Gyerek

Gyors hangulatingadozások tinédzserkorban – mi az oka?

Sok szülő tapasztalja a gyakori hangulatingadozások a gyermekénél, amelyek általában pubertáskorban kezdődnek. Mi az oka annak, hogy egyik pillanatról a másikra ennyire megváltozik a gyermek hangulata?
2022. Június 29.
Gyors hangulatingadozások tinédzserkorban - mi az oka? (Fotó: Getty Images)

A gyors ütemben változó tinédzser agy

MRI-felvételek segítségével jól látható, hogy hogyan fejlődik az agy szerkezete, és a felvételek szerint a tinédzserek agya gyorsan változik, amikor elérik a pubertást. Az agy prefrontális kérge az, amely a bonyolultabb viselkedéseket szabályozza – az összetettebb döntéshozatalt, a személyiség kifejezését, a társas interakciók irányítását. Ez az agyterület egy kisebb “reneszánszát” éli a serdülőkorban, írja a Verywell Family. Az agysejtek közötti kapcsolatok ekkor ismét nagy arányban jönnek létre, miután a gyermekkorban viszonylag stabilak voltak.

Ez idő alatt a tinédzser agyban több fehérállomány nő bizonyos agyterületeken, a homloklebenyben és a fali lebenyben. Ezek a területek számos folyamattal foglalkoznak, többek között az érveléssel, az ítélethozatallal és az impulzusok kontrollálásával.

A tinédzserkori hangulatingadozások bizonyos mértékben valószínűleg összefüggésben vannak az agy fejlődésével és változásával. Mivel az agyi változások miatt gyenge az impulzuskontrolljuk, a tinédzserek még azelőtt kifejezhetik az érzéseiket, mielőtt belegondolnának vagy foglalkoznának ezekkel.

A hormonoknak is szerepe van a dologban

Úgy gondolják, hogy a nemi hormonok (az ösztrogén és a tesztoszteron) is hatással vannak a tinédzserek agyára, ami hangulatingadozási problémákhoz vezethet. PMS esetén is hasonlóképpen tapasztalhatjuk, hogyan befolyásolják a hormonok a hangulatunkat.

Azonban a tinédzsereknél meglepő módon nem csak ezek a hormonok kapcsolódhatnak a hangulat változásaihoz. Stressz esetén THP (vagy allopregnanolone) hormon szabadul fel szervezetünkben, ami a felnőtteknél nyugtató hatású. De a tizenéveseknél a THP ellenkező hatást vált ki, és esetükben szorongást okoz. Ha egy tinédzser kissé stresszesnek tűnik, valószínűleg nyűgösebb vagy ingerlékenyebb lehet, mint egy felnőtt hasonló esetben.

Ez a THP hormonra adott reakció azonban általában elmúlik, ahogy a felnőttkorhoz közeledik a tinédzser gyerek, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy stressz esetén kevesebb hangulatingadozás jelentkezzen.

Hangulatingadozás vagy komolyabb baj?

Szülőként felmerülhet az a kérdés, hogy mit lehet normális tinédzserkori hangulatingadozásnak nevezni, és mi az, ami már aggasztóbb lehet. Ha a tinédzser rosszkedve nem tart sokáig, az valószínűleg normális. A portál szerint tehát ha a kamasz gyerek rosszul alszik néhány éjszaka, és ingerlékeny, de a hét nagy részében jól érzi magát, akkor valószínűleg csak átmeneti rosszkedvről van szó.

Továbbá a depressziónak és más pszichés problémáknak egyéb jelei is vannak a nyűgösségen és a kedvetlenségen kívül. A tinédzsereknél a depressziót kísérheti például többek között fogyás vagy súlygyarapodás, alvászavarok, elzárkózás a barátoktól és a családtagoktól, vagy az öngyilkosságról való beszéd. Ha szülőként aggódsz a tinédzser gyermeked viselkedése miatt, a legjobb beszélni egy szakemberrel, aki segíthet eldönteni, mi tekinthető normálisnak, és mi lehet problémás, és megoldást találni.

Hogyan segíthetsz a gyermekednek az érzelmi hullámvölgyekben?

A Raising Children Network szerint meg nem lehet akadályozni a gyermeknél az érzelmi hullámvölgyeket (és hullámhegyeket), de segítheted, hogy hogyan kezelje ezeket. Sokat segíthet például az, ha tudja, hogy normális, ha vannak érzelmi hullámvölgyei, aminek az egyik legjobb módja, ha tudatod vele, hogy időnként te is hasonlóan érzed magadat. Fontos, hogy tudja, hogy mellette vagy, amikor rosszul érzi magát, hogy számíthat rád, amikor nehéz időszaka van.

Kapcsolódj hozzá

Ha kapcsolatban maradsz a gyermekeddel, és aktívan meghallgatod, hogy mi történik az életében, akkor könnyebben felismerheted az érzelmi hullámvölgyek kiváltó okát. Néha a legjobb alkalmak arra, hogy megosszon veled dolgokat a közös filmnézés, vagy ha éppen viszed valahova autóval.

Adj neki teret

Ebben az időszakban új dolgok foglalkoztatják a gyerekeket, és az önállóságuk is fejlődik. Próbáj teret és időt adni neki arra, hogy az új érzéseken és élményeken gondolkodjon, és tudasd vele, hogy ott leszel, ha beszélni akar veled.

Tartózkodj a problémák megoldásától

Ha valamilyen probléma adódik, jó ötlet a megoldás megvitatása a gyermekkel, de ehhez neki is hozzá kell járulnia, és úgy éreznie, hogy a megoldás “az övé”. Nagyobb valószínűséggel is próbálja meg ilyen esetben azt a megoldást. Továbbá a problémamegoldás nagyon értékes készség, amit a gyakorlással lehet egyre jobban elsajátítani.

Dolgozzatok együtt a megküzdési stratégiákon

Segíthetsz a gyermekednek megtanulni, hogyan tud könnyebben megküzdeni az érzelmi hullámvölgyekkel. Például készíthettek egy listát olyan dolgokról, amiktől jobban érzi magát, mint példáuk egy vidám kedvenc dal, egy rövid séta, játék a kutyával, házi kedvenccel, egy ölelés tőled/beszélgetés, valamilyen hobby, stb. – jobb, ha több lehetőség is van, így különböző dolgokat próbálhat meg, hogy tudja, melyik mikor működik.

Emellett pedig azt is tartsd észben, hogy még mindig te vagy a legfontosabb példa a gyermeked számára, és téged fog figyelni, hogy tudja, hogyan kell megbirkózni ezekkel a helyzetekkel, hogy lássa, te hogyan csinálod, milyen megküzdési stratégiáid vannak.

Források: verywellfamily.comraisingchildren.net.au