszönhetően. A Daily Mail gyógytornász szakértője, Sammy Margo szerint 4 a négy teljesen hétköznapi testhelyzet nagyon sok embernél a hátfájás valódi okozója.

1. Görnyedés a kormány mögött

Mennyit ülsz autóban egy nap? Dolgozni jársz vele? A gyerekeket fuvarozod? Ha összeadod mondjuk heti szinten, elég sok idő jöhet ki – és ha mindezt görnyedten, a hátadat terhelő pozícióban töltöd, bizony ne csodálkozz, ha rendszeresen fáj a hátad.

Mit tehetsz: Figyelj a helyes ülési pozícióra, vagyis a csípőd legyen hátul az ülésben, hogy a hátad ki tudjon egyenesedni, és a térded egész picit legyen alacsonyabban a csípődnél. Olyan magasra állítsd az ülést, hogy a szemvonalad jóval a kormány teteje felett legyen, kényelmesen ki tudd húzni magadat és alig kelljen hátra dőlnöd az egyenes testhelyzet fenntartásáért.

2. Támaszkodás az íróasztalon

Egy hosszú, nehéz munkanapon nem egyszerű még a tartásodra is figyelni, de megéri: egy csomó kellemetlenséget előzhetsz meg vele. Minél több időt töltesz az íróasztalra rágörnyedve, a válladat előre görbítve, annál valószínűbb, hogy estére megfájdul a hátad és akár a fejed is.

Mit tehetsz: Próbáld fenntartani az egyenes testhelyzetet, vagyis a csípőd, a vállad és a füled egy vonalban legyenek. A popsid legyen megtámasztva a szák támlájánál, a lábad legyen a talajon, és a képernyő pontosan előtted legyen, hogy ne kelljen elfordulnod. Az óránkénti lazítást, átmozgatást ne felejtsd el, a gerinced meghálálja!

3. Telefongörgetés lehajtott fejjel

A tech neck jelenség pontosan a lehajtott fejjel való telefonozás miatt alakul ki. Egyrészt ráncosítja, öregíti, megereszkedetté teszi a nyak és az arc alsó részének bőrét, másrészt hát- és nyakfájdalmat, izomfeszülést, fejfájást okozhat.

Mit tehetsz: Próbáld ki, milyen úgy állni, hogy a hátadat és a fejedet is a falhoz simítod – erre kellene törekedni. Próbáld úgy tartani a telefont, hogy ne a fejedet kelljen előre hajtani, hanem azt emeld meg szemmagasságba.

4. Kanapén alvás

Biztosan veled is fordult már elő, hogy bealudtál a tévé előtt a kanapén. Még a legkényelmesebb ülőalkalmatosság sem tesz jót a gerincednek hosszú távon. Egy-egy elalvás természetesen belefér, de ha ez rendszeres, akkor számíts arra, hogy az éjszakád valójában nem lesz igazán pihentető, és a hátad előbb-utóbb jelezni fogja, hogy ez így nem jó.

Amit tehetsz: Ha már nagyon álmos vagy, tedd át magad a hálószobába – sokkal jobban alszol, ha nem a tévé villódzó képernyője az, amit utoljára látsz. Ha el is alszol a kanapén, vonulj át az ágyadba, ha éjjel felébredsz. És reggel próbáld kilazítani, átmozgatni a válladat, hátadat, nyakadat.

+1. Gyerekcipelés

Akár baba még, akár nagyobb, ha hosszú ideig tartod a kezedben szoptatás, cipekedés, altatás miatt, a féloldalas testhelyzet komoly terhelést ró a gerincedre.

Amit tehetsz: Igyekezz váltogatni a kéztartást, ha lehet. Amikor csak megoldható, ne kézben, hanem hordozóban vidd a kicsit. Próbáld legalább egy picit átmozgatni magadat, a hátadat, hogy kilazítsd az izmokat. Szoptatásnál, altatásnál ülj le, támaszd alá a kezedet úgy, hogy ne kelljen tartanod a baba súlyát. Könnyítsd meg magadnak a helyzeteket, mert ha egyszer megfájdul a hátad, nem könnyű megszabadulni a fájdalomtól.

Forrás: Daily Mail