Ki ne vágyna egy olyan konyhai eszközre, ami azt ígéri, hogy könnyen, gyorsan, olajszag nélkül lehet benne az egész család számára finom sült ebédet, vacsorát készíteni?! Nem véletlen, hogy olyan sokan próbálják ki az air fryert – és a forró levegős sütő a legtöbb esetben hozza is, amit várnak tőle. A megfelelő recepteket választva tényleg nagyon praktikus, klasszikus és újszerű ételek is készülhetnek benne. A közösségi médiát is elárasztották az air fryer receptek, #airfryer vagy #airfryerrecipes hashtag alatt tényleg szuper ötleteket találhatunk.
Ám azért az air fryer sem „csodaszer”, megvannak a maga korlátai, és a szabályok, amelyeket érdemes betartani, hogy tényleg finom és megfelelő állagú legyen a benne készült étel. A LadBible gasztroszakértői elárulják, milyen ételeket nem ajánlott az air fryerben sütni.
1. Hamburger
Ha marhahúspogácsát szeretnél sütni, ahhoz nem az air fryer a legjobb választás. Mégpedig azért, mert ebben az eszközben nem lesz meg az a finom külső kérge a húsnak, ami ahhoz kell, hogy a belseje „medium” lehessen. A grillezett hatás nem valósítható meg ebben a készülékben. Akkor működhet a dolog, ha jól átsütve szeretitek a húspogácsát, de az állaga így sem lesz az igazi.
De kipróbálhatod helyette ezt a nagyon finomnak tűnő pizzarudacskát.
2. Rántott ételek, rántott hagymakarika
A panírban sült ételekhez remek lenne az air fryer, hiszen megspórolható lenne a segítségével a sok olaj és az olajszag – de nem lesz benne olyan a rántott étel, mintha olajban sütnéd. Ha elfogadjátok ezt a másfajta állagot, akkor persze jó lehet, de ha ugyanazt a ropogós kérget és puha belsőt várjátok, mint amilyen egy igazi olajban sült rántott hús, jó eséllyel csalódni fogtok. Kicsit puha, rosszabb esetben nyúlós, ragacsos lehet a külseje, főleg az olyan ételeknek, amelyek nagy felületen panírozottak a belsőhöz képest, mint a hagymakarika. És a rántott sajt készítése is eleve kudarcra van ítélve az air fryerben – legalábbis a klasszikus állagú, kívül roppanós, belül nyúlós, de vágható sajtot nem fogsz tudni készíteni benne.
A klasszikus panírozás egy kis csavarral zöldségekkel működhet, ha nem a megszokott állagra számítasz, inkább különleges sült zöldséget vársz.
3. Friss zöldségek, főképp a levelesek
Ezeknek sem tesz jót szakértők szerint az airf fryer – az uborkának, salátának semmiképp, de a kel vagy a spenót sem air fryerbe való. Egyszerűen nem tudnak benne egyenletesen, megfelelően átsülni. Ha zöldségchipset szeretnél készíteni, sokkal jobb választás a hagyományos sütő – egészségesebb, mint az olajban sütés, és ropogósabb, egyenletesebb állagot eredményez.
Ha mindenképp chipset szeretnél, próbáld ki ezt a tésztachipset.
4. Szalonna
A pirított szalonnaszeletekkel sokféle ételt fel lehet dobni, de az air fryer nem igazán alkalmas ennek elkészítésére. Ahogy a szalonnából kifolyó zsír sül a speciális sütőben, a szalonna egyenetlenül sülhet át, erős füst és szag keletkezhet az eszközben. Ráadásul nehéz egyben kiszedni az air fryer edényéből, szóval a szépen megsült szeletek helyett szalonnatörmelék lehet a végeredmény.
Ezt a parmezános krumplit viszont szinte biztosan imádni fogjátok.
Forrás: LadBible.com