Család

5 dolog, aminek nincs helye a hálószobában

Ne engedd be őket, vagy ha már bent vannak a hálódban, szabadulj meg ezektől a dolgoktól a nyugodt pihenés érdekében.
2023. Április 29.
mosolygós nő hálószobában ágyaz
Fotó: Getty Images

Oké, akinek kicsi gyereke van, annak a nyugodt pihenés sokszor csak vágyálom. De azt az időt, amit alvással tudsz tölteni, jó lenne maximálisan kiélvezni – ne hagyd, hogy ezek a zavaró apróságok rontsák a pihenésed minőségét. (Nem, nem a gyerekre gondolunk, ő(ke)t ne tiltsd ki, bár valóban zavarják az éjjeli nyugalmat.) Az alábbi trükköket a „profi rendrakók” (Association of Professional Declutterers an Organisers, APDO) és KonMari konzultánsok (The Spark Joy Collective of KonMari Consultants) legjobb tippjeiből válogattuk. Lássuk, mi mindennek nem kéne helyet adni a hálószobában.

1. Tévé

Tudományosan igazolt, hogy a tévéképernyő fénye csökkenti a melatonin nevű hormon termelődését, amely a cirkadián ritmus, az alvás-ébrenlét ritmus fenntartásáért felel. Szóval bármennyire is kellemesnek tűnik egy filmet nézve álomba szenderülni, ne tedd – nem lesz az az alvás az igazi. És azon se csodálkozz, ha a film után csak nehezen tudsz elaludni, pedig előtte fáradtnak érezted magad. A szakértők szerint a kék fény olyan, mint egy jelzés az agynak, hogy ébresztő!

2. Egyszer hordott ruhák

Nálatok is előfordul, hogy azok a ruhadarabok, amelyeket épp csak hordtatok, és egyáltalán nem piszkolódtak be, a szekrénybe már nem kerülnek vissza, de a mosásba sem – és hajlamosak egy szék támláján, akasztón, puffon vagy akár a szőnyegen felhalmozódni. Szabadulj meg tőlük: vidd a szennyesbe vagy hajtogasd be a szekrénybe, a lényeg, hogy ne képezzenek zavaró halmot a hálószobában, akár még az éjszakai közlekedést is akadályozva.

3. Felesleges csecsebecsék

Képek, fotók, nyaralásról hozott apróságok, régi parfümös üvegek – nem jó, ha ezek a hálószobában gyűlnek. A minél egyszerűbb, letisztultabb, rendezettebb környezet sokat segít abban, hogy könnyebben tudj elaludni és jobban tudj pihenni, az apró dísztárgyak azonban megnehezítik a rendtartást. A szakértők azt javasolják, hogy amikor van egy kis időd, tarts egy nagy rendrakást a hálódban, pakolj ki mindent, ami felesleges, vagy aminek a nappaliban ugyanolyan jó, vagy talán még jobb helye lenne, húzz tiszta ágyneműt, mosd ki a függönyöket, díszpárnákat, ágytakarót, szellőztess egy nagyot – és próbáld ki, így milyen érzés aludni. (Spoiler: elképesztően jó!)

4. Munkaeszközök

A jegyzeteidet, laptopodat, munkához szükséges könyveket, iratokat ne tárold az ágyad melletti szekrényen, vidd ki őket. Egyébként sem jó ötlet a hálószobából dolgozót csinálni, de van, hogy csak ez a megoldás működik. Ilyenkor is próbáld meg úgy intézni, hogy a munkához kapcsolódó, arra emlékeztető eszközök, irathalmok ne maradjanak éjszakára az ágyad közelében – felesleges stresszforrást jelentenek, és akadályozzák a nyugodt pihenést. Ezek az órák legyenek az alvásé, majd ráérsz a munkán agyalni azután, hogy megszólalt az ébresztő.

5. Edzőcuccok

Súlyzók a sarokban, szobakerékpár az ablaknál – jó lenne ezeknek a hálószobán kívül helyet találni. Az utóbbi adja magát, hogy ráaggassatok ezt-azt, az előbbi nem motiváló, inkább káoszkeltő hatású. Alvás közben úgysem látod őket – gondolhatnád, de az a helyzet, hogy az alvás minőségére nagy hatással vannak az elalvás körülményei. És ha a környezeted rendezett, egyszerű, tiszta, sokkal könnyebb ezt a tiszta, stresszmentes hozzáállást fejben is megtartani. És a kevesebb feszültség és agyalás egyértelműen több és jobb alvást jelent.

+5 dolog, amit ne tegyél a hálóban

Sokat segíthet még a pihenés minőségének javításában, ha ezt az 5 dolgot nem csinálod a hálószobában

  1. Ne egyél: az ételnek, és ehhez kapcsolódóan az ételszagnak, morzsáknak egyértelműen kinn a helyük!
  2. Ne pörgesd a telefonod elalvás előtt: egyrészt a már említett kék fény miatt, másrészt felesleges stresszt jelent, ami megnehezíti az elalvást.
  3. Ne dolgozz: amit muszáj lefekvés előtt intézned, azt a hálószobán kívül fejezd be, aztán szimbolikusan is lépj be a „pihenés birodalmába”.
  4. Ne szervezkedj: az emlékeztetőket, post-iteket, az elintézendőket tartalmazó fecniket ne a hálóban írd össze, és ne is ott tárold.
  5. Ne csinálj kupit: pakolj el magad után (tudjuk, néha mindenki után is neked kell…), ne legyenek felesleges dolgok látható helyen – próbáld ki, milyen sokat számít!

Forrás: House Beautiful