Kamasz

Tinédzserkori cikluszavarok: ilyenkor van baj a havibajjal

A nemi érés egyik nagy lépcsőfoka az első menstruáció. Bár a női ciklus egy gondosan összehangolt folyamat, serdülőkorban még nem óraműpontossággal zajlik, a szabálytalanságok pedig aggasztóak lehetnek a fiatal lányok és szüleik számára is. Cikkünkben segítünk eligazodni, hogy mi számít normálisnak tiniknél, és mi jelezhet gondot.
2023. Szeptember 04.
FOTÓ GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

A lányok nemi érése a legtöbbször a mellek növekedésével, illetve a hónalj- és szeméremszőrzet erősödésével kezdődik, majd egy piros betűs napon megjelenik a menstruáció is. Az első vérzést menarche-nek nevezik, és általában 9-15 éves kor között következik be. Ha ettől eltérő életkorban jelentkezik az első menzesz, akkor korai vagy késői menarche-ról van szó. A megfigyelések szerint a földrajzi elhelyezkedés, a társadalom fejlettsége is befolyásolja, hogy a lányok mikor kezdenek menstruálni. Érdekesség, hogy manapság előbb indul be a lányok ciklusa, mint például anyáink idejében. Magyarországon jelenleg 12 éves kor körül várható a menarche.

Havi ciklus, ami mégsem havi

Túl az első menstruáció izgalmán sokan kétségbeesnek, ha a következő hónapban elmarad vagy késik a vérzés. Ez azonban teljesen természetes jelenség a pubertás idején. Bár a női ciklus elméletben egy szabályos körforgás (lásd keretes írásunkat), tehát tankönyvi esetben 28 naponta ismétlődve ugyanazok a folyamatok játszódnak le a szervezetben.

Mi történik a testben a menstruációs ciklus alatt?

A ciklus első napját mindig a menstruációs vérzés kezdete jelöli. A méh megvastagodott nyálkahártyája 4-7 nap alatt leválik, majd távozik némi vérzés kíséretében. Ez idő alatt már elkezdenek új tüszők növekedni a petefészekben, hogy aztán a ciklus közepén, a 12-15. napon a domináns tüszőből kiszabaduljon az érett petesejt (ez a tüszőrepedés). Ha a petesejt 24 órán belül nem termékenyül meg, akkor egészséges esetben magától felszívódik. A ciklus második felében megvastagszik a méhnyálkahártya, mert ez elősegíti az esetleg megtermékenyült petesejt beágyazódását, vagyis a terhesség kezdetét. Ennek híján viszont két héttel a tüszőrepedés után a menzesszel kezdődik elölről a ciklus.

A menarche-t követően csak nagyon ritkán áll be azonnal a havi ciklus, tinikorban gyakori, hogy két menstruáció között hónapok telnek el. Ennek oka, hogy a hormonális rendszer és a ciklusban közreműködő szervek együttműködése még nem alakult ki teljesen. A nemi érés általában 16-17 éves korra fejeződik be, és ilyenkorra legtöbbször a menzesz is szabályossá válik.

A szabályos azonban nem azt jelenti, hogy mindig pontosan négyhetente kezdődik a vérzés. Ahogy az is rendben van, ha egyik hónapban kicsit erősebb vagy hosszabb ideig tart, a következőben viszont enyhébb. De akkor mikor beszélünk kóros cikluszavarról?

  • Ha 21 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb a ciklus.
  • Ha a korábban rendszeres menstruáció 3 hónapnál tovább kimarad, terhesség pedig nem áll fenn.
  • Ha a vérzés maximum 3 napig tart és kis mennyiségű.
  • Ha nemcsak a ciklus elején, hanem közben is előfordul vérzés (bár ez inkább barnás, nem piros).
  • Ha a vérzés 5-7 napnál tovább elhúzódik, és nagyobb vérveszteséggel jár.
  • Ha a menzesz nagyon fájdalmas görcsökkel, gyengeséggel jár.

Mivel tinédzserkorban még gyakran rendszertelen a ciklus, leginkább csak az utolsó két tényező jelezhet gondot. Az elhúzódó, erős vérzéssel járó menstruáció ugyanis könnyen vashiányt okozhat, hiszen a vörösvértestekkel együtt jelentős mennyiségű vas is ürül ezeken a napokon. Márpedig vasra fokozottan szüksége van a fejlődésben lévő szervezetnek, és megfelelő pótlás nélkül már csak egy lépés a vashiányos vérszegénység. Ha a hosszas menstruáció mellett gyengeség, sápadtság, koncentrációs zavar, fejfájás is jelentkezik, akkor mindenképp érdemes orvoshoz vinni a gyermekünket. De ugyanígy kivizsgálás javasolt túlságosan fájdalmas görcsök esetén, mivel ezek szervi problémára, például endometriózisra utalhatnak.

Amikor hiába várják az elsőt

Végül meg kell említeni egy, kifejezetten a serdülőkort érintő cikluszavart: amikor valakinek 16 éves koráig egyetlen egyszer sem volt még menstruációja. A menzesz hiányát amenorrhoea-nak nevezik, és két típusa van: primer, illetve szekunder. Utóbbin azt értjük, ha valakinek az előzőleg rendszeres menstruációja legalább 3 hónapig kimarad. Primer amenorrhoea-ról pedig akkor beszélünk, ha az első vérzés nem jelentkezik a 16. születésnapig. Míg a szekunder vérzéskimaradás mögött valamilyen hormonprobléma (vagy azt kiváltó betegség, például diabétesz, pajzsmirigyzavar) áll, a primer amenorrhoea-t többségében genetikai vagy anatómiai rendellenesség okozza.

Serdülő lányoknál pedig gyakori, hogy a vérzéskimaradás, cikluszavar oka az életmódban keresendő, mert például az ebben az életkorban jellemző fokozott stressz, étkezési zavarok is felelősek lehetnek az állapotért. Ilyenkor is érdemes első lépésben egy nőgyógyászhoz fordulni, aki szükség esetén endokrinológiai vagy belgyógyászati kivizsgálást is javasolhat. Szülőként pedig fontos feladatunk, hogy lelkileg is támogassuk lányunkat a nővé válás néha zűrzavaros időszakában.