Gyerek

3 trükk, hogy gyorsabban menjen a gyerekekkel a reggeli készülődés

A sürgetés nem a legcélravezetőbb, sőt. Sokkal hatékonyabb lesz az elindulás ezekkel a tippekkel.
2023. Szeptember 15.
Család anya apa két kislány elindul reggel otthonról iskolába óvodába
Fotó: Getty Images

Te hogy érzed magad, amikor valaki sürget? És hogy érzenéd magad, ha mindezt ráadásul kiabálva tenné? Jó eséllyel zavart, frusztrált, szomorú lennél, lefagynál. Bizony a gyerekek is így éreznek, amikor azt hallják, hogy: „Igyekezz már!”, „Már rég el kellett volna indulnunk!!!”, „Így egészen biztosan elkésünk!”. A sürgetés, főként az ideges hangvételű sürgetés gyakran nem éri el a célját, ráadásul mindenki feszült lesz tőle, és a konfliktus szinte garantált. Na de mit tehetsz, ha muszáj indulni, de a gyerek nem együttműködő (finoman szólva)? A NurturedFirst Instagram-oldal gyermekterapeuta szakértője, Jess az alábbiakat ajánlja.

1. Adj konkrét feladatot

Ahelyett, hogy azt ismételgetnéd, hogy „Készülj már!”, „Igyekezni kéne!”, „Gyerünk már, haladjunk, mert elkésünk!”, segíts a kicsinek azzal, hogy elmondod, mit is kellene tennie. Kérd meg például, hogy vegye fel a zokniját, húzzon nadrágot, hozza a táskáját vagy a plüssét. Amikor siettetik a gyerekeket, sokszor annyira lefagynak, hogy azt sem tudják, mit kellene tenniük. Ha van konkrét feladat vagy utasítás, azt sokkal könnyebben teljesítik, mint ha csak úgy általánosságban sürgetve vannak.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

2. Kapcsolódj

Fejezd ki felé, hogy érted a problémáját, látod és átérzed, miért nem akaródzik neki készülődni vagy elindulni. De az elindulás nem opcionális, iskolába, óvodába, munkába kell menni, szóval ezt mindenképp meg kell csinálni.Vedd fel vele szelíden a kapcsolatot például úgy, hogy reagálsz arra, amit csinál készülődés helyett. Ezután segíts neki konkrét utasítással. Például így: „Látom az autóiddal játszol. Szívesebben maradnál játszani velük, igaz? De délután itt fognak várni téged, és sokat autózhatsz. Most el kell indulnunk, ezért tedd le őket, és menj fogat mosni.” Vagy: „Nehezen megy a fésülködés? Hadd segítsek! És ha ezzel kész vagyunk, akkor vedd fel ügyesen a nadrágodat, hogy el tudjunk indulni.”

3. Próbálj játékos maradni

Bármilyen közös vicc, játékos kiszólás, ami megnevetteti vagy jobb kedvre hangolja a kicsiket, segíthet. Beszélj úgy hozzájuk, mintha egy induló vonat vezetője lennél, vagy épp a hajód legénységét trombitáld magad köré. Ha olyankor próbálkozol ezzel, amikor még nem durvult el a helyzet, és nem borultál ki, akkor működhet. Ha már nagyon ideges vagy, akkor ne próbálkozz vele – nem hat őszintének, és csak összezavarja a gyerekeket. Olyankor inkább hagyatkozz az egyszerű, rövid utasításokra, a lehető leghiggadtabb hangnemben.

5 dolog, ami segíthet neked a reggeli készülődésben

Ha a saját dolgaid flottul mennek, sokkal kevésbé feszülsz majd be azon, ha a gyerekek nem pörögnek fel eléggé.

  • Készíts össze este amit csak tudsz – akár csomagold előre a tízórait, tedd ki a ruhákat
  • Fektesd le időben a gyerekeket – ha könnyebben ébrednek, akkor kevésbé stresszes az indulás
  • Állítsd 10 perccel előbbre az ébresztőt – 10 perc nem sok, a reggeli rohanásban mégis rengeteget számíthat
  • Csekkold este az iskolatáskákat – ha mondjuk fürdés előtt együtt gyorsan átnézitek, hogy minden benne van-e, aminek benne kell lenni, ezzel már nem lesz gond reggel
  • Ne tévézzetek reggel – nagyon lelassítja a folyamatot és szétszórttá teszi a gyerekeket

Forrás: Instagram.com/nurturedfirst, Atlantaparent.com