Az étrend legfontosabb jellemzői
Pontosan kiszámított szénhidráttartalmú ételek mindennap, melyeket többszöri étkezés során, megadott időpontokban kell elfogyasztani.
A méz, a cukor, a szirupok és a velük készült élelmiszerek mellőzése.
Magas rosttartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása – ezek ugyanis lassítják a cukorfelszívódást, és teltségérzetet is biztosítanak.
A nyersanyag válogatásakor ügyelni kell, hogy alacsony legyen a glikémiás indexük (vércukoremelő képesség).
Ételkészítéskor részesítsük előnyben a glikémiás indexet nem növelő konyhatechnológiai eljárásokat (előnyös a rövid ideig tartó főzés-párolás; hátrányos a turmixolás, reszelés, őrlés, intenzív főzés).
Gyakorlati tippek az étrend kialakításához
Az alapanyagok nagy részében a szénhidráttartalom magas rosttartalommal párosuljon (teljes kiőrlésű gabonák, korpák, hüvelyesek, olajos magvak, zöldségek nagy része).
A fehérjetartalmú élelmiszert a szénhidráttal együtt fogyasszuk (húsokat a gabonákkal), ezzel szintén csökkenthető a hirtelen vércukorszint-emelkedés.
Savanyú élelmiszerekkel lassítható a szénhidrátok emésztése, ezért ha az ételtípus megengedi, használjunk hozzá citromlevet vagy ecetet.
Fogyasszunk gyakran inulintartalmú zöldségeket (csicsóka, cikória, vöröshagyma), mert ezek kedvezően befolyásolják a vércukor- és inzulinszintet.
A terhesség ideje alatt könnyedén elsajátíthatjuk a diéta alapelveit, melyeket – főleg a nyersanyagok kiválasztását illetően – hosszabb távon is érdemes betartani, már csak azért is, mert segítségével még családi hajlam esetén is megelőzhető lehet a későbbi, 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.
Sáfrányos-gombás harcsa csicsókával
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók 4 személyre:
négy harcsafilé
két citrom leve
egy csapott mokkáskanál fehérbors
10 dkg vaj
egy közepes fej vöröshagyma kockákra vágva
30 dkg csiperkegomba
2 dl növényi főzőtejszín
egy kis csokor friss vágott petrezselyem
egy mokkáskanál sárfány
só
60 dkg csicsóka hámozva, kockákra vágva
tárkonylevél a díszítéshez
A halfilét citromlével és borssal ízesítjük, és tíz percre félretesszük. A vaj felén megpirítjuk a hagymát, majd ráhalmozzuk a gombát. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Ízesítsük petrezselyemmel, sáfránnyal, borssal és pici sóval. Közepes lángon addig főzzük, míg besűrűsödik.
Ezalatt a maradék vajon hirtelen megsütjük a harcsa mindkét oldalát, majd a szószra rakjuk, és együtt pároljuk néhány percig. A csicsókát vízben, néhány perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, ráfektetjük a halat, köré öntjük a mártást, és a tárkonylevelekkel díszítjük.
Ezek is hasznosak lehetnek:
Erről is a cukor tehet!
Egy alattomos várandóssági kór – a terhességi cukorbetegség
Kiderült, miért hajlamosabbak a cukorbetegségre a túlsúlyos kismamák gyerekei
Cukros vagyok, de gyereket akarok