Zabgaluska szilvapürével Fotó: Rátkai Éva
Elég egyszerű: a “rendes étel” a szükséges rossz, amit valahogy le kell gyűrni, a desszert, az édesség a jutalom. Ezzel a módszerrel már egészen kicsi korban rossz beidegződéseket alakíthatunk ki ahelyett, hogy egészséges ételek evésére és szeretetére szoktatnánk a gyerekeket. Pedig az alapelvvel nincs gond: ne édességgel, üres kalóriákkal lakjon jól a fejődésben, növekedésben levő szervezet, hanem vitaminokban, hasznos tápanyagokban dús ételekkel. Hogyan lehetne ezt az alapelvet úgy megvalósítani, hogy ne okozz vele akaratlanul is kárt?
1. Értékeld át a desszert, a nasi fogalmát!
Édesnek lehet édes, de tüntesd el a család étlapjáról azokat az édességeket, amelyek magas hozzáadott cukortartalmuk vagy más egészségtelen hozzávalók (például színezék, tartósítószer, mesterséges aroma, hidrogénezett növényi zsiradék) miatt nemkívánatosak.Ne is vásárolj és tarts otthon olyasmit, ami ilyen anyagokat tartalmaz, így fel sem merülhet, hogy például nyalóka, gumicukor, “tejcsokoládé” vagy más hasonló legyen a desszert. A házi süteményeket, sütés nélkül készülő édes, mégis egészséges ételeket vesd be ezek helyett. Például:
– rizsfelfújt barna rizsből, nyers gyümölcspürével lekvár helyett
– müzligolyócskák
– sült gyümölcsök fahéjas natúr joghurttal
– cukor nélküli gyümölcssaláta pirított egész szemes zabpehellyel és kesudióval megszórva
2. Ne tartozzon hozzá minden egyes naphoz és főétkezéshez törvényszerűen a desszert!
Vagyis ne alakíts ki olyan szokást, amelytől aztán nehéz szabadulni, illetve amelynek a káros hatása miatt később csak panaszkodhatsz.
3. Ne desszertként tálald, hanem főételként!
Ennek semmi akadálya! Gondolj csak bele, hogy milyen finom és egészséges palacsintát készíthetsz teljes kiőrlésű lisztből, fahéjas, citromos nyers gyümölcspürével töltve, esetleg mákkal megszórva. Milyen egészséges és finom egy áztatással felpuhított, pépesített aszalt gyümölccsel édesített túrókrém, amelyet nyers idénygyümölcsökkel rétegezve tálalsz, pirított, darált mandulával szórsz meg!De készíthetsz még ilyeneket is:
– túrógombóc zabkorpával dúsítva, nyers barackpürével tálalva
– zabgaluska szilvapürével
– mazsolás köleskása nyers, aprított gyümölcsökkel és darált dióval rétegezve
4. Keverd bátran és édes és sós ízeket!
A grillezett húsok, sajtok például nagyon finomak egyszerű, nyers gyümölcsökből készült, de pikánsan fűszerezett gyümölcssalátákkal. Például fantasztikus a következő kombináció: sárgadinnye, nektarin, alma, szeder, áfonya, uborka, dresszing: citromlé, fokhagyma, őrölt fehér bors, őrölt csillagánizs, fahéj, friss mentalevelek. De kipróbálhatod az almás-csirkés palacsintát is.
5. Alakítsd a hagyományos kedvenceket egészségesebbre!
Biztosan vannak a családnak kedvenc süteményei, desszertjei. Gondold végig a receptet, és helyettesítsd a benne levőket egészségesebb alapanyaggal. A hagyományos csokoládékrémet, csokipudingot például ezzel: egy érett avokádó, két banán, két evőkanál natúr kakaópor összeturmixolva. Meg fogsz lepődni, mennyire finom, és milyen megtévesztően hasonlít a pudingra, miközben értékes tápanyagokkal van tele (ellentétben a zacskós pudinggal). Bővebben itt olvashatsz az alapelvekről.Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy átalakítsd a családod étkezését, itt találsz bővebb útmutatót ehhez.Kapcsolódó cikkek: