Terhesség

Terhességi pigmentfoltok: a szakértő elárulja, mit tehetsz ellenük és velük

Ha az előző terhessége(i)d alatt lett egy-két pigmentfoltod, akkor azért, ha pedig babát tervezel vagy vársz, és nem szeretnél foltokat, akkor azért olvasd el, mit tanácsol a bőrgyógyász.
2023. December 13.
Várandós kismama havas, téli tájon napozik, terhes nő
Fotó: Getty Images

A fiatalos, üde bőr egyik fontos jellemzője, hogy egyenletes, egységes a színe. A pigmentfoltok sajnos nagyon bele tudnak ebbe zavarni, és bizony idősebbnek mutathatják a viselőjüket a valós életkoránál. Sajnos idővel az öregedés természetes jeleként is megjelennek pigmentfoltok, ám a várandósság alatt kialakuló pigmentszaporulatok ezektől eltérő bánásmódot és megelőzési stratégiát igényelnek. Hogy miért, arról dr. Faluhelyi Dóra bőr- nemigyógyász és kozmetológus szakorvos mesél.

Hormonok tánca

„A terhesség alatt és után jelentkező terhességi pigmentáció oka főleg a hormonális változásokban keresendő. Az ösztrogén és a progeszteron szintje megemelkedik várandósság alatt, a bőrben található melanociták (festékanyag-termelő sejtek) pedig ennek hatására több melanint termelnek. A terhességi pigmentáció gyakran az arc középső részén jelenik meg, különösen a homlokon, az orron és az orcákon, emiatt nevezik „terhességi maszknak” vagy melasmának is. Azonban más területeken is előfordulhat, például a nyakon, a dekoltázs területén és az alsó hason egy sötét vonal formájában, ez utóbbi a linea nigra. Az alkarokon és a combok között kialakuló sötét foltok chloasma, illetve stria gravidarum néven ismertek. A terhességi pigmentáció általában a várandósság végén csökken, de van, hogy makacsul megmarad.

Fényvédő, fényvédő, fényvédő

Rengeteget hallani manapság az UV-sugárzás káros hatásairól, és arról, hogy legjobb lenne az év minden napján fényvédőt használni az arcunkra. Sokan ezt nem tartják indokoltnak, pedig nagyon is az, babavárás idején pedig különösen. „A megfelelő fényvédelem mindig rendkívül fontos, és nem csak várandósság idején – figyelmeztet a szakértő. – A hormonális változások miatt a bőr ilyenkor érzékenyebb, hajlamosabb lehet a nap okozta károsodásra, vagyis könnyebben szenvedhet napégést, amely károsíthatja a bőrt, hólyagokhoz és hámláshoz vezethet. Az ösztrogén és a progeszteron megemelkedett szintjének hatására a bőr pigmenttermelő sejtjei több melanint termelnek. Ennek eredményeként a bőr hajlamosabb lesz a pigmentfoltok kialakulására. A nap káros UV-sugarai ezt csak tetézik, mert szintén stimulálják a melanin termelését, így súlyosbítva a pigmentációt, vagyis sötétebbé tehetik a már meglévő pigmentfoltokat és hozzájárulnak újak kialakulásához. A széles spektrumú, legalább 50 faktoros napvédő krémek használatával és egyéb óvintézkedésekkel azonban javarészt kivédhető a napfény okozta bőrkárosodás.”

Fiatal nő szalmakalapban a strandon

Fotó: Getty Images

Segíts a testednek

És hogy mik legyenek ezek az egyéb óvintézkedések, ahhoz is van néhány tanácsa dr. Faluhelyi Dórának.

  1. Szervezetünket és bőrünk védekező képességét tovább támogathatjuk antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrenddel, ugyanis ezek segíthetnek megvédeni a bőrt a káros szabad gyökök ellen, amelyek hozzájárulnak a pigmentfoltok kialakulásához.
  2. Figyeljünk oda a hidratálásra kívül-belül, hiszen a jól hidratált bőr ellenállóbb a káros hatásokkal szemben.
  3. Ezen felül a tudatosan összeállított bőrápolási rutin bizonyos összetevői segíthetnek csökkenteni a pigmentfoltok kialakulását és a bőr elszíneződését. Terhesség alatt nem használhatunk akármit, nem csak a bőr esetleges irritálás miatt, hanem a magzatra való hatása miatt, ezért érdemes szakember véleményét kérni.

És ha már megjelent?

Lehet, hogy nem voltál mindezzel tisztában, és nem figyeltél oda a fényvédelemre, aminek eredménye néhány erősebb pigmentfolt lett. De az is előfordulhat, hogy figyeltél, mégis megjelent néhány foltocska. Mit lehet ilyenkor tenni? „Amennyiben a terhességi pigmentáció jelentős vagy esztétikailag zavaró, érdemes konzultálni egy bőrgyógyász szakorvossal, hiszen ma már több kezelés és kozmetikai eljárás is létezik, amely segít megszabadulni a pigmentfoltoktól. Minden eset egyedi, így mindig bőrtípustól és a probléma súlyosságától függ az ajánlott kezelés. A terhesség alatt bizonyos bőrkezelések, például lézerterápia, erős savas hámlasztás nem ajánlottak a pigmentfoltok kezelésére, mivel bizonyos kockázatokkal járhatnak a magzatra nézve, ezért is emeljük ki a fényvédelem és a prevenció fontosságát, illetve szakértő bevonását.

Otthon elsősorban olyan speciális bőrápoló termékek használatával tudunk javulást elérni, amelyek bőrhalványító hatóanyagokat tartalmaznak, ilyenek például a niacinamid, az A-vitamin (retinoidok), a C-vitamin vagy az alpha arbutin. Gyengéd hámlasztással pedig elősegíthetjük a bőrsejtek megújulását, például glikolsavat vagy tejsavat tartalmazó termékek használatával.”

Mutatunk néhány szuper otthonra ajánlott, pigmentfoltok elleni készítményt, találd meg a kedvencedet. A cikk a galéria után folytatódik.

ZO Skin Health Brightalive Skin Brightener retinolmentes bőrszín-egyenletesítő krém
6 fotó megtekintése

„Az esztétikai eljárások bizonyos protokoll mentén zajlanak és több alkalom szükséges a kívánt végeredmény eléréséhez. Alkalmazható kémiai hámlasztás erre a célra kifejlesztett szerekkel, elérhetőek különböző lézerkezelések, melyek közül az IPL technológia élen jár a pigmentfoltok kezelésében. Igen hatásos még a Skinpen mikrotűs eljárás is. Ezek a módszerek mind a bőr természetes megújulását célozzák meg.”

Mikor kezdhetek hozzá?

A megfelelő kezelés illetve kozmetikum kiválasztása, a kezelés felépítése és gyakorisága nagyban függ attól, hogy mikor szeretnéd elkezdeni a harcot a pigmentfoltok ellen: rögtön a kialakulásuk után, a várandósság alatt, szülés után, vagy megvárnád vele a szoptatás végét. „A választásnál a magzat védelme kell, hogy legyen a legfőbb szempont, így minden esetben fontos szakorvossal konzultálni, mivel az esztétikai kezelések megkezdésének ajánlott időpontja, vagy az alkalmazható szerek köre egyénenként eltérő lehet – figyelmeztet a szakértő. – A megfelelő fényvédelem és személyre szabott bőrápolási rutin mindig legyen életünk része, terhesség előtt, alatt és után is. A szoptatás alatt fontos a körültekintés, néhány hatóanyag ugyanis bejuthat az anyatejbe és hatással lehet a csecsemőre is. Vényköteles hatóanyagokat csak orvosi előírásokat betartva lehet használni, a szoptatás ideje alatt ezek általában még kerülendők. A kémiai hámlasztást, lézerkezeléseket és más esztétikai eljárásokat a szülés után néhány hónappal már el lehet kezdeni, ezek nincsenek hatással a szoptatásra, de fontos, hogy a bőr visszanyerje eredeti állapotát és a hormonális változások után stabilizálódjon.”