Terhességi cukorbetegségnél fontos az egyénre szabott diéta, hiszen a kismamák állapota, testsúlya és a cukorháztartás zavara is különböző fokú lehet. Ezért javaslatainkat szükség esetén dietetikus segítségével kell pontosítani, aki kiszámítja, hogy az ajánlott ételekből pontosan mennyit lehet fogyasztani. Bizonyos esetekben szükség lehet egy hatodik, késő esti étkezésre is. Az összeállításunkban szereplő ötleteket természetesen mindeninek ajánljuk, aki egészségesen szeretne étkezni!
Király Éva dietetikus
Fotó: Rátkai ÉvaAz étrend összeállítója, Király Éva dietetikus ötleteit akkor is érdemes kipróbálnod, ha nincsenek pluszkilóid. A terhességi cukorbeteg kismamáknak összeállított étrend pedig azoknak is remekül beválik, akik teljesen egészségesek, csak újdonságokra vágynak.
Hétfő
Reggeli: jázmintea, töltött tojás, korpás zsemle, zöldpaprika, paradicsom
Tízórai: sült alma búzacsírával töltve, tökmagos, diós sajttal
Ebéd: csőben sült brokkoli
Uzsonna: körözöttes tekercs, reszelt sárgarépa citrommal, szezámmaggal
Vacsora: almás, narancsos, diós zellersaláta kefirrel, vajas pirítóssal (Graham-kenyérből)
Kedd
Reggeli: babpástétom, diétás búzakorpás kenyér, újhagyma
Tízórai: mentás almakompót
Ebéd: tejszínes csirkemellcsíkok petrezselymes kuszkusszal
Uzsonna: vegyes gyümölcssaláta (alma, narancs, eper, szeder, ribizli) édes túrókrémmel
Vacsora: májas rizottó, nyers paradicsom, paprika
Szerda
Reggeli: narancsos müzli, joghurt
Tízórai: körte
Ebéd: zelleres paradicsomleves, cukkinis tojáslepény
Uzsonna: sárgabarackkrém kókuszos túróval
Vacsora: tengeri halfilé, fenyőmagos citromfűmártás, párolt zöldségek
Csütörtök
Reggeli: 100 százalékos vegyes gyümölcslé, padlizsánpástétom korpás kenyérrel
Tízórai: nyers zöldségfalatkák (sárgarépa, uborka, zellerszár), fűszeres sajtmártás
Ebéd: zöldségpaprikás, burgonyapüré
Uzsonna: ribizlis, málnás, tejes turmixital
Vacsora: cékla almával párolva, reszelt sajt
Péntek
Reggeli: frissen facsart narancslé, pulykasonka, diétás búzakorpás kenyér, zöldpaprika
Tízórai: epres tofukrém dióval
Ebéd: hideg gyümölcsleves, töltött patisszon, kapormártás
Uzsonna: kefires őszibarack búzacsírával
Vacsora: csirkemájpástétom, korpás zsemle
Szombat
Reggeli: csipkebogyótea, szezámmaggal szórt parajos pite
Tízórai: alma mandulás túróval
Ebéd: avokádó zöldcitrommal, tonhalsaláta paradicsommal, zöldpaprikával, uborkával, zöldsalátával, reszelt parmezánnal
Uzsonna: áfonyás sajttorta
Vacsora: könnyű kukoricaleves, pirított glyx kenyér
Vasárnap
Reggeli: borsmentatea, köményes sajt, korpás zsemle, kígyóuborka
Tízórai: vegyes gyümölcsturmix zabkorpával
Ebéd: penne paradicsomos diómártással
Uzsonna: joghurtos eperhab
Vacsora: paprikás-olajbogyós korongocskák bazsalikomos túróval, jázmintea
Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: Kismama magazin