Gyerek

Akut rhinosinusitis gyermekeknél: több tengervíz, kevesebb antibiotikum (X)

Az őszi, téli és tavaszi időszakban sok kisgyerek küzd orrfolyással, orrdugulással, köhögéssel.
2024. Január 25.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Ennek egyik leggyakoribb oka a rhinosinusitis légúti fertőzés, ami csak ritkán reagál az antibiotikumra, de azok adása hosszú távon amúgy is hátrányos lehet. Van azonban szelídebb módszer a legyőzésére.

Orrdugulás, orrváladékozás: ehhez már hozzászoktunk mi, kisgyerekes szülők. Ám amikor elkezdi fájlalni az arcát a kicsi, nappal és éjszaka is köhög a gyermekünk és akár a szaglását is elveszti, az már eggyel komolyabb. Megvan az esélye, hogy a akut rhinosinusitis (ARS) nevű, az egyik leggyakoribb légúti fertőzéssel állunk szemben, vagyis gyulladásos folyamatok zajlanak az orrüregben és az orrmelléküregekben.

A legtöbb ARS esetet nem baktérium okozza, ez csupán 0,5–5%-ukért felelős. Ugyanakkor a diagnózist nehezíti, hogy nehezen különíthető el a bakteriális és a nem bakteriális verzió. A következmény az, hogy az ARS egyike azoknak a kórképeknek, amelyek kezelésére igen gyakran antibiotikumot rendelnek az orvosok egyrészt túlzott óvatosságból, másrészt sokszor épp az édesanyák, édesapák kérésére.

Sajnos ezzel több gond is van. Egyrészt – mint az egyre inkább közismert – az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzésekkel szemben hatásosak, másrészt (és ez már világszintű probléma) túlzott használatuk úgynevezett rezisztenciához vezet: vagyis a kórokozó alkalmazkodik, és ellenállóbb, erősebb mutációk alakulhatnak ki, ami ellen már nehezebben képes védekezni a szervezet. Veszélyes körforgás ez, hiszen minél inkább „túlvédekezünk”, annál védtelenebbek leszünk.

Már Fleming is óvott minket a rezisztenciától

Alexander Fleming, a penicillin felfedezője már az 1950-es években jelezte azt, hogy az antibiotikumok kétélű fegyverek, és rezisztenciaproblémák alakulhatnak ki, ha a használatuk nem megfelelően történik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020-ban nyolcvanhét országban készített felmérése nagy számban talált antibiotikumokkal szemben rezisztenciát mutató baktériumtörzseket például a szepszisek, illetve a leggyakoribb bakteriális fertőzések hátterében. A WHO emiatt azonnali és hathatós lépésekre sarkall.
Hogy a rossz láncolatot megszakítsuk, fontos lenne, hogy az orvosok kevesebb antibiotikumot írjanak fel, és azt is csak akkor, ha muszáj, vagyis ha az immunrendszer nem képes belátható időn belül legyőzni a betolakodót.

A gyermekek akut rhinosinusitise egy olyan kórkép, amely esetén az irányelvek ajánlásaihoz képest a mindennapokban 4–9-szer több antibiotikumot írnak fel – nyilatkozta Dr. Budai Lívia PhD. szakgyógyszerész. Ennek visszaszorításában hatásos eszköz lehet egy 100%-ban természetes, magas sótartalmú, úgynevezett hipertóniás tengervizes orrspray alkalmazása.

Egy ilyen készítmény már az első napokban jelentősen csökkentheti az akut rhinosinusitis tüneteit, amivel szignifikánsan kevesebb lesz az indokolatlan antibiotikum használat. Ezt a közelmúltban érdekes vizsgálattal is alátámasztották.

Egy száz gyermek bevonásával végzett, kontrollált vizsgálatban azt elemezték, hogy ARS esetén a hipertóniás tengervizes orrspray alkalmazása miként hat az ARS tipikus tüneteire. A vizsgálatban részt vevő 6–11 éves gyermekek közül 50 fő az ARS hagyományos kezelésében részesültA Másik 50 gyerek pedig naponta 3-4 alkalommal, orrjáratonként 1-2 csepegtetéssel, terápiás orrüregöblítést kaptak hipertóniás orrspray-vel.

A gyermekek állapotát a 0., 3., 5. és 10. napokon orvosok értékelték, emellett a kicsik saját maguk is beszámoltak az állapotukról.

Az orvosok és a betegek szerint is kedvező hatású

Az eredmény: a hipertóniás orrspray használata klinikailag jelentős csökkenést okozott az alapvető vagy kulcsfontosságú tünetek (orrfolyás, orrdugulás, orrgaratfolyás és fejfájás) súlyosságában a kezelőorvos által értékelve már a második viziten, vagyis a harmadik napon. A betegek értékelése alapján ezeknek a tüneteknek a dinamikája már a kezelés második napjától szignifikáns különbségeket mutatott. De ami ennél is fontosabb: a hipertóniás orrspray-vel is kezelt 50 betegből harmadannyi esetben vált szükségességé végül az antibiotikumos kezelés. Vagyis a hipertóniás orrspray alkalmazása már a kezelés első napjaiban előnyt jelentett akár annyira, hogy az antibiotikum adására később, vagy ne is kerüljön sor.

A magyarázat az lehet, hogy a tengervizes öblítés egyrészt fizikai hatással rendelkezik; megtisztítja az orr nyálkahártyáját a felgyűlt váladékoktól és patogénektől. Másrészt a tengervízben található ásványi anyagok és nyomelemek kedvező hatásúak a légutak nyálkahártyájára.

Szponzorált tartalom.  A cikk a Richter Gedeon Nyrt. megrendelésére készült.