Család

Munka, ovi, suli… ismét stresszesek a napok? Lehet javítani rajta.

Már néhány hete tart a tanév, és ezzel sokaknak kezdődött ismét egy feszítettebb tempójú, rohanósabb időszak. Hogy stresszmentesebbek legyenek a mindennapok, abban a mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét eszközei is segíthetnek.
2024. Szeptember 23.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Kapkodás, káosz, idegeskedés… nálatok így telnek a reggelek, ha óvodába, iskolába, munkába kell sietni? Van néhány trükk, amivel átvarázsolhatod a megszokott felfordulást – Zalai-Zempléni Zsófia tudatossági és ifjúsági mestercoach és mediátor adott ehhez hasznos mindfulness tippeket írásában.

Iktass be egy új szokást, amivel jól indulhat a napod!

Amilyen a kezdet, olyan lesz a folytatás is – jó és rossz értelemben. Egy-egy apró szokás beiktatásával az ember egész életminősége megváltozhat. Reggelente akár egy olyan kis dolog is segíthet, mint a kedvenc teád kortyolgatása (hasznos a koffein mennyiségét csökkenteni, mert fokozhatja a szorongásérzetet a szimpatikus idegrendszer aktiválásával).

Iskola- és munkakezdés stresszmentesen? Ezek a tippek is segíthetnek

Zalai-Zempléni Zsófia (Kép forrása: Magánarchívum)

Egy hasznos mindfulness gyakorlat: még az ágyban fekve próbálj kialakítani úgynevezett teljes jelenlétet azzal, hogy csupán az érzékszerveidre figyelsz, például arra, hogy mi az a két hang, amit most hallasz, mi az a tárgy, amin megakad a szemed, milyen ízérzet van a szádban, mit tapintasz a kezeddel, milyen belső érzeteid vannak… Ez az érzékszervi gyakorlat segíti a nyugodt napindítást, a tudatos jelenlétben való létet.

További, bármikor bevethető technikák:

Lélegezz tudatosan a nap bizonyos időpontjában vagy stresszhelyzetben!

Négy ütemre belélegzés, nyolc ütemre kilélegzés – nyugtató, stresszoldó gyakorlat.

Írj ki magadból mindent!

Fogj egy üres papírt, és minden benned található érzést vagy gondolatot írj le, add ki magadból, segíteni fog!

Állítsd le a lehúzó gondolati-érzelmi spirált!

Az érzelmek megfigyelése, a negatív érzelmek elengedése a STOP-tábla módszerével: egész egyszerűen le tudod állítani a negatív gondolati spirált azzal, hogy magad elé képzelsz egy STOP táblát, ezzel nemet mondasz a lehúzó állapotnak.

Igyál sok (minimum 2, de inkább napi 3-4 liter) vizet!

Nemcsak a szervezetedet, de a gondolataidat is “kitisztítja”.

Végezz fókuszáló gyakorlatot minden nap!

Egy adott tárgyat figyelj első nap egy, aztán minden nap eggyel több percig hét napon át, majd visszafelé (7, 6, 5, 4, 3, 2, 1), ez segíti a stresszcsökkentést, a fókuszálást, a hatékony időgazdálkodást. A gyertya fényének figyelése is nagyon hatékony, ám gyerekeknek csak szülői felügyelettel ajánljuk!

Csökkentsd a fölösleges „kütyühasználatot”!

Tudatosítsd a képernyőidődet, és ha lehet, csökkentsd, mert rengeteg idő folyik el vele, tudattalanul is.

Szánj minden nap időt arra, hogy – ha röviden is – a természetben legyél!

A környezet nyugodt ritmusa rád is átragad.

Mozogj!

Már napi 20 perc testmozgás is számít. A gyors gyaloglás is megteszi, nem kell túlgondolnod, csak csináld!

Figyelj a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótlásra!

Sok esetben a szervezet tartalékainak kiürülése is hozzájárul a stresszhez, a félelmek felerősödéséhez.

Aludj!

Az éjfél előtti alvás regeneráló hatással bír. Ahhoz, hogy éjfélkor már mélyen aludj, 23 óráig érdemes lefeküdnöd. Még akkor is, ha nem kell korán kelned. A fiatalabbaknak fontos a napi 9-10 óra alvás, a felnőtteknek 7-8 óra is elegendő.

Táplálkozz egészségesebben, mint eddig!

Ha úgy érzed, hogy még nem az igazi az életmódod, mi az az egy dolog, amin már ma változtatsz az étkezésedet illetően? Javaslom, hogy mindig csak kis lépésekkel haladj, így könnyebb kitartani.

Ne halogass!

Figyelj arra, hogy tudatosan vess véget a dolgok tologatásának, hiszen nemcsak a feladat elvégzése, de a halogatása is energiába kerül.

Priorizálj!

Vedd végig a dolgaidat, mi az, ami sürgős, mi az, ami fontos. Ritka az, amikor valami sürgős is és fontos is – vedd észre! A Pareto elv kimondja, hogy a sikerek 80 százaléka a cselekedetek 20 százalékából fakad – ehhez azonban tudni kell jól fókuszálni.

Heti rendszerben gondolkodj!

Nem csupán napokban érdemes gondolkodni, hanem hetekben, a határidőket betartva. Ez is stresszcsökkentő.

Mosolyogj minél gyakrabban!

Mert a mosoly sok nehézségen átsegít… nemcsak téged, a másik embert is!

Adj hálát!

Ne felejts el időnként megállni, és hálát adni mindazokért, amid van. Azokért a dolgokért is adj hálát, amit szeretnél, de jelen időben, mintha már a tiéd lenne vagy megtörtént volna – fontos, hogy hidd is el, hogy megtörténhet, hidd el, számít, mit képzelünk magunk elé.

Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, egyedül nehéz vagy nem megy, kérj segítséget, hogy minél tudatosabb és zökkenőmentesebb legyen a munka- vagy iskolakezdés!