Család

Ilyen gyakran kellene takarítani a konyhai eszközöket – meg fogsz lepődni!

A konyha tisztán tartására általában extrán odafigyelünk, de lehet, hogy néhány fontos apróság mégis elkerüli a figyelmünket.
2023. Április 03.
nő gumikesztyűben konyhát takarít
Fotó: Getty Images

Te mit takarítasz a legszívesebben? És mi az, amihez a legkevésbé fűlik a fogad? Koncentráljunk most a konyhára. Egy brit felmérés szerint a megkérdezettek leginkább a konyhai felületeket, a mosogatót, a tűzhelyet és a konyhai padlót tisztogatják lelkesen, míg a leginkább nemszeretem munkák a sütő tisztítása, a szemetes körüli takarítás, a hűtő és a szagelszívó ki- illetve letakarítása. A The Northern Echo által idézett felmérésben a legnagyobb egyetértés a sütőtisztítás iránti ellenszenvben mutatkozott: a válaszadók 52%-a jelölte meg ezt, mint a legkevésbé kedvelt konyhai munka.

Ám még ha nem is szeretjük ezeket a feladatokat, nem szabad túlságosan sokáig halogatni őket – Nicki Rodriguez takarítási szakértő elárulta, miért:

A sütőben lévő ételmaradékok egyrészt ideális táptalajai a kórokozóknak, másrészt a következő sütéseknél a felületre égő szennyeződésekből füst szabadulhat fel, ami akár az ételek ízére is hatással lehet. Plusz a sütő hatékonyságát is csökkentheti, ha nincs rendszeresen kitakarítva.

Érthető, hogy miért tartják sokkal többen kedvelhető munkának például a felülettakarítást (49%) vagy a mosogatótisztítást (42%). Egyszerűbbek, gyorsabbak és látványosabbak is. De nem szabad, hogy a takarítás megálljon a könnyen megvalósítható, jól látható területeknél!

A galériában mutatjuk, az idézett AEG felmérés szerint melyek azok a konyhai eszközök, amelyeket hajlamosak vagyunk kifelejteni a takarításból. (A százalékok azt jelölik, a válaszadók hány százaléka feledkezik meg teljesen ezekről.)

6 fotó megtekintése

Ilyen gyakran kellene takarítani a konyhai eszközöket – meg fogsz lepődni!

késtartó konyhában
vízforraló konyhában
mosógép konyhában
kenyérpirító konyhában
villanykapcsoló
Fotó megosztása:

A kenyérpirító egy kritikus eszköz: ugyan csak 11% mondta azt, hogy hajlamos megfeledkezni róla, 64% tisztítja jóval ritkábban, mint amennyire az ajánlott lenne. De mi is az ajánlott? A szakértő szerint hetente ki kellene üríteni belőle a morzsákat – hiszen ezek a baktériumok, por, akár penészgomba vagy bogarak melegágya lehetnek! Ráadásul az eszköz tűzveszélyességét is fokozza a benne maradó morzsaréteg.

A szakértő a mosógép alapos tisztítását 2-3 hetente javasolja – a válaszadók 63%-a mondta azt, hogy ennél ritkábban kerül sorra ez a háztartási gép. Ha eltávolítható a mosószeradagoló, azt ajánlott minden mosás után kivenni és áttörölni a belső felületet is, hogy megakadályozzuk a mosószer-lerakódást illetve a penészesedést.

Íme egy lista az ajánlott takarítási rendszerességről

 • Késtartó belseje: havonta
 • Kapcsolók: 2-3 hetente
 • Kilincsek, fiókok fogantyúi: hetente
 • Hűtő belseje: 3-4 havonta
 • Vízforraló belülről: 1-2 havonta
 • Mikró vezérlófelülete: hetente
 • Mikró belseje: 2-3 hetente
 • Munkafelület: naponta
 • Szekrények belseje: 3 havonta
 • Szemetes: 2-3 hetente
 • Sütő: 3 havonta
 • Mosogatógép belseje: 3 havonta

Forrás: The Northern Echo