A természet szinte minden betegségre és testi tünetre biztosít gyógyírt, de terhesen fokozott óvatossággal kell válogatnunk közülük. Némelyik ugyanis vetéléshez, koraszüléshez vagy magzatfejlődési problémákhoz is vezethet. Használatuk előtt mindig egyeztess a kezelőorvosoddal!
Vannak fűszerek, amik nem javasoltak terhesség alatt
Általános tanácsként az alábbiakat javasoljuk:
Érdemes kerülni:
A hashajtó, vértisztító, erős vízhajtó, összehúzó hatású, valamint pirolizidin alkaloidokat tartalmazó gyógynövényeket és fűszernövényeket. Ilyenek például a borókabogyó, az angyalgyökér, a fekete nadálytő, a gyermekláncfű, a csombormenta, a csilipaprika, a rozmaring, a petrezselyem, a sáfrány, a kakukkfű vagy a zsálya.
A legkedveltebb gyógy- és fűszernövények, ezeket nyugodtan fogyaszthatod:
- citromfű: lázra, melankóliára, idegességre, gyomorpanaszokra, felfúvódásra
- csipkebogyó: influenzára, immunerősítésre, hólyaghurutra
- fekete bodza: megfázásra, lázra, gyulladásokra, lábdagadásra, visszerekre, immunerősítésre
- gyömbér: émelygésre, gyomorpanaszokra
- hibiszkusz: immunerősítésre, lábdagadásra, vérnyomás-ingadozásra
- kamilla: puffadásra, lázra, gyulladásokra, idegességre
- kömény, kapor, ánizs: puffadásra
Ezeket a növényeket többnyire gyógyteaként ismerjük, de például a bodzából és a csipkerózsából lekvár és szörp is készíthető. A gyömbér és az ánizs az ételek ízesítése mellett italok aromáját is adhatja. A hibiszkusz a teák színét élénkíti, míg a citromfű az édességeket, salátákat és italokat is fanyarabbá teheti. Külsőleg borogatásként, balzsamként, kenőcsként vagy inhalálóként is a segítségedre lehet.
Gyömbéres-mézes ital
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 1 literhez:
1 liter víz
egy nagyobb fahéjrúd
három szegfűszeg
egy kávéskanál őrölt gyömbér
fél narancs leve és egy narancscikk vékonyan levágott héja
fél citrom leve és egy citromcikk vékonyan levágott héja
három-négy evőkanál méz
A vizet feltesszük forrni, és minden hozzávalót beleteszünk a citruslevek és a méz kivételével. Gyöngyözve főzzük 5-7 percig, majd levesszük a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni, ez azért fontos, hogy amikor a citrom- és narancslevet, valamint a mézet hozzáadjuk, ne vesszen el a citrusok C-vitamin-tartalma, és a méz jótékony összetevői se károsodjanak. Ha nagyjából 70 Celsius-fok alá hűlt, beleöntjük a leveket, leszűrjük, mézzel édesítjük, és bögrékbe töltve fogyasztjuk.
Tápanyagtartalom egy főre (2 dl):
Kalória: 42 kcal
Fehérje: 0 gramm
Zsír: 0 gramm
Szénhidrát: 10 gramm
Ezeket is olvasd el: