Nem csak szezonális, hanem trendi is – rengeteg aktuális receptnek, menő salátának fontos összetevője a tökmag. És ha szeretitek a sütőtököt, akkor nem is kell külön költeni rá (nem kimondottan olcsó), hanem a tök magját ügyesen megszárítva, majd ízlés szerint pirítva, fűszerezve remekül tudod használni. Ebben a videóban megnézheted, hogyan érdemes elkészíteni.
Ha nem szeretnél ezzel pepecselni, akkor szinte bármelyik üzletben találsz ma már hántolt tökmagot – főzéshez-sütéshez a natúr, pirítatlan, esetleg bio verzió a legjobb. De lássuk, mi mindenért érdemes a tökmagot fogyasztani.
- Egészséges zsírsavakat tartalmaz
- Magas a rosttartalma
- Fehérje is van benne
Ezeken felül tartalmaz még:
- Vasat
- E-vitamint
- Cinket
- Magnéziumot
- Folsavat
- K-vitamint
- Szelént
- Luteint és zeaxantint
Arról azért ne feledkezz meg, hogy viszonylag magas a kalóriatartalma, szóval az egészséges fogások kiegészítőjeként, felturbózójaként gondolj rá, marokszám nassolni azért nem ideális. A Taste of Home szakértője szerint ezekért a jótékony hatásokért érdemes még fogyasztani.
1. Segít, ha stresszes vagy
Ha este, vacsi után még eszegetnél valamit, édesség helyett ropogtass egy kis tökmagot (de ne túl sokat). A benne lévő magnézium és triptofán segíthetnek, hogy könnyebben elaludj, kevésbé érezd feszültnek magad.
Ez itt egy mézes-fahéjas verzió, isteni nasi!
2. Pasiknak is jó
Cinktartalmának köszönhetően hozzájárulhat a prosztata egészséges működéséhez. Nem véletlenül ajánlják a tökmagolaj fogyasztását is prosztataproblémákkal küzdőknek. Megelőzésként is ideális, és egyébként a cink a termékenység szempontjából is fontos lehet – az alacsony cinkbevitel növelheti a meddőség és a sperma nem megfelelő minőségének kockázatát.
Fincsi sült céklás salátának lehet fontos hozzávalója a tökmag, nézd csak:
3. Rákmegelőző lehet
Olyan fitoösztrogéneket tartalmaz (növényi anyagok, amelyeknek az ösztrogénhez hasonló hatásuk van), amelyek kutatások szerint hozzájárulhatnak a mellrák kockázatának csökkentéséhez a menopauza után. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha messze még a változókor, ne tenne jót a tökmag.
Igazi ínyencség ez a sütőtökös-kecskesajtos saláta:
4. Vedd a szívedre
A tökmagban lévő olajok (zsírsavak) kutatások szerint fokozhatják a szervezet képességét egy olyan anyag előállítására (nitric oxide), amely segít megelőzni a plakkok lerakódását az artériákben, és ezzel csökkenti az érszűkület vagy érelzáródás kockázatát.A magas rosttartalom pedig a koleszterinszint optimalizálásához járulhat hozzá, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélyét.
Tökmagos kenyeret is süthetsz, ha van hozzá kedved:
Amire azért figyelj
Azt már említettük, hogy aránylag magas kalóriatartalma miatt nem szabad mértéktelenül fogyasztani, de van még néhány dolog, amire érdemes odafigyelni.
- A sózott verzióval legyetek óvatosak, jobb, ha natúr tökmagot vásároltok, vagy magatok készítitek
- Ha azt veszed észre, hogy puffadsz tőle, akkor vegyél vissza kicsit a mennyiségből
- Legjobb, ha salátához, krémlevesben fogyasztod, önmagában nasizáshoz csak ritkán válaszd
Forrás: tasteofhome.com