Baba

Életmentő tippek, ha babakocsival keltek útra

Anyaként, ami a készülődést és elindulást illeti, bármi is az úticél, háromszor annyi időt kell rászánnod, mint egyébként. Ismerős? Íme néhány hasznos tipp, hogy mit vigyél magaddal, ha babakocsival keltek útra!
2018. Május 15.
Életmentő tippek, ha babakocsival keltek útra

1. Pléd, esővédő, napellenző, napvédő

Ha csak 10 percre mentek ki, akkor sem tudhatod, hogy milyen idő lesz pontosan. Egy extra pléd mindig jól jön (ha jobb idő lesz, egy parkban a földre is leterítheted, arra az esetre, ha “piknikezni” támad kedvetek). Esővédő, napellenző, napvédő tej/spray – ezeket se hagyd otthon! Ja és persze, magadnak esőkabát vagy vízhatlan dzseki, mert ugye az esernyőt tartani félkézzel nem túl mókás, miközben a babakocsit próbálod irányítani.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

2. Pohártartó

Ha anya vagy, akkor pontosan tudod, hogy a kávé alapkellék. Akkor is, ha termoszban viszed magaddal, netán egy anyukabarátnőddel szaladtok be egy közeli kávézóba némi utánpótlásért az életmentő nedűből, mindenképpen jól jön, ha van a babakocsihoz rászerelhető pohártartó. (Vannak babakocsik, amikhez már eleve tartozik ilyen “funkció”.) Ezt egyébként a kicsi cumisüvegének/tápszerének tárolására is használhatod. Mindenképp “must have”.

3. Játék és játszócumi

Mindenféleképpen legyen nálatok többféle játék: egy-két olyan, amit a kicsi kezébe tudsz adni (csörgő, rágóka, kiskönyv) és egy olyan is, amit a babakocsira szerelhetsz, így útközben is leköti majd valami a kicsi figyelmét. Ha megnyugtatja a gyermeked, a cumit se hagyjátok otthon – ebből is legyen minimum kettő veletek. Nagyobbaknak kifestő, ceruza vagy kártya/mini társas is jól jöhet, ha étterem is szerepel a programok között.

4. Hordozókendő, mei tai

Ha hosszabb útra mentek, hasznos lehet, ha nálad van egy hordozókendő vagy Mei Tai is arra az esetre, ha a baba megunná a babakocsiban fekvést. Ezt tarthatod a babakocsi csomagtartójában, így mindig kéznél lesz, ha szükség van rá.

5. Szoptatós kendő vs. forró víz és tápszer

Attól függően, hogy mivel táplálod a babádat, legyen nálad egy szoptatós kendő, textil pelus vagy egy termosznyi forró víz, hogy ha szükséges, be tudd keverni a tápszert. Ha nem szeretnél nyilvános helyen szoptatni, lefejt anyatejet is vihetsz magaddal, de azt tudd, hogy így 16-22 fokon kb. 10 óráig, 25 Celsius-fokig 4-8 óráig tárolható maximum. Tehát, ha jön a jó idő, erre nagyon figyelj oda!

6. Snack neked és a picinek

Ha már hozzátáplálós korban van a gyermeked, akkor mindig legyen nálad valami harapnivaló (a kicsik mindig akkor éhesek, amikor nincs a környéken semmi harapnivaló). A banán könnyen szállítható, szuper nasi a babának és neked is. De kis, zárható tárolóedényekbe elrakhatsz kockára vágott gyümölcsöket vagy bulátát, kölesgolyót, szárított almakarikát is. Bébiételt is csomagolhatsz, ezek közül a gyümölcsös előnye, hogy nem kell melegíteni. Az ehhez szükséges sterilizált kiskanalakat (kettőt vigyél, arra az esetre, ha az egyik leesne) tedd egy jól zárható zacskóba.

7. Váltóruha, pelenkázáshoz szükséges kellékek

Ha nem viszel váltóruhát, garantált, hogy a kicsi olyat fog alkotni, hogy a nyakáig kakis lesz. Sose feledkezz meg róla! A pelenka alap (ebből is legyen több), emellett pedig legyen veletek egy mini popsikrém (az utazós vagy minta verziók erre pont megfelelnek, hiszen kis helyen elférnek), popsitörlő, pelenkázó alátét és néhány hermetikusan lezárható zacskó, amibe a koszos pelus kerülhet, ha nem tudod egyből kidobni.

8. Simítózáras zacskók + kézfertőtlenítő

Ezek a kis zárható zacskók nagyon praktikusak, hiszen az előbb említett kakis/pisis pelus tárolása mellett számos dologra használhatók. Tehetsz bele játékot, játszócumit, kiskanalat vagy rágcsálnivalót is. Kisebb helyen elfér így minden, mintha dobozokat használnál ugyanerre a célra. A kézfertőtlenítő szintén alapkellék neked és a babának is (sőt tárgyakat, asztalt is fertőtleníthetsz vele, ha pl. étteremben vagytok), mindig legyen nálad!

9. Ragtapasz, sebfertőtlenítő

Ha nagyobb a gyermeked, esetleg van nagytesó, ezek is alapkellékek, hiszen akár egy játszóterezés alkalmával is történhetnek kisebb-nagyobb balesetek.

10. Sál, napszemüveg, könyv, víz és egyéb cuccok neked

Egy vékony sál számos funkciót betölthet – betakarhatod vele a babát, ha fázik, vagy ha szoptatsz, sőt napellenzőként is használhatod, ha tűzni kezdene a nap. Erre az esetre egy napszemüveg is jól fog jönni, ha pedig olyan szerencsés vagy, hogy békésen alszik a babád akárhányszor sétálni mentek, simán leülhetsz egy padra, vagy kiülhetsz egy kávézó teraszára olvasgatni. Egy üveg vizet pedig mindenképp vigyél magadnak is.

+1 Akasztó kampó, csipesz

Hogy könnyebb legyen a babakocsira applikálni a sálad, néhány csipeszt is dobj be a táskádba. Ez egyébként máshoz is jól jöhet. Egy S-alakú akasztókampó azért lehet hasznos, mert ha netán vásárolsz valamit útközben, könnyedén felakaszthatod vele a babakocsira a bevásárlótáskád, és nem kell cipelned, a csomagtartóban pedig marad hely másnak.

(Cikk forrása: babycenter.com.au)

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: