Terhesség

Tévhitek a terhesség körül: ne higgy el mindent!

Cifrábbnál cifrábbak a közszájon forgó tévhitek, amivel ma is riogatnak, "informálnak" egy kismamát. A végére jártunk - hát persze, hogy a fele sem igaz.
2019. Január 09.
Tévhitek a terhesség körül: ne higgy el mindent!

Míg nem álltak rendelkezésünkre képalkotó eljárások, és nem tudtunk bármikor betekinteni egy várandós édesanya hasába, nem maradt más, mint a fantázia – már ami a bent lakó magzatot, életét, fejlődését illette. Nem csoda hát, hogy hiedelmek tucatjai kaptak szárnyra, melyek némi kapaszkodót, viszonyítási pontot jelentettek az édesanyának és környezetének a 9 hónapnyi bizonytalanságban. Mára azonban a tudomány kiszorította őket a fejekből – szerencsés esetben. Te is meginogsz, amikor anyósod, nagynénéd, szomszédod hivatkozik ezekre? Szakértőnk segítségével most rácáfolunka leggyakoribbakra, hogy te is megnyugodhass.

Ha ég a gyomrod, nagy hajjal születik babád.

És valójában: A várandósság vége felé gyakori tünet a gyomorégés. A növekvő méh fölfelé tolja a gyomrot, így a gyomorsav könnyen a nyelőcsőbe kerülhet. Ez okozza ezt a kellemetlen tünetet, nem pedig a kisbaba hajának a növekedése.

Ha macskát simogatsz terhesen, szőrös gyermeked születik.

És valójában: Megszületéskor a legtöbb kisbaba hátán, vállán, fülén, homlokán kis áttetsző, vagy sötétebb szőrszálacskák, pihék láthatóak. Ez az ún. lanugo, mely a magzati élet során alakul ki, és a magzatmáz megtapadását segíti. Bátran simogasd cicádat, ha van, ez nincs hatással a lanugo vagy a haj növekedésére. A macskaalom tisztántartását viszont jobb, ha párod végzi.

Ahol sérülés ér a terhesség alatt, gyermeked a testén ugyanott születik anyajeggyel, májfolttal.

És valójában: Nincs ok-okozati összefüggés a kettő között, kisbabáddal másképp kapcsolódtok egymáshoz. Van köztetek fizikai kapcsolat: az anyaméh belső felszíne és a baba bőre folyamatosan érintkezik egymással, a hormonok pedig fontos kémiai hírvivő anyagok kettejük közöttetek. Vedd fel bátran a kapcsolatot a kisbabáddal! Érintsd meg őt a hasad simogatásával, beszélj hozzá, énekelj neki. Ezzel építed a kettőtök közötti “lelki köldökzsinórt”.

Ha várandósan simogatod a hasad, leválik a méhlepény, koraszülött lesz a babád.

És valójában: Egy várandós anyának teljesen természetes és jó érzés a hasát és ezáltal kisbabáját érinteni, vele a kapcsolatot ezen a módon is felvenni. A baba élvezi az érintést, a figyelmet – akár az édesanyjától vagy az édesapjától kapja. A koraszülés nem ettől következik be.

Ha várandósan nyújtózkodsz (pl. teregetsz) megtekeredik a köldökzsinór.

És valójában: A várandósság egy egészséges állapot, könnyű fizikai munkát – mint amilyen a teregetés is – nyugodtan végezhetsz. És ugye milyen jó érzés reggel egy jót nyújtózkodni? Ráadásul keringésed is fokozza, és nem okoz “köldökzsinór-tekeredést”. A köldökzsinórt egyébként is nagyon rugalmas szövetek alkotják, amelyek jól bírják a méhen belüli viszonyokat és a baba mozgását. Ha esetleg veszélyeztetett terhes vagy, orvosod biztosan ellát életmódbéli tanácsokkal.

A harmadik trimeszter végén szextől/vasalástól/fűszeres ételtől beindul a szülés.

És valójában: Ha az állítás igaz lenne, nem lenne annyi orvosi szülésindítás. A vajúdás természetes úton indul be a legjobban, amikor az anya és a kisbaba is készen állnak erre. Csodaszer vagy-módszer nem létezik. Ami a leginkább segít, az a türelem. Rendben zajló, egészséges várandósság esetén a baba magától elindul, ha itt az ideje.

Amíg nem “száll le” a has, nem kell számítani a szülés beindulására.

És valójában: Az először szülő édesanyák tapasztalják leginkább, hogy az utolsó hetekben kicsit megkönnyebbülnek: nem olyan nehéz a levegővétel és a gyomruk is kevésbé ég. Többedszer szülőknél ez korántsem általános, a baba a vajúdás folyamán jön lejjebb.

A terhesvitamintól óriásbébid születik.

És valójában: A baba súlyát genetikai tényezők, a könnyen felszívódó szénhidrátban gazdag táplálkozás, és az esetleg nem kezelt cukoranyagcsere problémák növelik leginkább.

Ha kerek a pocakod, lányod lesz, ha hegyes, akkor fiad.

És valójában: A születendő kisbabák nemét mindig találgatás övezte, így próbáltak meg következtetést levonni a has formájából régen – és időnként ma is. Minden család eldöntheti, hogy szeretné-e előre tudni a baba nemét, hiszen a technika ma erre lehetőséget ad.

Magzatod védelmében ne szeretkezz, nem is tornázz.

És valójában: A kisbabád akkor érzi magát a legjobban már méhen belül is, ha testileg-lelkileg egészséges és kiegyensúlyozott vagy. Ebbe a pároddal való összebújás és a testmozgás éppúgy beletartozik, mint az egészséges és változatos étkezés, vagy a megfelelő mennyiségű pihenés.

Tilos terhesen masszíroztatni, mert elvetélsz.

És valójában: Ha olyan masszőrhöz fordulsz, akinek van képzettsége és gyakorlata a kismamamasszázsban, pont az ellenkezője igaz. A kismamamasszázs alatt az édesanyák ellazulnak, pihennek, fáradt testrészeik megkönnyebbülnek, és mindez a babákra is jó hatással van.

Ha sósat kívánsz, akkor fiú lesz, ha édeset, lány.

És valójában: A kívánósság különösen az első hónapokra jellemző, de végigkísérheti a várandósság teljes időszakát. A kisbaba nemét nem jelzi előre. A szervezet így is jelezheti, hogy valamilyen vitaminra, tápanyagra szüksége van. Ugyanakkor vigyázz a nassolással, az üres kalóriák bevitelével!

Kismamaként tilos hüvelyes, hagymás ételeket enni, mert a baba pattanásos lesz, kiütéses betegséget kap.

És valójában: A várandósság hónapjaiban is a változatos és kiegyensúlyozott étkezésre törekedj! Bátran ehetsz hüvelyesekből készült ételeket és hagymát is. Ügyelj viszont arra, hogy a salátát, friss zöldséget és gyümölcsöt jól mosd meg fogyasztás előtt, különösen, ha főzés nélkül fogyasztod. Kerüld a pasztörizálatlan tejből készült termékeket és a hőkezelés nélküli húskészítményeket!Szakértő: Lénárd Orsi, szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, mentálhigiénés szakember.Tévhitek a terhesség körül: ne higgy el mindent!

Kapcsolódó cikkeink terhességi tévhitek témában:

Forrás: Kismama magazin