Család

Néhány praktikus tipp az ételek fagyasztásához

Hoztunk néhány hasznos tippet a fagyasztáshoz.
2023. Július 20.
fagyasztó
(Kép forrása: Getty Images)

Az ételpazarlás csökkentésére nagy segítség otthon a fagyasztó, hiszen ezzel meg tudjuk hosszabbítani az ételmaradékok eltarthatóságát. Ez nyáron különösen hasznos lehet, ha a kánikula idején kevesebb ételt fogyasztunk.

Néhány praktikus tanács a fagyasztáshoz

  • Fagyasztás előtt hűtsük le az ételeket. Ha forrón kerül a fagyasztóba a készétel, az növeli a fagyasztó hőmérsékletét.
  • A fagyasztónak nem árt, ha megtöltjük, sőt – a tele fagyasztót gazdaságosabban tudjuk működtetni, mivel a hideglevegőt kevésbé kell keringetnie.
  • Az ételeket érdemes légmentesen lezárva fagyasztani, visszazárható dobozban vagy zacskóban, ami segíthet megakadályozni a kiszáradásukat is.
  • Ha folyadékot fagyasztunk, például levest vagy maradék gyümölcslevet, hagyjunk némi helyet a doboz tetején, ne színültig töltsük.
  • Az ételeket célszerű akkora adagokban lefagyasztani, amennyit egyszerre biztosan elhasználunk vagy elfogyasztunk.
  • Hagyjunk időt az ételeknek kiolvadni, és tedd át ezeket időben a hűtőszekrénybe, ha tudod, hogy majd szeretnétek enni belőlük.
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy valami mikor lett lefagyasztva és jó-e még, inkább dobjuk ki. Ezt könnyen meg tudjuk előzni azzal, ha felcímkézzük az egyes ételeket, ráírjuk a dobozra/a zacskóra a dátumot.
  • Fagyasszuk le az ételeket minél hamarabb – a fagyasztás a minőségen nem javít, így a legjobb, ha már a nagy adagos kész ételekből már akkor lefagyasztunk, amikor kihűltek.
  • A maradék fűszernövényeket ahelyett, hogy befóliázva vagy zacskózva tennénk a fagyasztóba, érdemes apróra felvágva, egy jégkockatartó rekeszeibe adagolva fagyasztani – így főzéskor könnyen bele tudunk tenni az ételbe egyet-egyet.
  • Ha a fagyasztó nem automata leolvasztási funkciós, ügyeljünk rá, hogy rendszeresen leolvasszuk, mert a jeges fagyasztó kevésbé hatékony.

 

Források: bbcgoodfood.com, realsimple.com