Gyerek

Pénztárcabarát ötletek gyereknapra

A Nemzetközi Gyermeknap megünneplésének ötlete Törökországból ered, 1920. április 23-án tartották az elsőt. Magyarországra 1931-ben érkezett, akkor még Gyermek Hétnek hívták, 1950 óta viszont már csak egy nap minden évben, május utolsó vasárnapja.
2018. Május 24.
Pénztárcabarát ötletek gyereknapra

Ebből az alkalomból Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének segítségével olyan játékokat, programokat gyűjtöttünk, amelyek remek lehetőséget biztosítanak a közös kikapcsolódásra, együttlétre elsősorban óvodás- és kisiskolás korú gyermekekkel.

Reggeli az ágyban

A rohanós hétköznapok, sietve bekapkodott bögre kakaók és müzliszeletek után minden gyermek élvezni fogja, ha gyermeknap alkalmából a kedvenceit készítjük reggelire. Ilyenkor lehetünk egy kicsit megengedőbbek, elvégre ez a nap csakis róla szól. Jöhet a kedvenc gofri extra adag öntettel, mosolygó “szendvics-arc”, szív alakúra formázott melegszendvics, palacsinta vagy bármi más, ami az épp aktuális kedvence. Külön élmény, hogy mindezt ráérősen, az ágyban fogyaszthatjuk el!

Kiránduljunk, piknikezzünk!

Keressünk a környéken egy kellemes kirándulóhelyet, amit közösen felfedezhetünk. Ezt megtehetjük gyalogosan, biciklivel vagy akár rollerrel is. Hosszabb ottlétre tervezzünk, készítsünk piknik takarót, vihetünk magunkkal labdát, frizbit vagy tollaslabdát, és persze ne feledkezzünk meg az ennivalókról sem! Hátizsákba vagy piknikkosárba készítsünk közösen nassolni valót az ottlét idejére.

Szervezzünk retro gyerekbulit!

Ha a rokonokkal, barátokkal közösen szervezzük a gyereknapot, akkor tervezhetünk egy batyus gyerekbulit is erre az alkalomra. Érdekes témaválasztás lehet, ha a gyerekekkel közösen játsszuk a saját gyermekkorunk népszerű játékait. Az ugróiskolához mindössze egy aszfaltkrétára és egy kőre lesz szükségünk, a házfoglaláshoz szintén – ha például székek helyett eggyel kevesebb kört rajzolunk a földre, mint amennyien játszunk. A tapsolós játékokhoz más nem kell, mint előásni az emlékeinkből a mondóka pontos szövegét – emlékszünk még az óbendzsófix-re? – de a számháború sem igényel nagyobb előkészületeket néhány papírlap, gumi és toll beszerzésénél.

Játékok a világ körül

Ha Nemzetközi Gyereknap, akkor a gyerekbuli alkalmával megismerkedhetünk egy kicsit a világ más tájain élő gyerekek kedvenc játékaival is. Kipróbálhatjuk a görögök kedvelt szoborjátékát: a körben álló gyerekek – akár kiegészítőket is használva – szoborpózban merevednek meg, amikor a kör közepén álló abbahagyja a számolást. Az nyer, aki a legtovább bírja mozdulatlanul és nevetés nélkül. Az interneten keresgélve további ötleteket meríthetünk és leírást találhatunk például a pakisztáni gyerekek “egyszer fent, egyszer lent”, az ausztrál Skippyroo, a kenguru vagy a nálunk kő, papír, ollóként ismert szumátrai hangya, férfi, elefánt játékokról.

Tervezzünk saját óriás társasjátékot!

A játékban a gyerekek maguk lesznek a bábuk és a szabályokat is ők alkotják. Aszfaltkrétával megrajzolhatják a pálya hosszát, az egyes mezők utasításait, amiken a dobókockával dobott számok szerint haladnak. Memóriajátékot is készíthetünk nagy méretben, ehhez csak A4-es lapokra lesz szükség, amire a gyerekek két-két azonos ábrát rajzolnak. Így nagyobb felületen, a nappaliban vagy kertben, akár többen is játszhatnak egyszerre.

Nézegessünk fényképeket!

Remek közös program lehet rossz idő esetén az emlékek felidézése. Kisebb-nagyobb családban is vicces történetek tudnak felelevenedni a régi családi nyaralásról készült képek nézegetése kapcsán. Kisebb-nagyobb gyerekek is érdeklődve figyelik, hogy milyen játékkal játszott, mit kapott ajándékba vagy hová utazott anya vagy apa, amikor kicsi volt.

Tartsunk társasjáték éjszakát!

Esős napokra is tervezhetjük, de az estét is feldobja, ha a szokásostól eltérően a gyerekek nem a kütyükkel vagy mesenézéssel töltik az időt lefekvés előtt, hanem közös programot szervezünk. Ehhez meglephetjük őket akár egy új társasjátékkal is, de az otthon lévők közt is biztosan találunk olyat, amivel már rég játszottunk, pedig valamikor nagy kedvenc volt. Ha a gyereknap előtti szombatra időzítjük az esti programot, az iskola miatt a korai kelés sem jelenthet akadályt, hogy akár hosszabbra is nyújtsuk a játékot.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: jatekliget.hu