Teherbeesés

Én így estem gyorsabban teherbe – anyák osztották meg a tippjeiket

Szülők osztották meg bevált tippjeiket a gyorsabb teherbeeséséhez.
2022. December 23.
kismama
(Kép forrása: Getty Images)

Ismerd az ovulációd jeleit

A 36 éves Carrie E. Carroll kidolgozott egy stratégiát a teherbeeséshez. 32 évesen felhagyott a fogamzásgátlóval, a megfelelő étkezésre összpontosított, csökkentette a koffeinbevitelét, jógázott és futott, és nyomon követte az ovulációját. Azonban néhány hónap próbálkozás után sem esett teherbe. Egy (négygyerekes) barátja ekkor azt javasolta neki, hogy kezdjen el jobban figyelni a teste jelzéseire, írja a Parents.com.

Megfogadta a tanácsot, és néhány héttel később érzett egy kis nyomást a hasában, ami valószínűleg a középidős fájdalom volt, amit az okoz, amikor a petesejt felszabadul az ovuláció során. Carrie és férje aznap szexeltek, és öt héttel később kiderült, hogy ikreket várnak.

Mivel a spermiumok akár öt napig is életben maradhatnak a női reproduktív traktusban, az ovuláció előtt öt nappal és az aznap történő szex növelheti a fogantatás esélyét. Érdemes tisztában lenni az ovulációs tüneteiddel, és az ovulációs tesztek is segíthetnek meghatározni a peteérés napját.

Figyelj oda a terhesség előtti étrendre

A teherbeesési nehézségek különösen elgondolkodtatók lehetnek, ha a második várandósságról van szó. A 26 éves Mandi Welbaum nyomon követte a bazális testhőmérsékletét és figyelte a méhnyaknyák változását, de hónapok teltek el, és nem esett teherbe. Ekkor úgy döntött, hogy erősen megtisztítja az addigi egészségtelen étrendjét. Öt hónappal azután, hogy csökkentette az adagokat, korlátozta a gyorsételek fogyasztását, és egészséges turmixokat fogyasztott, 20 kg-ot fogyott, és heteken belül teherbeesett a második gyermekével.

Számos tanulmány összefüggésbe hozta a teherbeesés előtti egészséges étrendet a nőknél és a férfiaknál a termékenység javulásával, a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök és a halak fogyasztásának fontosságára hivatkozva. Míg ezzel szemben a vörös húsok, a telített zsírok, a szója, az alkohol és a koffein csökkenthetik a termékenységet.

Rendszeres testmozgás

A megfelelő étkezés és a rendszeres testmozgás jó döntés minden leendő szülőnek. A 34 éves Christy Grimste-nél is ez segítette a teherbeesést, miután a húszas évei végén PCOS-t diagnosztizáltak nála. A PCOS vezethet rendszertelen ciklusokhoz és petefészekcisztákhoz is, de – ahogy Christy esetében is – teherbeesési nehézségekhez is.

Christy sikertelenül próbálkozott gyógyszerekkel, és az első IVF megtermékenyítésre készült, amikor a férje munkája miatt Törökországba költöztek. Autó nélkül mindenhova gyalog ment, és két hónap alatt fogyott 15 kg-ot, majd egy hónappal később terhes lett.

A tanulmányok többször is összefüggésbe hozták a mérsékelt testmozgást a rendszeres peteéréssel és a termékenységgel. A testmozgás ugyanis segíthet csökkenteni a stresszt, egyensúlyba hozni a hormonokat, fokozni a nemi szervek vérellátását és fenntartani az egészséges testsúlyt.

A szex utáni testhelyzet

A 47 éves Daniela Spectornak már 12 éves korában azt mondták, hogy a PCOS miatt valószínűleg nem lesz gyereke. Ennek ellenére 24 évesen elkezdett próbálkozni, és nem adta fel, míg végül 29 évesen sikerült a teherbeesés.

Az ő trükkje az volt, hogy szex után fél órán át felemelve tartotta a medencéjét. Az orvosok azt mondták neki, hogy ez növelheti annak az esélyét, hogy a hímivarsejt találkozzon a petesejttel. A trükk Danielaéknál bevált, és nemsokára várandós lett első lányukkal.

Bár valójában nincs tudományos bizonyítéka annak, hogy a medence szex utáni megemelése valóban bármit is eredményezzen – de ettől még érdemes lehet kipróbálni.

Forrás: parents.com