Trend

Egészséges frissítő: próbáld ki az uborkás vizet!

Csodásan néz ki a fotókon, de valóban megéri pepecselni otthon az uborkás víz készítésével?
2023. Április 20.
uborkás víz lime-mal
Fotó: Getty Images

Ízletes wellness-ital vagy felesleges felhajtás? Az uborkás víz látványos és egyszerű frissítő, amelyet egyáltalán nem csak spákban és wellness-hotelekben kortyolhatunk, otthon is könnyedén elkészíthetjük. De miért innánk ilyet? Rengeteg okot tudunk, amiért megéri megkóstolni, majd rendszeresen fogyasztani!

Így készítsd el

Alaposan mosd meg az uborkát, majd hámozó segítségével vágj belőle hosszú, vékony csíkokat. Ezeket tedd hideg vízbe, majd a kancsót a hűtőbe legalább egy órára. Ízesítheted még egy kis narancs- vagy citromlével, gránátalmával, lime-mal, mentával vagy gyömbérrel, ha szeretnéd.

Miért jó?

1. Az uborka friss, üde ízt ad a víznek. Ha nehezen iszol meg napi 2-3 litert, ez segíthet.

2. Az íz épp csak annyira érezhető, hogy izgalmas és kellemes legyen.

3. Cukormentes, érdemes vele kiváltani az üdítőket

4. A gyümölcsleveknél jóval alacsonyabb a kalóriatartalma, és a vércukorszintre is mérsékeltebben hat.

5. Az uborka antioxidánstartalma hozzájárulhat az oxidatív stressz káros hatásainak csökkentéséhez.

Az uborkás víz valóban a gyógy- és fürdőközpontoknak köszönhetően vált népszerűvé, a vékony uborkaszeletekkel felturbózott, hűtött vizet gyakran kínálják ilyen helyeken a kezelések, kúrák előtt vagy után felfrissülésre, folyadékpótlásra.

6. C-vitamin is található az uborkában, ami kis mértékben ugyan, de így a vízzel is hasznosul, és jót tesz a bőrnek, immunrendszernek.

7. Hozzájárul az optimális folyadékbevitelhez, amely létfontosságú a szervezet egyensúlyának fenntartásához.

8. A fokozott vízfogyasztás jót tesz a bőrnek, a koncentrálóképességnek és a stressztűrő képességnek is.

9. A több víz és az uborka káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában.

10. Az üdeség és az egészségesség érzetét adja, ezért segíthet arra motiválni, hogy a megfelelő folyadékbevitel mellett más fontos életmódbeli dolgokra is jobban odafigyeljünk.

11. Segíthet a jobb emésztés elérésében – főleg, ha miután elfogyott a víz, az uborkát is elfogyasztod.

12. Hosszú távon, rendszeres fogyasztással az uborka gyulladáscsökkentő hatása is érvényesülhet

13. A fokozott folyadékbevitel a körmöknek, hajnak is jót tehet.

Természetesen nem csodaszer, és az említett összetevők a vízbe csak kis mennyiségben oldódnak, a hatás leginkább annak köszönhető, hogy segít rendszeresebbé, tudatosabbá tenni a folyadékfogyasztást, és azt, hogy tegyünk saját magunkért. Mennyivel jobb érzés a hideg, enyhén uborkaízú, esetleg finoman citromos vagy gyömbéres vizet kitölteni magadnak a párás kancsóból, mint ha egyszerűen a csapból engednéd azt a vizet. És legyen bármilyen egyszerű frissítő is, magasan egészségesebb, mint a cukros, szénsavas, tartósítós-színezékes üdítők! Egy kis extra, amit megtehetsz magadért – és simán lehet, hogy a család is megszereti. (Ha meg nem, akkor maradjon a te egészséges frissítőd, megérdemled!)

Forrás: Grazia.co.uk