Kamasz

5 hasznos ötlet, ha a kamasz lányod túl sokat foglalkozik a külsejével

Ha úgy látod, túlságosan leköti, hogy néz ki, sokat nézegeti, méricskéli magát a tükörben, segíts neki, hogy a kinézetével való foglalkozás az egészséges határon belül maradjon.
2024. Március 06.
kamaszlány fotózza magát a tükörben
Fotó: Getty Images

Teljesen természetes, hogy a kamasz gyereked igyekszik ismerkedni a megváltozott testével, és az is, hogy fontos számára, hogy néz ki – hogy olyan legyen, amitől menőnek érzi magát, amitől elfogadják vagy épp kitűnik. Nem azzal van a baj, ha foglalkoztatja a külseje, de ha úgy érzed, túlságosan sok időt tölt ezzel, túlságosan központi szerepet kapnak nála a külsőségek, akkor érdemes gondolkodnod azon, hogyan segíthetnél neki. Első körben ügyes trükkökkel, otthoni teendőkkel, beszélgetésekkel – ehhez adunk néhány hasznos tippet.

1. Mindig van valami?

Meséld el neki, hogy minél többet nézegeti magát, annál nagyobb az esélye, hogy talál magán valamit, amivel elégedetlen, amin változtatni szeretne. Ezzel mindenki így van, természetes dolog, de ettől még nem jó. Sokkal jobb lenne, ha azokra a dolgokra fókuszálna, ami tetszik neki, amire büszke, amit szépnek talál magán – de az állandó, hosszas vizsgálódás nem ezt segíti elő.

2. Félre a tükrökkel

Nem ideális, ha a szobájában van egész alakos tükör – sokkal jobb, ha csak mondjuk az előszobában tudja megnézni magát, vagy mondjuk a gardróbszekrény belső oldalán van tükör. Ha ott van a szobában szem előtt, önkéntelenül is folyton nézegetni fogja magát benne. Ugyanez igaz a piperetükörre, sminktükörre is – jobb ha nem az asztalon, hanem a fürdőszobában van.

3. Nem kell a nagyítós

Ha sok sminkvideót néz a neten a kamaszod, egészen biztosan nyúz majd azért, hogy szerezzetek be egy nagyítós, akár körvilágításos tükröt. Ha engedsz is neki, ahhoz ne járulj hozzá, hogy a szobájában tartsa, de jobb lenne igazából, ha nemet mondanál. A kozmetikusoknak hasznos a nagyító, hogy a bőrt közelről, részletekbe menően lássák, de otthon nem szükséges ilyen alapossággal vizslatni a bőrt, és sokszor nem is tesz jót. Ha figyeli a legapróbb pattanásokat, mitesszereket, eltéréseket, nagyobb eséllyel fogja azokat nyomkodni, lekaparni, piszkálni – ami csak a helyzet rosszabbodásához vezet. Ha sminkeléshez használja, akkor pedig könnyen eshet miatta a maximalizmus csapdájába: a szabad szemmel teljesen rendben lévő vonalakon, átmeneteken, alapozáson is mindig talál majd javítani valót, amit egyébként rajta kívül senki nem venne észre.

4. Bátorítsd, hogy beszéljen róla

Legyél diszkrét, megértő, de kitartó, és ha úgy látod, hogy valami bántja, elégedetlen, szorong a külseje miatt, vagy csak nagyon rá van fókuszálva a témára, igyekezz minél gyakrabban beszélgetést kezdeményezni minderről. Óvatosan, ügyelve a megfogalmazásra tegyél fel neki kérdéseket, dobd fel a témát egy-egy film, könyv kapcsán. Ne sértődj meg, ha lepattansz, hozakodj elő vele újra, máskor, másképp. És ha azt érzed, egedül nem boldogulsz, elkélne a segítség, vonj be másokat. Tudasd vele, hogy számíthat rád, de ha jobban esne neki mással, barátnővel, rokonnal, tanárral, iskolai vagy bármilyen más segítővel beszélgetni erről, az is teljesen rendben van, és ha kell, segítesz neki megszervezni. Érezze, hogy nincs egyedül, és hogy van lehetősége megosztani azt, ami őt foglalkoztatja.

Témák, amikről beszélgessetek, ha úgy érzed, túl sokat foglalkoztatja a külseje

Miért veszélyes összehasonlítgatni magunkat másokkal?

Van olyan, akire hasonlítani szeretne? Ki az és miért?

Mitől függ, hogy valakit szépnek lát-e?

És az mitől függ, hogy valakit szeretetre méltónak gondol?

Mitől értékes számára egy ember?

Mennyit számít az első benyomás?

Hogyan alakít ki valakiről véleményt?

Fontos-e, és miért, hogy mások mit gondolnak rólunk?

5. Mondd neki, hogy gyönyörű

És ne csak a külsejét dicsérd ezzel. Mondd el neki, milyen szépnek, bájosnak, kedvesnek, okosnak, gondoskodónak, megértőnek, szeretettelinek látod őt (amikor épp olyan), és azt is mondd el, hogy mindezek a jó tulajdonságok hozzájárulnak ahhoz, hogy te és mások csodásnak lássátok őt.

+.1 Dolgozz magadon

Gondold át azt is, te hogyan viszonyulsz a saját testedhez, hogyan gondolkodsz és beszélsz a külsődről. Legjobb lenne, ha a gyerekek már egészen kicsi koruktól azt látnák, hallanák, éreznék, hogy az anyukájuk, a szüleik rendben vannak saját magukkal, szeretettel beszélnek magukról és a testükről, nem akarják mindenáron megváltoztatni, nem kicsinylik le, hanem tisztában vannak az értékeikkel, és tesznek azért, hogy még jobban érezzék magukat a bőrükben. Tudjuk, ez jól hangzik, ám valójában elég nagy dolog, de sosincs késő elkezdeni dolgozni ezen. Sosem késő tudatosabban és együttérzőbben beszélni saját magadról. A gyerekek (még a kamaszok is) nagyon sokat tanulnak a szüleik példájából – sokszor többet, mint a tudatosan okításra szánt szavakból. Nagyon sokat tehetsz azért a kisebb és a nagyobb gyermekdért is, ha magadért teszel, ha magadat erősíted, hogy őt megtarthasd, erősíthesd, támogathasd, ott lehess neki. A kiegyensúlyozott szülő komoly biztonság forrása lehet a viharos kamaszévekben, és nagyon jó példa.

Szóval ne habozz magadért tenni dolgokat: lehet ez rendszeres kikapcsolódás, feltöltődés, önfejlesztő, önsegítő könyvek olvasása, önismereti tanfolyamok, és az is fontos, hogy te magad tudj segítséget kérni, ha szükséges. Saját magaddal kapcsolatban is, és ha kell, akkor a gyermekeddel kapcsolatban is. Ne habozz megkeresni azt a segítőt, aki támogatni tudja őt – és téged is abban, hogyan mellette legyél.

Ha szeretnél segíteni a kamasz lányodnak abban, hogy könnyebben boldoguljon a tinédzserkori helyzetekkel és problémákkal, add a kezébe Kaz Cooke Csajok könyve – A legteljesebb útmutató tiniknek című könyvét.