Család

Apró sikerek a napodban – ezért olyan fontos, hogy észrevedd őket

Te is hajlamos vagy sokat rágódni azon, mit rontottál el vagy mulasztottál el megcsinálni? Ideje csavarni egyet a gondolkodásodon, és nagyobb hangsúlyt helyezni az apró sikerekre!
2023. Július 26.
boldog mosolygó anyuka kislánnyal
Fotó: Getty Images

Anyukaként rengeteg elvégzendő feladat, megoldandó helyzet, szerveznivaló, elintéznivaló alkotja a napjaidat. Nem csoda, ha nem sikerül mindig mindennel végezni, vagy mindig mindent úgy megoldani, ahogy azt szeretted volna. És ezzel nincs is semmi gond. Kivéve, ha te olyan szigorú vagy magaddal, hogy minden egyes kudarcon (vagy ami valójában egyáltalán nem biztos, hogy kudarc, de te annak éled meg) hosszan rágódsz.

Valójában ez is egy természetes folyamat – ahogy Kate McReynolds, a the.mom.therapist Instagram-oldal terapeuta szerzője magyarázza, az agyunk sokkal erősebben reagál a negatív stimulációra, mint a pozitívra. Természetes, de attól még nem jó! Vagyis normális folyamat, hogy a hibáinkon hosszan rágódunk, míg mindazt, amit sikeresen megoldottunk, szinte észre sem vesszük. Sokkal jobban megmaradnak bennünk a kritikák, mint a bókok és dicséretek, jobban észrevesszük az egyes helyzetek negatív elemeit, míg a pozitívak felett könnyebben elsiklunk. És egy hiba vagy mulasztás elég ahhoz, hogy az egész napunkat kudarcként éljük meg.

És, valljuk be, a gyereknevelés nem kevés apró kudarc, harc, hiba lehetőségét hordozza magában. Valójában korántsem annyit, mint amennyi örömet ad, de ahogy fentebb vázoltuk, hajlamosak vagyunk az előbbieket jobban észrevenni.

Persze attól, hogy így vagyunk huzalozva, nem kell, hogy az így is maradjon, és az, hogy hajlamosak vagyunk valamit bizonyos módon csinálni, egyáltalán nem kell, hogy azt jelentse, hogy valóban így is csináljuk minden alkalommal. De hogyan csináljuk másképp?!?

Anya-sikerek, hurrááá!

Mom wins-nek, azaz anyasikereknek keresztelte el Kate azok az apróságokat, amiket szerinte (és szerintünk is!) nagyon is érdemes hangsúlyozni, észrevenni, és egy kicsit meg is ünnepelni. Mert egy olyan napon, amikor a babád nyűgös, fogzik, hasfájós, igenis nagy eredmény, hogy dajkálás közben rendet raktál a konyhában. Örülj neki! Vagy eljutottál fogat mosni – tök jó! Nem felejtettél ki semmit a gyerekek sulis cuccából? Jár a gratula! Sikerült időben odaérni a suliba-oviba-munkába? Veregesd meg a saját vállad!

Nézd meg ezt az elképesztően aranyos videót itt, Kate szerint minek és hogyan is kellene örülnöd. Ha van kedved, táncolj te is, mint ő!

Sikerkövető

Mutatjuk, milyen módszerrel érdemes meghackelni a rendszert, hogy a sikerek jobban hassanak rád és a hangulatodra, mint a kudarcok.

  • Kate például kisebb egységekre osztja a napját, és mindegyikben igyekszik pozitív eredményeket, sikereket észrevenni.
  • Mivel az agyunk magától jobban észreveszi a negatív dolgokat, egy kis extra erőfeszítés kell ahhoz, hogy a pozitívaknak is legalább ekkora hangsúlyt adjunk.
  • A legkisebb dolog is számíthat, ha te azt sikerként tudod elkönyvelni, megélni.
  • És ha azonosítottad az apró sikeredet, jó alaposan dicsérd meg magad érte. Éld át azt az érzést, hogy valamit véghez vittél, befejeztél, sikeresen megoldottál.
  • Ha ezt kitartóan és rendszeresen csinálod, egyre természetesebb lesz, és egyre könnyebben tartod majd magad a pozitív tartományban.

Forrás: Instagram.com/ the.mom.therapist