Pénztárca

Így tisztítsd ki hatékonyan szeptemberre az iskolatáskát

Szerencse, ha jó állapotban van a tavaly használt iskolatáska, és a gyerek sem látja cikinek a mintát, amiért tavaly még odáig volt. Mutatjuk, hogyan varázsold tisztára a sulikezdésre.
2023. Augusztus 22.
Kislány hátizsákkal rózsaszín tornacipőben
Fotó: Getty Images

Az tanévkezdés rengeteg kiadással jár, minden trükk jól jön, amivel kicsit meg lehet fogni a pénzt. Az iskolatáska például egy elég nagy tétel lehet, ha igazán jót, könnyűt, praktikusat, a gyerek szerint is menőt szeretnél találni. Épp ezért szuper hír, ha ebből épp nem kell újat venni – bőven elég beszerezni a füzeteket, ceruzákat, papírokat, festékeket, gyurmákat, meg persze a tornacuccokat, az ünneplőt, és új ruhákat, mert a nyáron nyilván a fél ruhatárát kinőtte a gyerkőc. Mutatjuk, hogyan varázsolhatod tisztává a tavalyi iskolatáskát.

 • Legelőször mindenképp a bevarrt címkét vagy használati útmutatót, hogy milyen tisztítást bír el a táska
 • A nehezen hozzáférhető részekből, hajlatokból, gyűrődésekből vastagabb ecsettel távolítsd el a beletapadt szennyeződéseket
 • Üríts ki minden zsebet, és szórj ki belőlük mindent port, piszkot, morzsát, szemetet
 • Ha szükséges, ehhez akár kézi porszívót, morzsaporszívót is bevethetsz
 • A zárható zsebeket töröld is ki belülről nedves mikroszálas kendővel, ha kell két körben, először valamilyen gyengéd tisztítószerrel
 • Utána csatold, cipzárazd be az összes zsebet, mielőtt a táska külső részének tisztításához kezdenél

1. Moshatod?

Ha az van feltüntetve, hogy a táska mosógépben mosható, akkor egyszerű dolgod van: kímélő programon, a megfelelő tisztítószerrel (fehérítő, fertőtlenító, oxigénes, klóros nem javasolt) kímélő programon, alacsony fordulatszámon mosd ki. Jó, ha mosózsákba vagy párnahuzatba teszed a táskát, hogy megelőzd a sérülést. Majd a zsebeket kinyitva felakasztva szárítsd meg jól szellőző helyen, de ne tűző napon.

2. Ultrafoltos?

Akár gépben mosod, akár kézzel tisztítod, ha durva foltok vannak a táskán, akkor kezeld elő azokat folttisztítóval. A fehérítős megoldás itt sem ajánlott, károsíthatja a textil színét.

diakok iskola elott

Fotó: Getty Images

3. Kímélni kell?

Ha a szerkezete vagy az anyaga miatt gépben nem mosható, de vízbe merülhet, akkor a kádban kézzel kézi mosószeres vagy mosogatószeres vízben mosd ki, finoman dörzsölve szivaccsal vagy puha kefével. Figyelj rá, hogy ne bolyhosodjon az anyag, de dörgöld erősen. Felakasztva szárítsd, „fejjel lefelé”, a zsebeket kinyitva.

4. Csak óvatosan

Ha vízbe meríteni sem ajánlott a táskát, csak a felületét szabad tisztítani, akkor először belül tisztítsd ki vizes szivaccsal vagy mikroszálas kendővel, majd kívül töröld át ugyanígy anélkül, hogy nagyon áztatnád. Gyors, de alapos külső törlés mosószeres vízzel, majd egy vagy két áttörlés tiszta vízzel, és már jöhet is a szárítás. Ha vannak olyan részei a táskának, amelyek levehetők és külön moshatók, akkor azokat óvatosan kézzel mosd ki.

5. Ha baleset történt

Valami büdi maradt a táskában a nyári szünetre? Vagy ugyan kiürítetted a tanév végén, de a szag benne maradt? Tegyél nyitott edénykében nagyobb adag szódabikarbónát a táskába, csatold vagy zippzárazd be, és hagyd így egy éjszakára. Ha szükséges, következő nap ismételd, a kettő között ecetes vízzel töröld át a táska belsejét majd hagyd kiszáradni mielőtt a következő adag szódabikarbónát beleteszed.

Amire figyelj:

 • Legyen idő a teljes száradásra, mielőtt újra használatba veszitek
 • Szárítógépbe ne tedd a táskát
 • Ne használj sok mosószert, épp csak egy kevés elég
 • Öblítőt, kombinált mosókapszulát ne használj
 • Túl magas hőfokot se használj, kézi mosásnál is inkább langyos legyen a víz

Forrás: Cleanmayspace.comRealsimple.com