Kamasz

Havivérzés régen és ma: a problémák ugyanazok

Kínos feszengéssel vagy szégyenérzettel találjuk szembe magunkat, amikor a menstruációról kezdünk el beszélni? Pedig ez az a téma, amivel lányos anyaként igenis foglalkoznunk kell. Segítünk, hogyan lehet felkészülni a menstruációs felvilágosításra.
2024. Május 03.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Igazi mérföldkő egy tinilány életében az első menstruáció. A legelső alkalom pedig meghatározhatja azt is, később hogyan éli meg a női ciklus ezen napjait. Anyaként sokat segíthetünk, hogy ne rossz érzések kísérjék ezeket a napokat, sem az elején, sem később, amikor már felnőtt nő lesz.

Élénken él bennem az a nap, amikor először megjött a menstruációm. Az iskolapadban görnyedtem a fájdalomtól, és alig vártam, hogy vége legyen aznap a tanításnak. A havivérzéssel kapcsolatos akkori tudásomat a barátnőimnek, osztálytársaimnak köszönhettem. Édesanyám csak azután ült le velem erről beszélgetni, miután elmondtam neki, hogy megjött – meséli Anita nevű interjúalanyunk, aki kislányos anyukaként megfogadta, hogy ő időben felkészíti lányát az egyik legfontosabb változásra, azaz a kamaszkorra és az ezzel járó első menzeszre.

Ahogy interjúalanyunk példájából is látjuk, 30 évvel ezelőtt sem ment könnyen a menstruációról való beszélgetés, és nem állíthatjuk, hogy azóta minden gyökeresen megváltozott volna ezen a téren. A menstruáció ugyanis még mindig tabunak számít. Nem szívesen beszélünk róla, adott esetben még a családtagjainkkal sem. Nem kivételek ez alól a tinilányok sem, akik még mindig nagyobb valószínűséggel beszélik meg ezt a problémát a barátnőikkel, iskolatársaikkal, mintsem édesanyjukat faggatnák. Pedig a menstruációról lehet – és kell is – beszélni, nincs benne semmi szégyellnivaló. Természetesen felkészült, tudatos anyaként elébe mehetünk a problémának, és még időben – akár már 10 éves kor előtt – elkezdhetjük a felvilágosítást. Az anya és lánya közötti őszinteségnek ugyanis számos pozitív hozadéka lehet. Kiderülhet például, hogy a saját ciklusunkra jellemző sajátosságok ugyanúgy megfigyelhetők lánygyermeküknél is. Természetesen a genetikán kívül az életmódunk is befolyásolhatja, milyen a menstruációnk, de a tudás átadása itt is fontos, hiszen ami bevált nekünk, könnyen lehet, hogy segít a lányunknak is. Nézzük, mit tehetünk, ha gyermekünket arra szeretnénk felkészíteni, hogy a menstruációt a lehető legtermészetesebb történésnek élje meg, mindenféle rettegés nélkül.

Minden kezdet nehéz?

Egyénileg eltérő lehet – ha az édesanyánál korábban, akkor a lányánál is előbb kezdődhet el a termékeny életkor –, mikor érkezik el az első menstruáció időpontja. A legtöbb lány 12-13 éves kora körül éli át első havi vérzését, de az is teljesen rendben van, ha 9 és 16 éves kor között következik be ez a fontos esemény. Amennyiben a 16. szülinapig sem jön meg az első menstruáció, érdemes kivizsgálni, nincs-e valamilyen egészségi probléma a háttérben. Körültekintő anyukaként érdemes tehát időben – már csak azért is, mert a 9-10 éves lányok még valóban kíváncsiak arra, mit hoz majd a kamaszkor – elkezdeni a felkészítést. Fontos, hogy a lehető legtermészetesebb módon beszéljünk arról, mit jelent a menstruáció. Nem kell egy nagy beszélgetéssel letudni a témát, kevésbé feszengünk, ha többször beszélünk róla, más-más aspektusból. Beszélgetéseink során térjünk ki a saját tapasztalatainkra is, de lehetőleg ne beszéljünk negatív dolgokról: elmesélhetjük például azt is, mi hogyan éltük át az első menzeszt.

Tegyük emlékezetessé az elsőt!

Van, ahol bulit rendeznek – egy ilyen eseményről részletesen írtunk (link: https://gyerekszoba.hu/kamasz/tamponbol-volt-a-torta-menzeszbulin-jartam/ ) –, de nem csak így lehet emlékezetessé tenni ezt a napot. Elmehetünk a lányunkkal például egy közös sütizésre, kaphat kisebb ajándékot – hasznos lehet például egy olyan kozmetikai táska, amelyben a betéteket tarthatja – vagy akár egy csokor virágot. Az apró figyelmességekkel, gesztusokkal enyhíthetjük az ilyenkor teljesen jogosan jelentkező félelmet, pánikot.

Átbeszélhetjük a női ciklus fázisait, így könnyebb lesz megérteni és elfogadni, mi miért is történik. Jó, ha lányunk tisztában van azzal is, hogy ugyan 28 napos ciklusról beszélünk, de ez nem azt jelenti, hogy rögtön az első vérzés után ennyire kiszámítható lesz a ciklus, az első években sokkal inkább a rendszertelenség lehet a normális. Fontos, hogy eloszlassuk a tévhiteket és tudatosítsuk benne, hogy a menstruáció nem szégyellnivaló dolog. Beszéljünk a praktikus dolgokról is. Például, mi lesz, ha átázik a ruhája, hogyan használja az egészségügyi betétet. Lehetőleg mindig legyen nála az a kozmetikai táska, amely minden hasznos kelléket tartalmaz.

Nehéz napok könnyedebben

De beszéljünk arról is, mi segíthet a fájdalom jelentkezésekor, hogyan enyhíthetők például a premenstruációs szindróma (PMS) tünetei – alhasi panaszok, bőrproblémák, mellfeszülés, fejfájás, szorongás, túlérzékenység –, egyszóval, mit tehetünk, hogy elviselhetőbbé tegyük a nehezebb napokat. Mivel a menstruáció intenzív igénybevétel a női szervezet számára, így tanítsuk meg a lányunkat arra, hogy ne sajnálja ilyenkor magától a pihenést. Mozogjon, ha ahhoz van kedve, de ne a legkeményebb edzéseket válassza. Sokat segíthet a közérzetén egy kiadós séta vagy egy meleg zuhany is. Az étkezés ilyenkor szóljon a könnyen emészthető ételekről és a bőséges folyadékbevitelről. Mellérzékenység, haspuffadás esetén praktikus, kényelmes ruhadarabok viselésére vegyük rá a lányainkat. Ha a PMS lelkileg viseli meg őket, esetleg extrém hangulatváltozásokat okoz, keressünk relaxációs technikákat, szakembert.

A tünetek enyhíthetők, ma már segíthetnek például az olyan vény nélkül kapható gyógyszerek is, amelyek szintetikus vagy növényi hatóanyaguknak köszönhetően tünetenyhítők, hormon nélkül az érzékeny női hormonális szabályozó rendszert is pozitívan tudják befolyásolni. Az egyénre szabott kezelés érdekében azonban érdemes nőgyógyász szakorvossal konzultálni.