Gyerek

Galéria: Ilyenek voltak az óvodák a 80-as években

A gondtalan ovis éveink alatt senki nem gondolt arra, hogy felnőttként milyen furcsa érzés lesz majd visszanézni az akkor készült régi képeket.
2023. November 18.
Óvodások a nyolcvanas évek elején az udvaron
Ezen a fotón is sok olyan részletre bukkanhatsz, amit egy mai ovis képen már hiába keresnél. Látod a biztonságos gumialjzat nélküli vasmászókát? És a gyerekek fején lévő, nagy közutálatnak örvendő űrhajós sapkát? (Fotó: Fortepan / Déri György)

Ma már mi sem természetesebb annál, hogy a szülők napközben kapnak egy-egy édes fotót a gyerekeikről az óvónőktől vagy a dadus néniktől, ahogy azon sem lepődik meg senki, hogy folyamatos az információcsere (és olykor az egymásnak feszülés is) az óvodás szülőcsoportokban.

Ovis mindennapok egykor és most

Régebben jó, ha készült évente pár felvétel a csoportról, s az sem valós időben landolt a szülők mobilján, hanem türelmesen ki kellett várni a fényképek előhívását, majd kézbesítését. A videó pláne nagy szám volt, nem is adatott meg mindenkinek, főleg a 80-as években!

Azokban az időkben még nem volt olyan szigor az óvodák bejáratánál, mint mostanság, igaz, arra akkor is gondosan ügyeltek, nehogy kereket oldjon egy-egy óvodás gyerek. Érkezés után mindenki a jelével felcímkézett szekrénybe pakolt, és onnan vette elő a váltócipőjét – gyakori viselet volt a szandál és a zokni párosítása, és a kisfiúk gyakran viseltek vastag harisnyát rövidnadrággal…

Az óvónőknek kézfogással kellett köszönnünk, és a csoportszobában a kortársainkkal merültünk bele a játékokba, a vegyes csoportokat akkor még hírből sem ismerte senki. 

A gondtalan délelőttöt csak a tízórai szakította félbe, aztán pikk-pakk eljött az ebéd ideje, ahol a naposoknak fontos felszolgálói feladatok jutottak. Ebéd után jó pár gyerek be is fejezte az óvodai napot, a többiek tábori ágyakon hajtották álomra a fejüket, a pihenő után pedig az udvaron játszottak EU-kompatibilisnek egyáltalán nem nevezhető kerti játékokon.

Nézd meg időutazós ovis galériánkat, amiben a képek többet mesélnek minden szónál!

Régi idők óvodái
8 fotó megtekintése

Nyitókép: Fortepan / Déri György