Család

Tippek, hogy tovább maradjanak frissek a zöldségek és gyümölcsök

Néhány egyszerű tárolási trükk segíthet, hogy tovább frissek legyenek a zöldségek és a gyümölcsök.
2023. Június 19.
nőő konyhában
(Kép forrása: Getty Images)

Nem mindegy, mit minek a közelében tárolunk

Az egyes gyümölcsökből és zöldségekből felszabaduló etén nevű szerves vegyület fel tudja gyorsítani az érést. Ezért egyes etén-kibocsátó élelmiszereket érdemes távolabb tartani az arra érzékenyektől. Érzékenyebbek például a mangó, a spárga, az őszibarack, a hagyma, a padlizsán, a szőlő és az uborka – ezektől célszerűbb távolabb tárolni a sárgadinnyét, az avokádót, a körtét, a paradicsomot, a paprikát és a banánt.

Öblítsd le a leveles zöldségeket

A spenót, a rukkola, a saláta és más zöld leveles zöldségek tovább maradnak frissek, ha hideg vízzel átmossuk ezeket, mielőtt a hűtőbe kerülnek. Papírtörlőbe csomagolva érdemes tárolni, lezárható zacskóban vagy műanyagdobozban.

Vágjuk le a zöldet a sárgarépáról

A sárgarépa zöldje felszívhatja a frissességet és a tápanyagokat a zöldség többi részéből. Ezért ha olyan répát vettünk, amin szár is van, tárolás előtt vágjuk le róla.

A gyömbért jobb lefagyasztani

A friss gyömbérgyökeret általában nem használjuk fel elég gyorsan. Néhány hétig eláll a hűtőben, de ha tartunk tőle, hogy addig nem fogy el, érdemesebb lefagyasztani a maradékot. Felszeletelve vagy lereszelve, fóliában vagy visszazárható zacskóban tárolva legalább három hónapig friss marad a fagyasztóban.

Így érdemes tárolni a hagymát

A hagymának a legjobb, ha hűvös, jól szellőző, száraz helyen tároljuk. Ha hálóban vettük, kerülhet például a kamrába, egyszerűen felakasztva, vagy ugyanígy egy mosható, lyukacsos zöldséges zsákban, vagy akár kosárban.

Csak fogyasztás előtt mossuk meg a bogyós gyümölcsöt

A friss bogyós gyümölcsök hűtés nélkül gyorsan romlásnak indulnak. Mielőtt a hűtőbe kerülnek, célszerű kiválogatni közülük a már nem teljesen ép szemeket. Inkább fogyasztás előtt mossuk csak meg ezeket a gyümölcsöket, mert vizesen hamarabb lehetnek penészesek, vagy fonnyadtak. Papírtörlővel bélelt, nagyobb alapú dobozban vagy tálcán a legjobb eltenni, nem egymásra halmozva.

Citromot a hűtőben

A gyümölcsöstál helyett jobb a citromot a hűtőben tartani. Tegyük a citromokat jól zárható műanyag zacskóba, amiből a lezárása előtt nyomjuk ki a levegőt.

Csomagoljuk be a szárzeller végét

A szárzeller lédús zöldség, ami tovább marad ropogós, ha becsavarjuk a végét fóliába, vagy papírtörlőbe és egy zacskóba. Ezután mehet a hűtőbe.

A fűszernövényeket célszerűbb állítva tárolni

A zöldfűszereket érdemes egy üveg vízbe állítva eltenni a hűtőbe. Hogy még tovább maradjanak frissek, húzz egy zacskót is a csokor tetejére.

Forrás: webmd.com