Gyerek

Túl optimista lesz, aki keveset alszik

A súlyos alváshiány túlzottan optimista gondolkodásra ösztönözhet, ami miatt sokan képtelenek felmérni döntéseik lehetséges következményeit.
2011. Március 21.

A Duke Egyetem munkatársai 29 felnőtt önkéntest kértek fel, hogy vegyenek részt a kutatásban, amelynek során különböző üzleti döntéseket kellett meghozniuk, persze csak elméletben. Az önkénteseknek mindig reggel kellett meghozniuk a döntéseiket, így a tudósok meg tudták vizsgálni az alváshiány egyéni döntéshozó képességre gyakorolt hatásait.

A kutatók funkciós MRI vizsgálatot végeztek, hogy megfigyelhessék az agyműködést és rájöttek, hogy az alváshiányban szenvedő betegek esetében döntéshozatalnál a pozitív gondolkodásért felelős agyi régió túlzott aktivitást mutat.

“Ez meglehetősen rossz hír a szerencsejátékosoknak és tőzsdézőknek, hiszen agyuk az alváshiány következtében könnyen becsaphatja őket” – nyilatkozta Vinod Venkatraman, az egyetem kutató munkatársa. “A kaszinók már így is rengeteg apró trükkel próbálják rizikós döntésekre ösztönözni a játékosokat: ingyen italok, villogó fények és hangeffektek, kártyák és zsetonok a valódi pénz helyett – nyilatkozta Scott Huettel, a Duke Interdiszciplináris Döntések Tudományos Központjának igazgatója.

– Az alváshiány pedig csak tovább ront a helyzeten, és még jobban ösztönzi a játékosokat a rizikós döntések meghozatalára.” A kutatás részletes leírása a Journal of Neuroscience című szaklapban olvasható.

Babaszoba: Bár a kutatás során üzleti döntéseket kellett hozniuk az alváshiányos kísérleti alanyoknak, jogos a kérdés, hogy vajon az éjszakánként keveset és azt is csak részletekben alvó anyákra vajon alkalmazhatók-e ezek a meglehetősen kis esetszámú vizsgálaton alapuló eredmények. Mivel az anyák többsége hosszú hónapokig, több kicsi gyerek esetén akár évekig is kevesebbet alszik a korábban megszokottnál, azt kell mondanunk, ezt csak jókora adag optimizmussal lehet elviselni.

Ezek is hasznosak lesznek:

  • A kialvatlanok jobban híznak!
  • Fedezze fel a mély álom hatalmas erejét
  • Hogyan alszunk, mennyit alszunk?
  • Változó alvásigény
  • Forrás: Medipress