Baba

Mellmesék: a mellem, a férjem, a baba és én

Vannak dolgok, amelyekről a szakkönyvek kevesebbet írnak, néha csak egy félmondat a vonatkozó tartalom - mely szerint a mell hormonális hatásra megváltozik -, pedig a mell változásai nagyon fontos szerepet játszanak a két fél intim életében.
2018. Október 03.
Szexualitás a várandósság, szoptatás alatt

Így gömbölyű! – De miért?

Az hogy egész pontosan miért is néz ki pont úgy és helyezkedik el pont ott a női mell, ahol és ahogy, evolúciósan máig nem teljesen tisztázott. Részben persze lehet azt mondani, hogy hiszen ott a szoptatás, mint ok. Hogyan is maradnánk fent női mellek nélkül. De ez csak részben igaz, hiszen az össze emlős állat az emlőjéből táplálja kicsinyét de azok csak a szoptatás időszakára duzzadnak meg valamelyest, míg a női mell külön fogalom, helyet, teret követel magának.Nem teljesen bizonyított az sem, hogy a gömbölydedsége valamilyen információt közvetítene a másik nem felé a termékenységgel, a kicsik gondozásával kapcsolatban, hiszen szoptatni bármilyen méretű mellel lehet. A tejtermelő képesség a megfelelő fejlettségű és kiterjedésű, működőképes mirigyállománytól függ, nem pedig a mell a méretétől.

Talán van benne egy kis rejtély, egy kis misztikum, de tény hogy a kérdés megkerülhetetlen.Sok nőnek erogén zóna – bár van, akinek egyáltalán nem – és a férfiaknál sem elhanyagolható szerepet játszik az intim együttlét során.

A várandósság alatt és a szülés után pedig az egyik olyan női testrész, mely a legnagyobb változásokon megy keresztül. A várandósság alatt a mell felkészül a szoptatásra, majd a szülés után, a szoptatás alatt pedig képes táplálni a babát. És hogy közben hogyan változik a szexualitásban betöltött szerepe? Ez természetesen, ahogy minden várandósság és minden szülés is egyénenként változó. Van, aki nem tudja elviselni, ha a melléhez hozzáérnek a szoptatás alatt, van, akit ez kifejezetten izgat. Nézzük, milyen szakaszokat ismerünk, és hogy ki milyen változást élt meg az életében.

Várandósság alatt

Megindul a hormonális hullámvasút, a mellben feszítő érzés jelenhet meg – főleg első várandósságnál – és a mell mérete is változni kezd. A mellek növekedni kezdenek, mivel a megfelelő hormonok elkezdik előkészíteni a tejtermelésre, növekszik a tejmirigyek száma, és – átalakulásuk révén – képessé válnak a tejtermelésre.”Szinte rögtön az után, miután pozitív lett a terhességi tesztem, a mellem nagyon érzékennyé vált. Már-már azt éreztem, égnek. Méretbeli különbséget nem vettem észre, viszont nagyon szépen “kiteltek”. Talán sosem voltak még olyan szépek a melleim, mint akkor. A férjem szeretett is gyönyörködni bennük de én annak örültem, ha meg is marad a gyönyörködés szintjén, mert azt viszont már nem bírtam elviselni, ha hozzáérnek” – meséli Zita. “A férjem megértette ezt, csak érhető módon nagyon hívogatta ez a felturbózott gömbölyűség. Pár hét alatt szerencsére alább hagyott a feszítő, égető érzés, mire a mellem – és én is – megszokta az új méretét és onnantól kezdve már nem voltak ilyen problémáim, a szexuális életünkben sem zavart már.”A várandósság negyedik hónapjától a mell elkezd kolosztrumot, híg sárgás vagy tejszerű váladékot termelni, és a várandósság utolsó hónapjaiban előfordulhat már tejszivárgás is, persze nem mindenkinél.”Talán a nyolcadik hónap vége felé jártam, amikor először elkezdett szivárogni a tejem. Megmondom őszintén, amikor az első gyerekem vártam, nekem ez akkor annyira idegen élmény volt szex közben, hogy nem is nagyon tudtam mit kezdeni vele . Valahogy idegen volt ott kettőnk között az ágyban ez az érzés. Vissza is vetette a szexuális életünket, utána pedig azt az utat választottam, hiába nem tűnik túl szexinek, hogy inkább magamon hagytam a melltartót. Nekem akkor így sikerült összeegyeztetnem ezt a két dolgot” – számol be erről az időszakról Hajni.

Szülés után, szoptatás alatt

A szoptatás több szempontból is fogamzásgátló hatással bír, bár elég sok szempontnak kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy valóban száz százalékos legyen. Befolyásolja, hogy hányszor szoptatjuk a babát, átalussza-e az éjszakát, használ-e esetleg cumit, kap-e bármilyen kiegészítést az anyatej mellett. Csak az bízza magát a szoptatás fogamzásgátló hatására, akinek a tervei között szerepel a kis korkülönbség. Ugyanakkor az is tény, hogy a szoptatás alatt a hormonok nem a lepedőakrobatika irányába vezérlik a friss szülőket. A szoptatás alatt a hüvely szárazabb, így a testünk nem kimondottan a szexuális együttlétre van ráhangolódva.

Szoptatás és öröm

Kevesen beszélnek még nyíltan róla, de egyre több helyen lehet már tabuk nélkül találkozni azzal a jelenséggel, hogy sok édesanyának testi örömöt okoz a szoptatás. Nem véletlen, hiszen a szoptatás alatt ugyanazok a hormonok dolgoznak a női testben, mint az orgazmus esetében. Ez a szeretethormonnak is nevezett oxitocin az, ami a kötődés kialakításában nagy szerepet játszik. A jelenség tehát véletlenül sem meglepő, mégis nehéz beszélni róla, hiszen egy rossz megfogalmazással akár nem teljesen egészséges dolognak is lehetne gondolni, pedig ez a fajta tiszta öröm teljesen az.”Soha nem éreztem azt a mindent elsöprő szeretethullámot, amit a harmadik gyerekem szoptatásnál tört rám. A két nagyobbat is szoptattam és ahhoz is jó élmények kötődnek, de itt a harmadiknál átszakadt bennem valami gát” – meséli Flóra. “Egyfajta testi öröm, ami máshoz nem fogható és újra és újra meg akartam élni.”Persze ez érzés sem nem törvényszerű, sem nem elvárható, sokaknál nem jelenik meg, ugyanakkor a mell és szexualitás kapcsolatában érdemes megemlíteni, már csak azért is, mert jó tudni róla, hogy teljesen természetes dologgal állunk szemben.

A mellem, a férjem, a gyerek és én

Nem mindig evidens pillanata az anyaságnak, amikor a szoptatás alatt hirtelen fizikailag is több szerepet töltünk be nőként. A tápláló anya és a szexi társ nem mindig fér össze a fejben. De nem is mindig kell ezeket élesen elkülöníteni, a legfontosabb az, hogy a megváltozott, átalakulóban lévő szerepekkel mindkét fél tisztában legyen és merjünk beszélni az érzéseinkről. Nem meglepő, hogy a megélés ebben az esetben is nagyon különféle lehet. Van, amikor a friss apuka tabuként kezeli a szoptatós mellet és van, amikor az különleges örömforrássá válik.”Amikor a szülés után újra egymásra találtunk a férjemmel, ő nem nyúlt a mellemhez” – számol be Judit. “Azt mondta, az most a lányunké. Nekem teljesen jó volt így, nem volt hiányérzetem.””Az egyik legjobb szeretkezésünk a férjemmel a szoptatás elején volt. A melleim csodálatosak voltak, és az az együttlétünk örömében elkezdett spriccelni a tejem. A szülés előtt azt hittem, ez valami rémes dolog lehet, hogy kontroll nélkül történhetnek velem dolgok, de akkor és ott fantasztikus volt mindkettőnknek – meséli Orsi. Korábban nem tudtam ilyesmit elképzelni, de ott feloldódtam a helyzetben.”Sok esetben persze nem lehet élesen elkülöníteni, hogy vajon a megváltozott test, vagy az összes egyéb, új, megváltozott körülmény együttesen befolyásolja azt, hogyan viszonyulunk a mell érintéséhez az intim együttlét során:”A babánk nagyon sokat kelt éjjel szopni, ha volt egy épkézláb gondolatom, az biztosan nem a szexről szólt. Amikor bedőltem a férjem mellé az ágyba és a pólóm csupa tej lett, csatakosan feküdtem mellette, nem éreztem magam készen a szexre. Sőt, miután sokáig és gyakran szopott a kisfiunk, amikor épp nem szoptattam, akkor egyszerűen nem vágytam érintésre, legkevésbé a melleim érintésére. Azt szerettem volna, hogy ha lehet, hadd legyenek a melleim egy kicsit csak az enyémek. Persze lehet, hogy ez nem kimondottan a szoptatás miatt volt, csak egyszerűen még az új helyzetet kellett feldolgoznom”- mondja Petra. “Aztán amint beállt a szoptatás, az éjszakák is nyugodtabbak lettek és én is megtaláltam a testemben az egyensúlyt.”A várandósság, majd a szoptatási időszak letelte után a mell szép fokozatosan újra az eredeti funkcióját tölti be. Nem törvényszerű, de alakja az anyává válás folyamatában természetesen megváltozhat. De gondoljunk csak bele, az idő múlásával így is, úgy is változik a test, ez törvényszerű. Ez természetes folyamat, egyéni döntés kérdése, hogy milyen mértékű változás az, amivel hosszú távon együtt tudunk élni. Minden esetben azt tekinthető a jó megoldásnak, ami mindkét fél számára örömet okoz.Könyvajánló: Hoppál Bori: Kebelbarátnők – Mellbeszélgetések nőkkel nőknekKapcsolódó cikkeink: