Trend

A legnagyobb hibák, amiket arctisztítás közben elkövethetsz

A szép és egészséges bőr alapfeltétele, de nagyon nem mindegy, hogyan végzed az arctisztítást. Fontos: a kamaszodnak is tanítsd meg ezeket!
2023. Május 14.
Fiatal nő arcot mos
Fotó: Getty Images

Esténként, amikor csak nyűgnek tűnik, hogy még az arctisztítással is foglalkoznod kell, gondolj arra: enélkül nem lehet igazán szép, tiszta és egészséges a bőröd. És a többi arcápolód sem tud olyan hatékony lenni, mint amilyen lehetne. Add meg magadnak ezt az 1-2 percet (és a kamasz lányodnak, fiadnak is tanítsd meg mindezt), csináld jól, és a bőröd tényleg meghálálja! Persze figyelj arra, hogy ne árts többet az arctisztítással, mint amennyit használsz: ezeket a bőrtisztítási bakikat ne kövesd el, ha szép bőrre vágysz!

1. Kihagyod

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az arctisztítás terén, ha nem csinálod. A bőrödnek szüksége van arra, hogy eltávolítsd róla a sminket, izzadságot, a nap közben rátapadt szennyeződéseket, és valamennyit az elhalt hámsejtekből. Ha ezek éjszakára vagy még hosszabb időre a bőrödön maradnak, irritációt, a pórusok eltömődését, a bőr szürkülését, durvábbá válását okozhatják.

2. Összekevered a sminklemosással

Az arctisztítás és a sminklemosás nem ugyanaz: az utóbbi az előbbi része, és nem ugyanolyan termékeket kell használni hozzá. Ahhoz, hogy a sminket, pláne a vízálló sminket eltávolítsd, kétfázisú vagy olajos lemosóra van szükség, ez oldja fel ugyanis a bőrhöz tapadó anyagokat és teszi eltávolíthatóvá őket. Utána azonban még szükség van egy vízben oldódó tisztítóra is, ez lehet habzó lemosó, gél, tej, de akár micellás víz is, amit szeretsz – a lényeg, hogy a maradék szennyeződés is lekerüljön a segítségével az arcodról.

3. Nem figyelsz a bőrtípusodra

Másféle készítmény tisztítja meg jól, ám kíméletesen a száraz, a zsíros és az érzékeny bőrt, és erre érdemes nagyon odafigyelni. A habzó termékek általában normál, zsíros vagy kombinált bőrre ideálisak, a száraz bőrnek esetleg túlságosan erős lehet a szárító hatásuk. (Természetesen találhatsz kimondottan száraz, érzékeny bőrre való habzó lemosót is, de figyelj arra, hogy kimondottan ilyet keress, ha a habzó, vizes lemosás élményét szeretnéd, de kiszáradásra hajlamos a bőröd.) Érzékeny, száraz bőrre érdemes a géles, balzsamos vagy tejes állagú tisztítókat kipróbálni (második fázisként, a sminkeltávolítás után).

4. Túl erősen dörzsölsz

Bármilyen terméket is használsz a tisztításhoz, se a termékkel, se a vattakoronggal, se a törülközővel ne dörzsöld erősen a bőrödet. Kipirosodás, irritáció lehet a vége, ezt pedig nagyon nem szeretnéd, ugye? Finoman masszírozd a termékeket a bőrbe, ha vattakorongot használsz, óvatosan törölgess vele, a törülközővel pedig gyengéden itatgasd fel a vizet az arcodról.

5. Túl meleg vagy túl hideg a víz

A túl meleg szárít, a túl hideg irritációt okozhat – ne terheld az arcbőröd extrém hőmérsékletű vízzel. Persze hallani sztárokról, akik jeges vízbe merítik az arcukat, vagy a hideg-meleg váltólemosásra esküsznek, de mi azt javasoljuk, hogy rendszeresen, hosszú időn keresztül ezeket ne alkalmazd. Persze ha egy-egy reggel jól esik a hideg vizes lemosás, nem lesz tőle bajod, de hosszú távon a kellemesen langyos víz sokkal jobbat tesz az arcbőrödnek.

6. Szappannal, tusfürdővel mosol arcot

Valamilyen tisztítót mindenképp kell használni, hisz a bőröd olajtartalmával keveredett szennyeződéseket sima vízzel nem tudod lemosni. De a szappan vagy a tusfürdő egyáltalán nem arcra való, erőteljes tisztító hatásuk, illatanyagaik nagyon nem tesznek jót a bőrnek. A száraz, érzékeny, idősödő arcbőrnek különösképp ellenségei, csak arra használd őket, amire valók: a testedre. (Természetesen a speciális, gyengéd, arcra való tisztító szappanok jók lehetnek, ha a bőrtípusodnak megfelelnek.)

7. Nem ügyelsz a törülközőre

Hasznos ötlet kis arctisztító törülközőt rendszeresíteni, és nem a nagy fürdőlepedőt használni az arcodra is. Az arctisztító törülközőt pedig fontos rendszeresen, pár naponta cserélni, így lesz valóban biztonságban az arcbőröd.

8. Túltisztítasz

Ha azt tapasztalod, hogy tisztítás után a bőröd nagyon száraz, húzódik, kipirosodik, és ezen a hidratálás csak kicsit enyhít, akkor valószínűleg túl erőteljes a tisztító rutinod. Érdemesebb lenne gyengédebb, kíméletesebb terméket kipróbálni, nagyon odafigyelni a vízhőfokra, kerülni a dörzsölést, egy kis időre leállni a hámlasztó hatású termékekkel vagy a retinollal, hogy a bőröd pihenőhöz jusson, és barriervédő, vagyis a bőr védőrétegét helyreállító arcápolót használni.

A kíméletes tisztításhoz ajánlunk néhány szuper terméket a galériában.

Nivea Hydra Skin Effect Micellás Arclemosó Gél
6 fotó megtekintése