Kisgyerek

A legjobb ajándék anyukádnak: közös idő, élmények kettesben

Egy jó anya-lánya program akár anyák napjára szervezve, akár későbbre időzítve tökéletes ajándék lehet, hogy egy kicsit máshogy, intenzívebben tölthessetek együtt időt az anyukáddal. Szuper ötleteket mutatunk.
2024. Május 01.
Anya, lánya ünneplés, ajándék, anyák napja, közös élmény
Fotó: Getty Images

Nálatok mi a szokás, hogyan emlékeztek meg az anyák napjáról? A virág és ölelés, esetleg az unokák által készített meglepetés, vers mellé ajándékkal is készülsz? Mi lenne, ha idén valami szokatlannal lepnéd meg anyukádat: egy közös élménnyel!? Ajándékozz neki abból, amiből sajnos a legtöbbünknél kevesebb jut a szüleinkre és a szeretteinkre, mint szeretnénk: az idődből. Szervezd meg, hogy néhány órára mindketten elszabaduljatok (a többi családtag is hozzájárul az ajándék-élményhez azzal, hogy segít lehetővé tenni, megoldják erre az időre a gyerekek felügyeletét), és ne legyen más dolgotok, csak együtt lenni, és jól érezni magatokat a választott programon. A szervezés jóval nehezebb lehet, ha nem egy városban laktok, de akkor is érdemes energiát tenni abba, hogy megfelelő programot találj és megszervezd a találkozót – ha ritkán tudtok együtt lenni, mert távol vagytok egymástól, akkor még nagyobb lehet az öröm, és még maradandóbb az élmény, hogy nem csak jeles alkalmakkor, az unokák körül ugrálva találkoztok, hanem tényleg csak ti ketten vagytok, egy olyan programon, ami mindkettőtök számára kikapcsolódást jelent. Jöhetnek a programötletek?

1. Reggelizzetek együtt!

De most ne otthon, a megszokott ételeket, hanem keressetek a közeletekben egy kávézót, éttermet, ahol van reggeli menü, esetleg kimondottan reggelizős helyet, és indítsátok úgy a napot, hogy most nem kell senki másról gondoskodnotok, csak örülni annak, hogy elétek teszik a választott finomságokat, és közben van időtök beszélgetni.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

2. Cuki élmények

Ha nincs idő nagy szervezkedésre, esetleg az anyukád nehezen kimozdítható, a cukrászda jolly joker megoldás lehet. A nyitottságától függően választhatod a kedvenc helyét, de felfedezhettek új, különleges cukrászdát is, a lényeg, hogy kettesben legyetek, és egy finom kávé, süti mellet tudjatok egy kicsit egymásra figyelni. Egészen más élmény lesz, mintha folyamatosan a körülöttetek rohangáló gyerekeket kellene figyelnetek.

3. Találjátok meg a színeiteket!

Ha nem voltatok még, akkor egy közös színtanácsadás fantasztikus élmény lehet mindkettőtöknek. Az ilyen alkalmakkor a színtanácsadó az arcotok elé terített színes kendők segítségével azonosítja be és mutatja meg nektek is, a négy évszaktípus közül melyikbe tartoztok, és ez alapján milyen színek azok, amelyek igazán jól állnak nektek, amelyektől üdébbnek, fiatalabbnak, kipihentebbnek látszotok, és melyektől lesz fáradtabb, fakóbb az összkép. Ha belefér, utána még be is szerezhettek néhány holmit a nektek ideális színekben – vagy ez lehet majd egy következő együtt töltött nap programja.

4. Kreatív energiák

Érdekesebbnél érdekesebb kreatív, kézműves workshopokon vehettek részt, és a közös alkotás nagyon jó stresszoldó és összekapcsoló élmény lehet. És nem csak akkor fogjátok élvezni ezeket az alkalmakat, ha egyébként szuper a kézügyességetek, a közös festés, kerámiázás, makramézás vagy szőnyegkészítés, táskavarrás, ékszerkészítés akkor is jó program lehet, ha abszolút kezdők vagytok, vagy nem a kézügyesség az erősségetek. Ilyenkor keressetek kimondottan kezdők számára is ajánlott programot, esetleg egyeztess a szervezőkkel előre, hogy mire számíthattok. Egy-egy különlegesebb programért akár utazni is érdemes, de jó eséllyel találsz majd érdekességet könnyen elérhető közelségben is. Legyél nyitott, de azért vedd figyelembe, anyukád mennyire kísérletező kedvű, és csak annyira feszegesd a határait, hogy az még kellemes legyen neki.

5. Jöhet a lazulás!

Ha el tudtok szabadulni egy fél vagy akár egy egész napra, a spa-élmény szuper választás lehet. Meglátogathattok egy patinás fővárosi fürdőt, vagy mehettek a hozzátok közel eső termálba, a lényeg, hogy most kettesben, gyerekek nélkül menjetek – hogy végre ne a pancsolómedence legyen a bázis. Ha van kedvetek, ússzatok, de ha inkább csak a meleg vízben ücsörögnétek, az is tökéletes. Még jobb, ha egy ellazító masszázs vagy valamilyen kezelés is belefér – bár az az idő nem a nagy beszélgetésről hanem az ellazulásról szó, de ha utána még marad idő pancsolni, ebédelni egyet, vagy üldögélni kicsit a délutáni kávé mellett, akkor csodás napotok lehet kettesben.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

6. Mint a moziban

Mikor voltál utoljára moziban – és nem gyerekfilmen? Jó eséllyel amióta van streaming-előfizetésetek, jóval gyakrabban van meg ez az élmény, mint korábban volt. Pedig ha régen szerettetek moziba járni, akkor néha megéri felcserélni a kanapé kényelmét a széles vászonra. Ha van olyan film, amit szívesen megnéznétek együtt, akkor egy közös mozizás viszonylag könnyen megszervezhető, pihentető közös élmény lehet. És ha utána jut idő egy kávé vagy vacsora mellett beszélgetni egy kicsit a filmről meg minden egyébről, az sokat hozzátesz az élményhez.

7. Micsoda előadás!

Ha szerettek színházba járni, akkor azért, ha csak nagy ritkán juttok el, akkor pedig azért lehet jó ötlet színházjeggyel lepni meg anyukádat. Ha csak most kezded el szervezni, akkor jó eséllyel jóval későbbre kapsz csak jegyet, főleg, ha igazi közönségkedvenc darabot szeretnél megnézni, de megéri várni, utána járni – a következő szezonban is szuper élmény lesz majd a közös színházi este.

8. Tematikus barangolás

Ha anyukád jól bírja a sétát, egy tematikus, szervezett sétaprogram nagyon jó közös élmény lehet. Választhattok történelmi tematikát, irodalmi alakokhoz, művekhez kapcsolódó vezetett sétát, de ha az építészet vagy a gasztronómia érdekel, esetleg „csak” várost néznétek, de más szemmel, mint eddig, akkor keresgéljetek bátran, egészen különleges dolgokat találhattok. És nem csak a fővárosban, nagyobb városokban is választhatjátok az infókkal, érdekességekkel felturbózott, vezetett sétát közös programnak.

9. Olvassatok együtt!

Persze az a legszuperebb, ha jut idő együtt üldögélni és olvasni, de azért ez egy olyan idilli terv, ami keveseknél megoldható. Na de azt az élményt, hogy ugyanazt olvassátok, és azt megbeszélitek, megosztjátok egymással a felmerülő gondolataitokat, nem érdemes kihagyni. A legegyszerűbb megoldás, ha megveszed magadnak és neki is ugyanazt a könyvet, és ahogy haladtok vele, beszélgettek róla. De ha ennél szervezettebb élményre vágytok, esetleg jól jönne egy kis extra motiváció az olvasáshoz, egy könyvklubhoz való csatlakozás szuper ötlet lehet! Ha megoldható a személyes találkozó, olyat is találhattok – a netes keresés mellett a helyi könyvtárakban, művelődési központokban is érdemes érdeklődni, de ha messze laktok egymástól, akkor csatlakozzatok online könyvklubhoz. Szuper beszélgetések, érdekes infók, a hétköznapokból kiemelő élmények várnak rátok.

könyvek

(Kép forrása: Getty Images)

10. Főzősuli közösen

Ha szerettek főzni, akkor keressetek olyan főzős programot, ahol együtt tanulhattok meg elkészíteni valamilyen közös kedvencet! Egy kis kereséssel egészen érdekes témákhoz is találhattok főzőtanfolyamot, amelyeken az egzotikus ételektől a különleges húsok, kreatív fogások elkészítésén át a desszertekig rengeteg mindennel megismerkedhettek. Érdemes alapos kutatást végezni, hogy valóban a főzőtudásotokhoz és az érdeklődésetekhez passzoló tanfolyamot találjatok, de olyan széles a kínálat, hogy igazából nem lesz nehéz dolgotok. Egy ilyen alkalom egészen más élmény, mint amikor a családnak próbáltok fáradtan összeütni egy vacsorát – a főzés, ha a kezetek alá dolgoznak, és nem kell a tervezéssel, alapanyag-beszerzéssel foglalkoznotok, egészen biztosan előcsalogatja majd a kreatív energiáitokat, és remekül kikapcsol.