Ez derül ki a K&H felméréséből.
“A reprezentatív, 600 fő megkérdezésével történt kutatásunk során arra kerestük a választ, hogy a lakosság véleménye szerint hogyan fognak átalakulni étkezési szokásaik 2050-re. Becslések szerint ugyanis bő 30 év múlva a világnépesség mintegy 30%-kal, az élelmiszer iránti kereslet viszont 70%-kal fog nőni. Ez a dátum ugyan messzinek tűnhet még, de a szektor jövője szempontjából már most érdemes felkészülni a fogyasztói igények, trendek változásaira, és ehhez igazodóan megtervezni a jövő beruházásait” – ismertette a kutatás részleteit Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.
Minden mentes étkezésé lehet a jövő
A megkérdezettek válaszai alapján az látszik, hogy az előttünk álló évtizedekben a már ma is igen népszerű allergénmentes és a bio, vegán, illetve paleo étkezési trend erősödhet leginkább, de a kész- és gyorséttermi ételek, valamint a zöldség, gyümölcs és a hazai élelmiszerek fogyasztásában is jelentős növekedést vár a hazai lakosság. Érdekes módon éppen a hús- és tejtermékek esetében számolnak a leginkább visszaeséssel a válaszadók, holott az iparági előrejelzések szerint globálisan a húsfogyasztás drasztikusan emelkedhet az elkövetkezendő három évtizedben. “A húsfogyasztás kétszer gyorsabban nő, mint a népesség. Míg 1960-ban egy fő mindössze 22 kg húst fogyasztott el, addig 2015-ben már 42 kg/fő volt az éves globális húsfogyasztás, 2050-re pedig 52 kg/fő mennyiséget jósolnak” – mondta el Tresó István.
Kapcsolódó cikkeink:
- Változatos legyen az étrend
- Egészséges, ha egy kisgyerek nem eszik húst?
- Megbélyegzett élelmiszerek: ártalmasak vagy nem?
Forrás: K&H